Ούτε υπάλληλος γραμματείας για να σηκώνει τα τηλέφωνα δεν έχει μείνει στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου, μετά τη λήξη των συμβάσεων των εργαζομένων που είχαν προσληφθεί μέσω ΕΣΠΑ και οι οποίοι απολύθηκαν στις 16 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον διευθυντή του Κέντρου κ. Αντώνη Λιοδάκη. Όπως αναφέρει ο ίδιος, οι συμβάσεις των εργαζομένων στην Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας της πόλης έληξαν και εδώ και λίγες ημέρες το Κέντρο παρουσιάζει σοβαρά ζητήματα λειτουργίας, με αποτέλεσμα το προσωπικό να μην μπορεί να ανταποκριθεί ακόμη και στις στοιχειώδης ανάγκες.
Να σημειωθεί ότι μόλις 25 ημέρες πριν η υφυπουργός Υγείας κ. Κατερίνα Παπακώστα είχε δεσμευτεί δημόσια, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, παρουσία όλων των φορέων και των βουλευτών του Νομού, να ενισχύσει άμεσα την Κινητή Μονάδα και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας με προσωπικό, προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του. Χαρακτηριστικά στις 25 Σεπτεμβρίου η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα, σε δημόσιες δηλώσεις της από το Ρέθυμνο ανέφερε: «Ενισχύουμε και χτίζουμε ένα «τείχος» πολύ ισχυρό, με δομές τις οποίες «εμβολιάζουμε» πολύ περισσότερο, όπως για παράδειγμα τις κινητές μας μονάδες ψυχικής υγείας. Παράλληλα, «εμβολιάζουμε» το Κέντρο Ψυχικής Υγείας με στελεχιακό δυναμικό, αλλά κυρίως με δράσεις στον τομέα της ψυχικής υγείας».
Αντ’ αυτού λίγες ημέρες μετά το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, όπως τονίζει ο διευθυντής του, βρίσκεται σε «απελπιστική κατάσταση», αφού αδυνατεί να ανταπεξέλθει στα αυξημένα αιτήματα των ασθενών που χρειάζονται τη βοήθειά του. Αναφερόμενος στο θέμα ο κ. Λιοδάκης τονίζει: «Είμαστε σε τραγική κατάσταση, να φανταστείτε ότι δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε ούτε καν την γραμματεία, γιατί δεν έχει μείνει ούτε ένας διοικητικός υπάλληλος για να δεχόμαστε τα αιτήματα του κόσμου που ζητούν τη βοήθειά μας. Δεν ξέρω αν αντιλαμβάνεστε τι σας λέω. Δεν έχουμε ένα άτομο να σηκώσει το τηλέφωνο και να καταγράψει τις ανάγκες του κόσμου. Δηλαδή στο τέλος θα αναγκαστώ κι εγώ να κάνω την γραμματέα. Αδυνατούμε πλήρως να λειτουργήσουμε έστω και υποτυπωδώς την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας. Μιλάμε για πλήρη εξαθλίωση. Αν το υπουργείο Υγείας, το νοσοκομείο του Ρεθύμνου, η ΥΠΕ, δεν ξέρω κι εγώ ποιος, δεν φέρουν άμεσα προσωπικό εντός του Οκτωβρίου, θα βρεθούμε σε μια τέτοια δύσκολη θέση που θα αναγκαστούμε να αναστείλουμε τις όποιες λειτουργίες μας και να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις».
Συγκεκριμένα στις 16 του Οκτώβρη έληξε η σύμβαση εργασίας για πέντε εργαζόμενους, οι οποίοι είχαν προσληφθεί μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ με την ειδικότητα του ψυχιάτρου, της κοινωνικής λειτουργού, της νοσηλεύτριας, της επισκέπτριας υγείας και ενός διοικητικού υπαλλήλου. Αυτή τη στιγμή έχουν μείνει μόλις τέσσερις υπάλληλοι (δύο ψυχίατροι, ένας ψυχολόγος και μία κοινωνική λειτουργός), που καλούνται να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες ολόκληρου του Νομού Ρεθύμνου, μέσα από την Κινητή Μονάδα, αλλά και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας. Μάλιστα, όπως λέει στα «Ρ.Ν» ο κ. Λιοδάκης οι τέσσερις αυτοί εργαζόμενοι καλούνται να εξυπηρετήσουνε περισσότερα από 300 αιτήματα το μήνα ασθενών σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη του Νομού Ρεθύμνου.
«Τα ραντεβού των γιατρών έχουν εκτοξευτεί σε ένα χρονικό διάστημα δύο μηνών, γεγονός που σημαίνει ότι δεν έχει κανένα νόημα να γίνονται, αφού μιλάμε για ανθρώπους με ψυχικά νοσήματα που έχουν άμεση ανάγκη από μας. Αυτοί οι άνθρωποι στην πλειοψηφία τους είναι εγκαταλελειμμένοι γιατί δεν έχουν καμία οικονομική δυνατότητα να πάνε σε ιδιώτες», προσθέτει.
Ο διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου, κάνει λόγο για εμπαιγμό από πλευράς της πολιτείας και υπογραμμίζει: «Για να λειτουργούμε απλώς ικανοποιητικά χρειαζόμαστε 4-5 ακόμη άτομα προσωπικό. Όλο έρχονται αυτοί οι άνθρωποι και ποτέ δεν φθάνουν. Εδώ υπάρχει ένας παραλογισμός από την πλευρά της πολιτείας. Κι όταν επικοινωνούμε με το υπουργείο Υγείας το μόνο που έχουν να μας πουν είναι «περιμένετε, θα σας στείλουμε». Τι ακριβώς να περιμένουμε όταν από το 2008 έχει διορίσει το υπουργείο Υγείας έναν επιμελητή Α’ και ακόμη δεν τον έχουν στείλει. Βλέπουμε ότι υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια από κάποια κέντρα να απαξιωθεί η δημόσια ψυχική υγεία στο Ρέθυμνο και τη χώρα γενικότερα, με απώτερο σκοπό να κλείσουν οι υφιστάμενες δομές και μονάδες ή να τις αναλάβουν οι ιδιώτες».
Η άσχημη κατάσταση στη οποία έχει περιέλθει το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, έχει ωθήσει τα λιγοστά στελέχη του να σκέφτονται ακόμη και το ενδεχόμενο της οριστικής παύσης της λειτουργίας του στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Πάντως, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, υπάρχουν σκέψεις για κατάργηση των δικτύων και των ομάδων των εθελοντών, όπως είναι η κοινωνική λέσχη ή η θεατρική ομάδα, λόγω της αδυναμίας τους να τους παρέχουν τις βασικές προϋποθέσεις για τη λειτουργίας τους.
Τέλος ο κ. Αντώνης Λιοδάκης, ζητά μάλιστα τη συμπαράσταση των θεσμικών φορέων της τοπικής κοινωνίας αλλά και του απλού κόσμου, προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία των Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας επ’ ωφελείας των πολιτών, που διαπιστωμένα τα τελευταία χρόνια και λόγω της οικονομικής κρίσης, απευθύνονται σε αυτή και προειδοποιεί ότι οι εξελίξεις τους υποχρεώνουν να προβούν σε πιο δυναμικές μορφές κινητοποιήσεων. «Βρισκόμαστε σε απελπιστική κατάσταση και αν η πολιτεία θέλει να δείξει μια στοιχειώδη ευαισθησία απέναντι στην ψυχική υγεία πρέπει να κινηθεί άμεσα. Σκοπεύουμε να κάνουμε παράσταση προς την διοίκηση του νοσοκομείου Ρεθύμνου και προς την ΥΠΕ, αλλά και προς την τοπική κοινωνία της πόλης, προκειμένου να κινητοποιηθεί και να υπερασπιστεί τα θέματα της δημόσιας ψυχικής υγείας, που την αφορούν άμεσα και σε τελική ανάλυση τα δικαιούται», καταλήγει.