Οταν συζητήσαμε τον Σεπτέμβριο του 2008, (για τις βελτιώσεις στο σχέδιο ΓΠΣ που είχε υποβληθεί για έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο), στην 3μελή επιτροπή που είχε ορίσει το Δ.Σ., συμφωνήσαμε, (και αυτό τελικά ενσωματώθηκε στην τελική απόφαση του Δ.Σ.), να προβλέψουμε οικιστικά κέντρα, γύρω από την κυρίως πόλης, ώστε να μπορέσουμε να αποκεντρώσουμε λειτουργίες και καλύψεις αναγκών των πολιτών, και να «μειώσουμε» το «φορτίο» επί της ήδη βεβαρυμμένης, λειτουργικά, πόλης. Ένα από τα οικιστικά κέντρα, προβλέπεται στον οικισμό των Αρμένων, για να «καλύψει» ολόκληρη την περιοχή του Βρύσινα κλπ.
Κατόπιν τούτων είναι αυτονόητο, αφ ενός μεν πως είμαστε υποχρεωμένοι να υλοποιήσουμε τα προβλεπόμενα στο ΓΠΣ για να έχουμε τα προσδοκούμενα αποτελέσματα, και αφ ετέρου δε, ότι πρέπει να ενεργοποιηθούμε (σαν δήμος) για να επιτύχουμε αυτήν την υλοποίηση!
Στον οικισμό των Αρμένων, η δραστηριοποίηση αυτή για την υλοποίηση των στόχων και της φιλοσοφίας του ΓΠΣ, είναι ταυτόσημη με την αξιοποίηση της στρατοπεδικής περιουσίας του χωριού, που είναι μονόδρομος στην προσπάθειά μας αυτή.
Τα στρατόπεδα των Αρμένων έχουν επαρκή οικοπεδική έκταση για τις οποιεσδήποτε απαιτούμενες λειτουργικές υποδομές, καθώς επίσης έχουν και αρκετές εκατοντάδες μ2 κτισμάτων που μπορούν να στεγάσουν τις απαιτούμενες λειτουργίες.
Ο δήμος παλαιότερα (βλέπε αίτημα με απ 4163/13.4.2005) είχε ζητήσει, να του παραχωρηθούν τα καταργούμενα στρατόπεδα της διοικητικής του περιοχής. Έχω υπόψει μου το σχετικό διαβιβαστικό έγγραφο του ΓΕΣ (προς τις συναρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου του), που συνυπέβαλε ετούτο το αίτημα του δήμου, χωρίς να έχω στοιχεία της οποιαδήποτε εξέλιξης (αν υπήρξε αυτή) του θέματος. Στο έγγραφο αυτό δηλώνεται, πως το στρατόπεδο των Αρμένων «έχει συμπεριληφθεί στα αποδεσμευόμενα στρατόπεδα», με ο,τι αυτό σημαίνει για τον δήμο και τις ανάγκες του.
Να σημειώσουμε ότι υπάρχει ειδική νομοθεσία για τη «διάθεση-αξιοποίηση» των καταργούμενων στρατοπέδων (Ν. 2745/1999), και ακόμη, ότι έχουν γίνει αρκετές παραχωρήσεις στρατοπέδων σε δήμους «χαριστικές»! (πχ κολυμβητήριο στην Ηγουμενίτσα κλπ.).
Να παρατηρήσουμε, ότι στα στρατόπεδα των Αρμένων, που είναι «κλειστά» εδώ και πολλά χρόνια, τα υφιστάμενα κτίρια έχουν ήδη υποστεί φθορές, οι οποίες αυξάνονται κατά γεωμετρική πρόοδο! Κατά συνέπειαν οι οποιεσδήποτε καθυστερήσεις έχουν ήδη κοστίσει ακριβά, (ανάγκες + δαπάνες επισκευών και αποκατάστασης των υπαρχόντων κτισμάτων) και όσο περνά ο χρόνος πολλαπλασιάζεται αυτό το κόστος!
Να προσθέσουμε ακόμη, ότι για την δωρεάν παραχώρηση ακινήτων του δημοσίου στους ΟΤΑ, πρέπει να υπάρχει, προς κάλυψή της, καθορισμένη χρήση κοινωφελούς χαρακτήρα.
Κατόπιν των πιο πάνω σοβαρών και ουσιαστικών δεδομένων, είναι ξεκάθαρο ότι ο δήμος οφείλει άμεσες και δραστικές δράσεις του, για την απόκτηση όλων αυτών των αναγκαίων (για το χωριό, για την περιοχή και για τον δήμο ολόκληρο), κτισμάτων και οικοπέδων, ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει το οικιστικό κέντρο Αρμένων, και να ωφεληθούν οι πολίτες και ο δήμος τις θετικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής του τόπου μας.
Οι δύσκολοι καιροί τους οποίους βιώνει η καθημερινότητά μας και η οικονομικοκοινωνική ζωή μας, δεν επιτρέπουν ολιγωρίες, λόγια και ταλαντεύσεις. Αυτό το ΓΠΣ που αποφασίσαμε-αποκτήσαμε, (μετά 15 περίπου χρόνια «κουβέντας»!), οφείλουμε να το υλοποιήσουμε, αμέσως, στην ουσία και στην φιλοσοφία του. Αλλιώς θα μείνει και ετούτο «στο ράφι» όπως, κατ’ ουσίαν, έγινε με το προηγούμενο (του 1986) του οποίου αποτελεί την αναθεώρησή του. Και να επισημάνουμε, ότι αυτήν την εγκατάλειψη «στα ράφι» του ΓΠΣ του 1986, την «πληρώνουμε» αρκετά «ακριβά» σήμερα!
Ζητούμε, λοιπόν, από τον δήμο «τα αυτονόητα»!
* Ο Νίκος Νίνος είναι δημοτικός σύμβουλος,
επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αλλαγή»
επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αλλαγή»