Ο κρητικός όμιλος περνάει μέσα από τη δοκιμασία-τέχνασμα ενός πρωταθλήματος που, εν τη γενέσει του και ευτυχώς για μία σεζόν 2019-20 θα διεξαχθεί με μόλις 8 ή 9 ομάδες! Στο προσκήνιο, η μάχη που έδωσαν οι κρητικές ΕΠΣ αλλά και αυτές του Πειραιά για να δικαιωθούν τα αιτήματά τους περί των μεγάλων εξόδων που έχουν στη διάρκεια μιας αγωνιστικής χρονιάς (ταξίδια, διαμονές συν τις πάγιες υποχρεώσεις μεταγραφών, συντήρησης των σωματείων τους ή των γηπέδων τους) δικαιώθηκε αλλά για την ώρα θα πρέπει να μετρήσουν κέρδη και ζημίες. Γιατί ένα πρωτάθλημα με 9 ή 8 ομάδες, κακά τα ψέματα, δεν μπορεί να αποκαλείται ως τέτοιο.
Αφενός υποβαθμίζεται ως ποιότητα, ενώ η υπόστασή του μπροστά στα υπόλοιπα δεν είναι τέτοια που να λογίζεται ως ανταγωνιστικό. Κι αν αυτό έχει λίγη σημασία για εκείνους που δεν είναι σε θέση να υπολογίσουν την περαιτέρω κατάσταση, εμείς απλά αναφέρουμε ότι μια τέτοια απόφαση δεν ιντριγκάρει ποδοσφαιριστές ποιότητας να έρθουν και να αγωνιστούν σε μια τέτοια διοργάνωση.
Δεν είναι λίγοι αυτοί (οι ποδοσφαιριστές) σε πολλές από τις ομάδες που βρίσκονται στον κρητικό όμιλο που έψαχναν τρόπους και προσφορές για να πειστούν να έρθουν και να υπογράψουν. Με τον ερχομό τους ήταν βέβαιο ότι θα ανέβαζαν κατά πολύ το επίπεδο. Όπως έχουμε καταγράψει στα ρεπορτάζ της Επισκοπής εν προκειμένω, υπάρχουν προτάσεις σε παίκτες Σούπερ Λιγκ 2 που πλέον, πολύ δύσκολα θα πειστούν να έρθουν.
Και μιας και μιλήσαμε για την Επισκοπή, ο ρεθεμνιώτικος σύλλογος είναι από αυτούς που, ναι μεν ήθελαν έναν κρητικό όμιλο αλλά ενιαίο, συγκροτημένο και αταλάντευτο και όχι έναν αποκομμένο όπως στην ουσία έγινε με λειψές σε αριθμό ομάδες.
Η άποψη γενικώς που επικρατεί στην Επισκοπή είναι η εξής… «Εμείς προσπαθούμε να ανεβάσουμε το επίπεδο. Άλλες φορές τα καταφέρνουμε κι άλλες πάλι όχι. Ποτέ όμως δεν ρίξαμε τις απαιτήσεις μας. Εάν κάποιες ομάδες δεν μπορούν να κοιτάζουν ψηλά, καλό θα είναι τότε να μην μπαίνουν σε διαδικασία πρωταθλητισμού». Στην ουσία στους «γυπαετούς» αναφέρουν ότι, οι ομάδες που παρέμειναν από πέρυσι στην κατηγορία γνώριζαν τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους. Εκείνες που ανεβαίνουν γνώριζαν ακριβώς πως θα έχουν τα πράγματα. Γιατί το επιδίωξαν λοιπόν να ανέλθουν σε μια κατηγορία της οποίας δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος για διάφορους λόγους;
Μαζί με την Επισκοπή δείχνουν να συμφωνούν κι άλλες ομάδες που χρόνια τώρα, βάζουν το χέρι στην τσέπη (βλ. ΣΥΝΚΑ, Γιούχτας, ΠΟΑ κλπ). Αντιθέτως, ο Πανακρωτηριακός εν προκειμένω, έχει αφήσει να διαρρεύσει ότι η κατηγορία είναι πολύ απαιτητική και πως θα ήταν το ιδεατό να υπάρξει ένας όμιλος αμιγώς κρητικός… Σαφώς, αλλά με εννιά ομάδες οι οποίες είναι οκτώ για την ώρα…;
Κι αυτό γιατί ο Ρεθυμνιακός δεν έχει αποφασίσει πως θα πράξει (βλ. σχετ. θέμα παρακάτω).
Η τελική απόφαση στις 31 Ιουλίου
Επίσης για το πώς θα είναι καταρτισμένη φέτος η Γ’ Εθνική, τουλάχιστον όσον αφορά τον κρητικό όμιλο είναι κάτι που θα αποφασίσει η εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΟ την επόμενη Πέμπτη 31 Ιουλίου.
Η τελευταία συνάντηση μεταξύ του α’ αντιπροέδρου της ΕΠΣ Ηρακλείου Γιώργου-Πλούταρχου Κουτεντάκη με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Βαγγέλη Γραμμένο, αλλά και με μέλη της αρμόδιας επιτροπής για το πρωτάθλημα έβγαλε ως τελεσίδικο το γεγονός πως η κατηγορία θα παιχθεί με τις υπάρχουσες ομάδες. Στην ουσία δηλαδή η ΕΠΣ Κρήτης «πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένη» όσον αφορά τις διώξεις της. Ναι μεν θα ισχύσει ο κρητικός όμιλος αλλά φέτος τα πράγματα θα είναι ολίγον τοις πτωχά…
Σύμφωνα πάντοτε με το ρεπορτάζ θα μιλάμε για 8 ή 9 ομάδες, όπου θα δώσουν αγώνες σε δύο γύρους κι έπειτα θα προκύψουν πλέι οφ ή πλέι άουτ.
Από την όλη διαδικασία θα προκύψει ο πρωταθλητής που θα ανέβει κατηγορία, ενώ ο δευτεραθλητής θα μπει στα μπαράζ. Αντιθέτως, θα υποβιβαστεί μόλις μία ομάδα.
Από τη σεζόν 2020-21 το πρωτάθλημα στον 8ο (κρητικό) όμιλο θα αποκτήσει την υπόσταση που του πρέπει με τη συμμετοχή 14ων ομάδων, άρα στη διαδικασία της ανόδου θα μπουν οι δευτεραθλητές και δύο τριταθλητές μέσω αγώνων μπαράζ.