Παρουσία του υπουργού μεταναστευτικής πολίτικης Γιάννη Μουζάλα υπογράφηκε χθες στο Ηράκλειο η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Αναπτυξιακής Ηρακλείου και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και το πρόγραμμα φιλοξενίας σε διαμερίσματα του νησιού.
Υπολογίζεται ότι περίπου 750 πρόσφυγες θα έρθουν στο νησί και θα φιλοξενηθούν σε 125 κατοικίες και στους τέσσερις Νομούς της Κρήτης.
Το πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει προϋπολογισμό 1.760.000 ευρώ θα έχει διάρκεια μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2017 με δυνατότητα παράτασης για έναν ακόμη χρόνο.
Στο πρόγραμμα, που έχει περίοδο υλοποίησης μέχρι το τέλος του 2017, θ’ απασχοληθούν σε πρώτη φάση 45 άτομα σε όλη την Κρήτη. Φορέας υλοποίησης είναι η Αναπτυξιακή Ηρακλείου μέσω συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο με την ΑΜΚΕ Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή Πλοηγός, το ΑΚΟΜΜ – Ψηλορείτης, την ΑΜΚΕ Σύμπραξη Φορέων Χανίων για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση και την Αναπτυξιακή Λασιθίου, τις δομές τοπικής αυτοδιοίκησης, αρμόδιους φορείς και την κοινωνία των πολιτών.
Η προσέλευση των προσφύγων θ’ αρχίσει σταδιακά μέσα στον Μάιο και οι ωφελούμενοι θα είναι κυρίως οικογένειες.
Το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων στην Κρήτη μπορεί ν’ αποτελέσει πρότυπο για τη χώρα τόνισε ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα αξιοπρέπειας για όλους, καθώς διασφαλίζει την ειρηνική συνύπαρξη και ασφάλεια των αιτούντων ασύλου και των τοπικών κοινωνιών», δήλωσε ο υπουργός. Ο κ Μουζάλας εξήρε τις ενέργειες που έγιναν όλο αυτό το διάστημα τόσο από τους δήμους του νησιού όσο και από την περιφέρεια και από Αναπτυξιακή Ηρακλείου, εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες του στους πολίτες της Κρήτης για τη φιλοξενία των προσφύγων «Δημιουργήθηκαν δυσκολίες και συκοφαντίες αυτού του προγράμματος», είπε και συνέχισε: «Σήμερα είμαστε στην πολύ χαρούμενη θέση, να πούμε ότι αυτό έχει γίνει κατανοητό και οι Κρητικοί, για άλλη μια φορά, έδειξαν ανοιχτή καρδιά και ανοιχτό μυαλό. Αναλαμβάνουν το κομμάτι που τους αναλογεί και το κάνουν με τον καλύτερο τρόπο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Μουζάλας.
Ο υπουργός τόνισε πως ακόμα και τότε που έγιναν τα πρώτα καμπς τόσο η κυβέρνηση όσο και η Ύπατη Αρμοστεία σχεδίαζαν τη φιλοξενία σε σπίτια καθώς με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται καλύτερες συνθήκες για τους πρόσφυγες αλλά και για την ενσωμάτωσή τους με τις τοπικές κοινωνίες.
«Η πρόθεσή μας είναι να δημιουργούμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες κάθε φορά», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Από την πλευρά του επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας Φιλίπ Λεκλέρ, χαρακτήρισε ιδανικό το πρόγραμμα, όπως σχεδιάστηκε από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου και την τοπική αυτοδιοίκηση και υπογράμμισε πως θα βοηθήσει σημαντικά την κατάσταση που έχει ήδη διαμορφωθεί από το συγκεκριμένο πρόβλημα στην στη χώρα: «Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί είμαι σίγουρος ότι οι προετοιμασίες που έχουν γίνει θα οδηγήσουν στην επιτυχή υλοποίησή του για 750 θέσεις στην Κρήτη. Στόχος όλων μας είναι όχι μόνο να προσφέρουμε ασφαλή στέγαση σε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά ένα πακέτο σημαντικών υποστηρικτών υπηρεσιών, που θα ενισχύσουν τις προοπτικές ομαλής ένταξης για όσους από αυτούς θα μείνουν στη χώρα μας», τόνισε μεταξύ άλλων στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο κ. Λεκλέρ.
Σε ότι αφορά το γραφείο ασύλου και τα προβλήματα που ανέκυψαν, ο κ. Μουζάλας ξεκαθάρισε ότι το θέμα θα λυθεί άμεσα αφήνοντας όμως αιχμές για τα γραφειοκρατικά προβλήματα που ανέκυψαν.
Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, δήμαρχος Αρχανών – Αστερουσίων, Μανόλης Κοκοσάλης, είπε ότι στόχος του προγράμματος είναι να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες σε σπίτια, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε άλλα νησιά.
Αναφερόμενος στη σύμβαση, είπε ότι οι πρώτοι πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν σε 125 σπίτια, εκ των οποίων τα πρώτα 26 έχουν ήδη βρεθεί και ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ενώ άμεσα θα γίνουν και οι προσλήψεις 45 ατόμων.
Από την πλευρά τους ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος Ηρακλείου, τόνισαν ότι η Κρήτη αναλαμβάνει το κομμάτι που της αναλογεί από το σοβαρό πρόβλημα για τη χώρα μας και αναφέρθηκαν στην κοινή προσπάθεια που έγινε από την αυτοδιοίκηση ώστε το πρόγραμμα να δομηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα ούτε στις τοπικές κοινωνίες ούτε και στους πρόσφυγες.
Ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, υπογράμμισε πως σήμερα αποδεικνύεται η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα των φορέων της Κρήτης και πρόσθεσε: «Εμείς αποδεικνύουμε σε όλη την Ευρώπη ότι και η ίδια η Ευρώπη πρέπει ν’ αναλάβει ευθύνες που τις αναλογούν. Εμείς το αποδεικνύουμε, ας αναλάβει και η Ευρώπη υποχρεώσεις που έχει και να μη ρίχνει μόνο τα βάρη σε μια χώρα όπως η Ελλάδα και η Ιταλία».
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, χαρακτήρισε το προσφυγικό ως εθνικό ζήτημα, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα θα εξελιχθεί ομαλά και οι συνέπειες στην κοινωνία μας θα είναι ανύπαρκτες. «πιστεύουμε ότι η φιλοξενία προσφύγων στην Κρήτη θα εξελιχτεί ομαλά όπως σε όλες τις περιοχές της χώρας που έχουν ήδη υπογράψει σύμβαση με την ύπατη Αρμοστεία και ότι οι «επιπτώσεις «αυτής της συμφωνίας στις κοινωνίες και τον τουρισμό θα είναι από μηδαμινές ως ανύπαρκτες».
Επιφυλακτικός ο Μουζάλας για τη στάση της Τουρκίας
Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σε ότι αφορά τη συμφωνία που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Τουρκία για το μεταναστευτικό.
Ο κ. Μουζάλας τόνισε πως αυτό που η χώρα μας θέλει, είναι αυτή η συμφωνία αφού βρίσκεται σε ισχύ να τηρείται και από τα δύο μέρη με ότι αυτό σημαίνει. «Θα ήταν λάθος να συζητήσουμε με την Τουρκία ή να συζητήσουμε με την Ευρώπη στα πλαίσια ενός plan B, υπάρχει ένα plan A το έχει υπογράψει η Ευρώπη και η Τουρκία, απαιτούμε την εφαρμογή του. Πέρα από αυτό εμείς απαιτούμε από την Ευρώπη να χτυπηθεί το παράνομο κύκλωμα διακίνησης ανθρώπων και παράλληλα ν’ αναπτυχθούν νόμιμοι δρόμοι για τον αιτούντα άσυλο είτε είναι πρόσφυγας είτε μετανάστης».
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επεσήμανε πως από το 2015 που υπήρξε η έκρηξη του μεταναστευτικού προβλήματος μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει και πολλά έχουν δρομολογηθεί με γνώμονα οι πρόσφυγες να έχουν ανθρώπινες συνθήκες.