Αρνητική πρωτιά κατέχει για την Ελλάδα η Κρήτη μαζί με τη Χίο σε ότι αφορά την υποβάθμιση των υγρότοπων, όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά.
Πιο συγκεκριμένα ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος «Προστασία των Νησιωτικών Υγρότοπων της Ελλάδας του WWF Ελλάς» Καλούστ Παραγκαμιάν αναφερόμενος στο θέμα της προστασίας των υγροτόπων σημείωσε ότι η Κρήτη (μαζί με τη Χίο) εξακολουθεί να έχει τους πιο υποβαθμισμένους υγρότοπους.
«Πρόβλημα υπάρχει ειδικά στο βόρειο μέτωπο λόγω της ανάπτυξης καθώς οι πιέσεις που δέχονται οι υγρότοποι είναι κυρίως από τον τουρισμό και την αυθαίρετη ή και νόμιμη δόμηση. Συγχρόνως υπάρχει θέμα με την κακοδιαχείριση του νερού αφού πια έχουμε φτάσει στο σημείο να μην έχουμε μόνιμους ποταμούς», σχολίασε ο κ. Παραγκαμιάν και συμπλήρωσε ότι ειδικά τα τελευταία δυο χρόνια στην Κρήτη οι τεχνητοί υγρότοποι είναι περισσότεροι από τους φυσικούς και μεγαλύτεροι σε έκταση.
Παρόλα αυτά -τόνισε- οι υγρότοποι της Κρήτης συνεχίζουν να λειτουργούν και να είναι πολύτιμοι για το περιβάλλον όπως αποδείχθηκε και κατά τη διάρκεια της φετινής βαρυχειμωνιάς, όπου πολλά άγρια πουλιά από το βορά αναγκάστηκαν να βρουν καταφύγιο στην Κρήτη.
Την εσπερίδα: «Πολίτες και περιβάλλον: Ο ρόλος των πολιτών στην προστασία των νησιωτικών υγροτόπων» που διοργάνωσαν χθες ο Δήμος Χανίων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σούδας και το WWF Ελλάς στο Πολύκεντρο Σούδας.