Από την άλλη, το ύψος της αύξησης, -δεδομένου ότι με την προηγούμενη σύμβαση υπέστησαν μείωση 15%, αλλά και το ότι ο τουρισμός θεωρείται ο τομέας με τις πλέον θετικές προοπτικές- αλλά και οι ανατροπές σε θεσμικές ρυθμίσεις, όπως η «πληρωμή» υπερωριών με ρεπό είναι ενδεικτικές της μάλλον ανήκεστου βλάβης που έχουν υποστεί τα εργασιακά και της δεινής θέσης των εργαζομένων, που όλα δείχνουν ότι για να ξανακερδίσουν χαμένα δικαιώματα θα πάρει -αν μη τι άλλο- πολύ χρόνο.
Ειδικότερα, η νέα κλαδική σύμβαση είναι διετής, καλύπτει περίπου 130.000 εργαζόμενους στον τουρισμό και προβλέπει μηδενική αύξηση στους βασικούς μισθούς το 2014 και αύξηση 1% το 2015.
Υπογράφεται δε μία ημέρα πριν τη λήξη της προηγούμενης κλαδικής σύμβασης, η οποία προέβλεπε μειώσεις μισθών κατά 15%.
Οι βασικοί μισθοί στον κλάδο κυμαίνονται σήμερα από 753,69 (πλύντριες σιδερώτριες καθαρίστριες κ.λ.π. έως 821,96 για υπαλλήλους υποδοχής, μάγειρας α’, προϊστάμενος υπνοδωματίων κ.λ.π. Πέραν των μισθολογικών, στη σύμβαση περιέχονται και θεσμικές ρυθμίσεις οι οποίες προβλέπουν:
– Για την περίοδο τουριστικής αιχμής, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να παρέχεται η δυνατότητα σε ξενοδοχειακές μονάδες με ποσοστό πληρότητας 75% και άνω, να απασχολούν το προσωπικό έως και 10 ώρες ημερησίως για οκτώ εβδομάδες με την υποχρέωση να επιστρέφουν τον χρόνο αυτό σε ρεπό ή μειωμένη απασχόληση.
– Τη σύσταση επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των δύο πλευρών, η οποία θα εξετάσει τη δυνατότητα διεύρυνσης του πεδίου εφαρμογής της σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων και σε εργαζόμενους άλλων ειδικοτήτων στον κλάδο, όπως λογιστές, μηχανικούς, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κ.α.
Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρεθύμνου για την συλλογική σύμβαση εργασίας
Σε ανακοίνωσή του για τη συλλογική σύμβαση εργασίας το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρεθύμνου αναφέρει: «Υπογράφηκε από τους εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους της Π.Ο.Ξ. και της Ομοσπονδίας μας, κατόπιν έγκρισης του Εκτελεστικού της Συμβουλίου και της εξουσιοδότησης που είχε δοθεί στην ολομέλεια Διοίκησης, διετής Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που αφορά τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία.
Τα συμβαλλόμενα μέρη διακατεχόμενα από κοινή αντίληψη της αξίας συνέχισης της ύπαρξης συλλογικών συμβάσεων, την εποχή της απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων μέσω των εκτεταμένων νομοθετικών παρεμβάσεων, κατάφεραν να ανανεώσουν την Κλαδική Σύμβαση επιθυμώντας ο τουρισμός, ένας κλάδος της οικονομίας που άντεξε στην κρίση (με κέρδος για τους ξενοδόχους) να παραμείνει ρυθμισμένος και η σύμβαση να λειτουργήσει ως ικανή συνθήκη επιβίωσης των εργαζομένων.
Ασφαλώς η αύξηση του 1% από το 2015 δεν αποκαθιστά τις σημαντικές μισθολογικές απώλειες της περασμένης σύμβασης όμως ο συμβολισμός της δεν είναι αμελητέος. Το 2014 θα είναι ακόμα μια κακή χρονιά για τους εργαζομένους στα ξενοδοχεία και όχι μόνο.
Ο πανηγυρισμός από την κ. Όλγα Κεφαλογιάννη μάλλον σαν αρνητικό φαίνεται για τους απασχολούμενους, εφόσον βασικά μια από τα ίδια και το 2014 χωρίς τίποτα να αλλάζει, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να μην έχουν στελεχωθεί και η μη κατοχύρωση στην πρόσληψη ειδικευμένου και εκπαιδευμένου προσωπικού, αλλά φτηνό και ανειδίκευτο, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των υπηρεσιών.
Ο ήλιος και η θάλασσα δεν είναι πια κράχτες για τον τουρισμό. Ο τουρισμός θέλει καλές υπηρεσίες και σεβασμό στο περιβάλλον».