Υπερψηφίστηκε χθες το μεσημέρι της Παρασκευής από την εθνική αντιπροσωπεία με 153 «ναι» η συμφωνία των Πρεσπών στη βουλή. «Όχι» ψήφισαν 146 βουλευτές και «παρών» ένας βουλευτής.
Κατά τη διάρκεια της κρίσιμης ψηφοφορίας μεταξύ αυτών που ψήφισαν «ναι» ήταν και ο Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ οι δύο πρώην βουλευτές του Ποταμιού, Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς, ψήφισαν κατά συνείδηση.
Ειδικότερα, ο κ. Ψαριανός ψήφισε «παρών» στη συμφωνία, ενώ ο Γιώργος Αμυράς ψήφισε «όχι», λίγο νωρίτερα, ο τρίτος βουλευτής που αποχώρησε από το Ποτάμι ο Σπύρος Λυκούδης, ψήφισε «ναι».
«Ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών ψήφισε η Κατερίνα Παπακώστα, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Γιώργος Μαυρωτάς, ο Σπύρος Δανέλλης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Ο πρόεδρος της βουλής κάλεσε όσους βουλευτές δεν πρόλαβαν να μιλήσουν, να καταθέσουν τις ομιλίες τους και αυτές θα συναφθούν ως παράρτημα των πρακτικών που θα δημοσιευθούν για αυτήν την ιστορική συνεδρίαση.
«H Eλλάδα έχει ρόλο στα Βαλκάνια, η Ελλάδα έχει ιστορία, έχει μέλλον στα Βαλκάνια και αυτό το μέλλον το υπηρετεί κατά τον καλύτερο τρόπο η Συμφωνία των Πρεσπών» είναι η φράση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, με την οποία έκλεισε η συζήτηση στην ολομέλεια.
Τσίπρας: Ευχαριστώ τους 153 βουλευτές που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε δηλώσεις στο περιστύλιο της βουλής ευχαριστώντας και ξεχωριστά τους 153 βουλευτές που ψήφησαν «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και όλους τους βουλευτές που βοήθησαν να γίνει μία συζήτηση σε κλίμα πολιτικού πολιτισμού στη βουλή.
«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Μπαίνει τέλος σε μία εκκρεμότητα που βάραινε την εξωτερική μας πολιτική. Ταυτόχρονα είναι και μία ιστορική μέρα για τα Βαλκάνια. Τα Βαλκάνια με την μεγάλη ιστορία των πολέμων, του εθνικιστικού μίσους. Γυρίζουμε σελίδα και δίνουμε χώρο στην αλληλεγγύη» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Θέλω να ευχαριστήσω τους 153 βουλευτές που παρά τις πιέσεις τους εκβιασμούς τις προσωπικές επιθέσεις, άντεξαν και στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, προτάσσοντας το πατριωτικό καθήκον και αυτό που πίστευαν οι ίδιοι ότι είναι το εθνικό καθήκον για τη χώρα. Είμαι βέβαιος ότι οι επόμενες γενιές θα τους ευγνωμονούν».
«Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας δεν έχει νικητές και ηττημένους. Όσοι έχουν τις ενστάσεις τους σύντομα θα δουν τα μεγάλα οφέλη από αυτή στη συμφωνία και τα βήματα προς τα μπρος. Σήμερα γεννήθηκε η Βόρεια Μακεδονία, την καλωσορίζουμε, θα είναι μία φίλη χώρα, θα είναι μια χώρα σύμμαχος», είπε ακόμη και συμπλήρωσε:
«Είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα μπρος, ένα ιστορικό βήμα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους βουλευτές και όσους παρά τις διαφωνίες τους, συνέβαλλαν στο να υπάρξει ένα κλίμα πολιτικού πολιτισμού αυτές τις ημέρες που συζητήσαμε διεξοδικά και σε βάθος».
Από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ τονίζει: «Συγχαρητήρια στον φίλο μου, Αλέξη Τσίπρα. Μαζί με τον λαό μας φτάσαμε σε μία ιστορική νίκη. Ζήτω η συμφωνία των Πρεσπών. Για αιώνια ειρήνη και πρόοδο στα Βαλκάνια και την Ευρώπη».
Στόλτεμπεργκ: «Σύντομα η Βόρεια Μακεδονία στο ΝΑΤΟ»
Την υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη βουλή των Ελλήνων χαιρέτισε μέσω Twitter ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Χαιρετίζω την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη βουλή των Ελλήνων, κάτι το οποίο συμβάλει σημαντικά στη σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της περιοχής. Προσβλέπω στο μέλλον η Δημοκρατία της βόρειας Μακεδονίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», αναφέρει στο tweet του ο Γ. Στόλτεμπεργκ.
Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με μήνυμά τους στο twitter, τοποθετήθηκαν για την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική βουλή.
«Είχαν φαντασία, ανέλαβαν το ρίσκο, δεν δίστασαν να θυσιάσουν τα συμφέροντά τους για το κοινό καλό. Αλέξη, Ζόραν – μπράβο! Πετύχατε το ακατόρθωτο», ανέφερε ο Ντόναλντ Τουσκ.
«Καλώς ορίζω την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική βουλή. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, το οποίο μόλις έγινε, για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας, τη γύρω περιοχή και την Ευρώπη», τονίζει ο Πιέρ Μοσκοβισί.
Κ. Μητσοτάκης: «Θα αγωνιστώ για να αμβλύνω τις αρνητικές συνέπειες της συμφωνίας»
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωση που έκανε αμέσως μετά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη βουλή, τόνισε μεταξύ άλλων ότι θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για να αμβλύνει τις αρνητικές συνέπειες «που είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν από μια προβληματική συμφωνία. Θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να αμβλύνω τις αρνητικές συνέπειες που είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν από μια προβληματική συμφωνία».
Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Σήμερα είναι μία δύσκολη, μια στενάχωρη μέρα για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση με μία ευκαιριακή πλειοψηφία ψήφισε την επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών.
H κύρωση της σημαίνει την επίσημη αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας στους κατοίκους των Σκοπίων για πρώτη φορά από ελληνική κυβέρνηση.
Εγκαταλείπεται έτσι μια εθνική γραμμή δεκαετιών. Ο κ. Τσίπρας είπε ναι εκεί που όλοι οι προκάτοχοι του είπαν όχι. Τους λόγους τους γνωρίζει μόνο ο ίδιος.
Κι αυτό μπορεί να γίνει αρχή νέων δεινών. Δυστυχώς, τα κομματικά παζάρια και ο κυνισμός του ΣΥΡΙΖΑ επικράτησαν του εθνικού συμφέροντος.
Πριν από 4 χρόνια ακριβώς, ο κ. Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές εξαπατώντας τους πολίτες. Για να μας πάει τελικά πολλά χρόνια πίσω κάνοντας χειρότερη τη ζωή των Ελλήνων και ειδικά των πιο αδύναμων. Τώρα, ολοκληρώνει το καταστροφικό του πέρασμα και με μία εθνική υποχώρηση.
Πιστή στη λαϊκή εντολή, η Νέα Δημοκρατία έδωσε τη μεγάλη μάχη. Ανέδειξε την αλήθεια για το εθνικό θέμα, αλλά και το πραγματικό πρόσωπο κάθε κόμματος και κάθε βουλευτή.
Προσωπικά, μίλησα με ειλικρίνεια για τις μεγάλες δυσκολίες που έρχονται από την εφαρμογή της συμφωνίας.
Δεσμεύτηκα, όμως, και ότι θα μείνω σταθερός στο εθνικό καθήκον: Το δικαίωμα της Ελλάδας για βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να το απεμπολήσω.
Θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να αμβλύνω τις αρνητικές συνέπειες που είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν από μια προβληματική συμφωνία.
Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πλέον γνωρίζουν. Βίωσαν τι σημαίνει ΣΥΡΙΖΑ και έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους.
Πρέπει, όμως, να μείνουν ενωμένοι και να επιδείξουν δημοκρατική ωριμότητα. Μακριά από ακρότητες.
Σύντομα θα μιλήσουν και η απάντησή τους στις κάλπες θα είναι συντριπτική. Η πιο σκοτεινή στιγμή της νύχτας είναι λίγο πριν απ’ το ξημέρωμα.
Και η στιγμή της ελπίδας και της προόδου πλησιάζει. Γιατί οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα και πρέπει να πάμε μπροστά. Το μπορούμε».
Στ. Θεοδωράκης: Η βουλή πήρε μία απόφαση που υπηρετεί τα συμφέροντα των Ελλήνων
«Σήμερα, η βουλή πήρε μία απόφαση που υπηρετεί τα συμφέροντα των Ελλήνων και ενισχύει την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής» επισημαίνει σε δήλωσή του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, μετά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών.
«Το Ποτάμι έχοντας ως οδηγό την εθνική και όχι την κομματική πυξίδα στήριξε τη συμφωνία των Πρεσπών, που σπάει τη μονοπώληση του ονόματος της «Μακεδονίας» από τη γειτονική μας χώρα. Η ελληνική Μακεδονία δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Αντιθέτως είναι στο χέρι μας να παραμείνει η πρωτεύουσα δύναμη στην οικονομία, στην παραγωγή, στον πολιτισμό» προσθέτει.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού σημειώνει ότι «η γεωπολιτικά ευαίσθητη γειτονιά μας έχει ανάγκη από εμπιστοσύνη και συνεργασία. Να ενισχύουμε διαρκώς όσα μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν».
«Αυτό ήταν και παραμένει το μεγάλο στοίχημα στα Βαλκάνια. Πρέπει να το κερδίσουμε», καταλήγει ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Τα βήματα από εδώ και πέρα
Ο οδικός χάρτης που απαιτείται να ακολουθηθεί έχει αρκετά στάδια και δείχνει η βουλή θα κληθεί να ψηφίσει μέσα στις επόμενες 15 μέρες.
Τα τυπικά αλλά αναγκαία βήματα που πρέπει να γίνουν από δω και πέρα είναι τα ακόλουθα:
– Υπογραφή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβερνήσεως .
– Ανακοίνωση στη γραμματεία του ΝΑΤΟ ότι κυρώθηκε η συμφωνία από τη βουλή.
– Υπογραφή από τους μόνιμους αντιπροσώπους των 29 χωρών του ΝΑΤΟ του πρωτοκόλλου εισδοχής και αποστολή του στις πρωτεύουσες των κρατών μελών.
– Κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής από τη βουλή των Ελλήνων,
– Αποστολή της ρηματικής διακοίνωσης στα Σκόπια με την οποία θα ενημερώνουμε ότι ολοκληρώθηκε η κύρωση συμφωνίας και του πρωτοκόλλου.
– Αποστολή της ρηματικής διακοίνωσης από τα Σκόπια προς την Ελλάδα και τον ΟΗΕ ότι η Συμφωνία τίθεται σε ισχύ.
Αποστολή από Σκόπια επιστολής προς τον ΟΗΕ και τους διεθνείς οργανισμούς ότι η χώρα λέγεται πλέον βόρεια Μακεδονία
– Υπογραφή του πρωτοκόλλου εισδοχής από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και αποστολή του στην Ουάσιγκτον.
Σε επίπεδο κοινοβουλευτικής διαδικασίας από την στιγμή που η κυβέρνηση πέρασε τον σκόπελο της ψήφισης της συμφωνίας τα πράγματα θα είναι πιο απλά.
Το πρωτόκολλο κύρωσης θα χρειαστεί πιθανότητα μια συνεδρίαση στην επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων της βουλής και μία στην ολομέλεια ενώ το άθροισμα των τουλάχιστον 153 ψήφων αναμένεται να επαναληφθεί και σε αυτή την ψηφοφορία.