Τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, τα οποία επιδεινώνονται μετά και τις νέες συνταξιοδοτήσεις νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, αλλά και ζητήματα υποχρηματοδότησης που βάζουν «φρένο» στην ομαλή λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος, σε συνδυασμό με άλλα τρέχοντα θέματα που αφορούν στο προσωπικό και την προμήθεια του απαραίτητου υγειονομικού υλικού, απασχόλησαν την χθεσινή συνάντηση του νέου διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, Νίκου Ηγουμενίδη, με την Διοίκηση και το προσωπικό του νοσηλευτικού ιδρύματος του Ρεθύμνου.
Ο κ. Ηγουμενίδης επισκέφτηκε χθες το Ρέθυμνο, όπου είχε την ευκαιρία να συζητήσει κατ’ ιδίαν τρέχοντα θέματα του Νοσοκομείου για τα οποία έχει ήδη ενημερωθεί με σχετικά υπομνήματα, ωστόσο θέλησε να δει από κοντά τις εγκαταστάσεις, αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό, ώστε από κοινού να καταγράψουν τις ανάγκες, να τις ιεραρχήσουν για να μπορέσουν το ταχύτερο δυνατόν και δεδομένης και της οικονομικής συγκυρίας να δρομολογήσουν τις απαιτούμενες λύσεις.
Πάγιο αίτημα του νοσηλευτικού ιδρύματος είναι η ενίσχυσή του με τον απαραίτητο αριθμό ιατρικού, νοσηλευτικού αλλά και διοικητικού προσωπικού, για να μπορούν αφενός να εξυπηρετούνται εγκαίρως οι ασθενείς, αλλά και να διεκπεραιώνονται γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Ο διοικητής του νοσοκομείου περιέγραψε τις ανάγκες σε προσωπικό, υποστηρίζοντας πως λόγω των σοβαρών ελλείψεων δεν υπάρχει πολλές φορές η δυνατότητα για άδειες και ρεπό, προκειμένου να καλύπτονται οι τρεις βάρδιες του 24ωρου.
«Ο νέος διοικητής μας είπε ότι θα υποστηρίξει κυρίως το νοσοκομείο. Δηλαδή, προτιμάει μέχρι να γίνουν όλες αυτές οι προσλήψεις να πάρει προσωπικό απ’ τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία, έτσι ώστε να υποστηριχθεί το νοσοκομείο που είναι μοναδικό και μετά να επανδρώσει σε δεύτερο χρόνο περιφερειακά ιατρεία και κέντρα υγείας. Αλλά φυσικά προέχει το νοσοκομείο, όπως λέγαμε κι εμείς τόσο καιρό. Το νοσοκομείο μπορεί να λειτουργεί, όμως έχουμε φτάσει σ’ ένα οριακό σημείο, εφόσον δεν έγιναν οι προσλήψεις των ατόμων που περιμέναμε», ανέφερε ο κ. Ξυπολυτάς.
Σαράντα συνταξιοδοτήσεις προσωπικού αποδυναμώνουν το Νοσοκομείο
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται και στο σχετικό υπόμνημα της Διοίκησης του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, το οποίο έχει αποσταλεί στο υπουργείο, αλλά και στη νέα Διοίκηση της ΔΥΠΕ Κρήτης, είναι άμεση η ανάγκη για κάλυψη τεσσάρων θέσεων γιατρών, οκτώ από τις 31 συνολικά κενές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, επτά θέσεων διοικητικού προσωπικού, οκτώ παραϊατρικού προσωπικού, καθώς επίσης και ενός φυσικοθεραπευτή, δύο τηλεφωνητών, δύο τεχνικών, ενός μηχανικού επτά από τις εννέα συνολικά κενές θέσεις βοηθών ιατρικών και βιολογικών εργαστηρίων, τεσσάρων ατόμων βοηθητικού προσωπικού, ενός φαρμακοποιού, έξι από τις 10 συνολικά κενές θέσεις βοηθητικού προσωπικού.
Ο κ. Ξυπολυτάς κρούει το καμπανάκι του κινδύνου για την άμεση ανάγκη στελέχωσης του Νοσοκομείου πριν την καλοκαιρινή περίοδο όπου ο πληθυσμός του Νομού θα διπλασιαστεί και το υπάρχον προσωπικό δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο διοικητής του ΓΝΡ Ν. Ξυπολυτάς ανέφερε: «Η πρωταρχική πράξη που πρέπει να γίνει είναι η στελέχωση του Νοσοκομείου. Δυστυχώς, τώρα με τις τελευταίες συνταξιοδοτήσεις και με το «πάγωμα» των μετακινήσεων, όπως και των προσλήψεων, έχουμε ουσιαστικά «στερέψει» από προσωπικό. Οι εφημερίες βγαίνουν πάρα πολύ δύσκολα, έχουμε ορισμένα εξωτερικά ιατρεία ήδη χωρίς νοσηλεύτριες, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να ενισχυθούμε οπωσδήποτε και με διοικητικό προσωπικό, γιατί, επαναλαμβάνω, δεν θα μπορούμε να κάνουμε ούτε συμβάσεις και οι παραγγελίες μας θα είναι πάρα πολύ δύσκολες, ώστε να γίνουν στο χρόνο που πρέπει.
Σε σύνταξη έχουν βγει γύρω στα 40 άτομα, διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Εμείς έχουμε ζητήσει άμεση πρόσληψη οκτώ τουλάχιστον νοσηλευτριών, και τουλάχιστον 15 ατόμων διοικητικού και παραϊατρικού προσωπικού. Ακόμα, λήγουν οι συμβάσεις-παρατάσεις ορισμένου επικουρικού παραϊατρικού προσωπικού (τραυματιοφορείς) και αν δεν γίνει αυτή η νομοθετική ρύθμιση δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν. Ο υπουργός είπε ότι θα το περάσει από τη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, αλλά περιμένουμε φυσικά να επισπευτούν αυτές οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, να μπει στο ΦΕΚ, έτσι ώστε να συνεχίσουμε για να λειτουργούμε όπως πρέπει.
Για τα χειρουργεία τα τακτικά, έχει προσληφθεί ο αναισθησιολόγος, αλλά περιμένουμε όπως είπαμε το ΦΕΚ για να έρθει. Όπως επίσης και προσωπικό του χειρουργείου, δηλαδή ένας βοηθός χειρουργείου που τον περιμένουμε πρέπει να επισπευτούν όλες οι διαδικασίες για να αρχίσουμε να λειτουργούμε απρόσκοπτα. Επαναλαμβάνω, κάτι που επίσης πρέπει να σημειώσω και αυτό είναι ότι έρχεται και το καλοκαίρι. Σιγά σιγά θα αυξηθεί ο πληθυσμός του νομού μας και από τους επισκέπτες, από τους τουρίστες. Δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε με το υπάρχον προσωπικό».
Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου στο δικό του υπόμνημα προς τη νέα Διοίκηση της ΥΠΕ Κρήτης, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ζητάμε, και θα καλέσουμε τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης όλων των κλάδων και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για την κάλυψη των επειγουσών και των σύγχρονων αναγκών σε όλα τα τμήματα. Άμεση προτεραιότητα να δοθεί στην κάλυψη των 117 κενών οργανικών θέσεων νοσηλευτικού, παραϊατρικού, διοικητικού, τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού. Επίσπευση των διαδικασιών ώστε να ολοκληρωθούν άμεσα οι μεταθέσεις των εργαζομένων, που θέλουν να έρθουν στο Νοσοκομείο μας, και η άμεση μονιμοποίηση των 13 συμβασιούχων που λήγουν τώρα οι συμβάσεις τους.
Άμεση πρόσληψη του απαραίτητου ιατρικού προσωπικού για την επαναλειτουργία της ουρολογικής κλινικής, αναισθησιολόγων για την απρόσκοπτη λειτουργία των χειρουργείων, ειδικευμένων γιατρών στα ΤΕΠ για 24ωρη κάλυψη στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, μικροβιολόγων για το μικροβιολογικό, και ανοσολογικό εργαστήριο, φυσιοθεραπευτών για τη σωστή στελέχωση και λειτουργία του φυσιοθεραπευτηρίου, πρόσληψη προσωπικού εστίασης και μαγείρων για την επαναλειτουργία των μαγειρείων. Αναγκαία, επίσης κρίνεται και η πρόσληψη οδηγών για την εξυπηρέτηση των αναγκών του Νοσοκομείου και κυρίως της αιμοδοσίας και της Τεχνικής Υπηρεσίας. Πρόσληψη θυρωρών, καθαριστριών, βοηθών θαλάμων, τραυματιοφορέων, προσωπικού καθαριστηρίων».
«Στερεύουν» οι πιστώσεις
Παράλληλα, στο ίδιο υπόμνημα γίνεται εκτενής αναφορά για την έλλειψη πιστώσεων, οι οποίες όπως τονίζεται, δεν επαρκούν και δυσχεραίνουν τη λειτουργία του Νοσοκομείου. Μεταξύ άλλων μάλιστα αναφέρεται: «Η διαρκής μείωση των πιστώσεων θα έχει ως συνέπεια την αδυναμία προκήρυξης διαγωνισμών για την ανάδειξη προμηθευτών προμήθειας υπηρεσιών, αναλώσιμων υλικών και απαραίτητου κεφαλαιουχικού εξοπλισμού. Αναφορικά το όριο προϋπολογισμού 2014 έχει διαμορφωθεί με τις τροποποιήσεις σε 7.361.715 μαζί με τα τέσσερα κέντρα υγειάς του Νομού. Το όριο των πιστώσεων των 5.315.674 ευρώ για δαπάνες έτους 2015 (90%) χωρίς τα τέσσερα κέντρα υγείας είναι όριο που εξαρχής προδιαγράφει τα σοβαρά προβλήματα που θα προκύψουν όσον αφορά την προμήθεια απαραίτητων υπηρεσιών και αναλώσιμων υλικών».
Ο διοικητής του Νοσοκομείου πάντως, εκφράζει την ανησυχία του, καθώς όπως λέει, οι προμήθειες του Νοσοκομείου ακόμα και σε φάρμακα επαρκούν μέχρι τον Αύγουστο, με δεδομένο ότι το ίδρυμα τροφοδοτεί με υλικό και τα τέσσερα κέντρα υγείας του Νομού.
Παράλληλα στο ίδιο υπόμνημα καταγράφονται και οι ανάγκες για εξοπλισμό του νοσηλευτικού ιδρύματος με κυρίαρχη αυτή της αντικατάστασης των μηχανημάτων της μονάδας αιμοκάθαρσης, που λόγω παλαιότητας καθίσταται πλέον επιτακτική η ανάγκη απόσυρσης των υπαρχόντων μηχανημάτων.
Χαρακτηριστικά, ο κ. Ξυπολυτάς ανέφερε: «Ένα μεγάλο θέμα επίσης, είναι και η αύξηση των πιστώσεων. Όχι λεφτά, μία απλή επιχορήγηση για τον προϋπολογισμό, αλλά πρέπει να γίνει αύξηση των πιστώσεων, έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε συμβάσεις και να συνάψουμε συμβάσεις για αντιδραστήρια, για αναλώσιμα, όπως επίσης και για τις υπηρεσίες που ασχολούνται τώρα με το Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπως είναι η φύλαξη, η καθαριότητα και το φαγητό. Πρέπει να αυξηθούν οι πιστώσεις,- δηλαδή εγώ για να κάνω μια σύμβαση πρέπει να πω για παράδειγμα ότι «θέλω να αγοράσω αυτά τα υλικά αλλά πρέπει να έχω 100.000 ευρώ πίστωση», και να τα έχω. Αν δεν γίνει αύξηση των πιστώσεων, δεν θα μπορέσουμε να τα αγοράσουμε».
Αναφερόμενος στα κέντρα υγείας ο κ. Ξυπολυτάς, είπε: «Ένα ποσό των 600.000-700.000 ευρώ αφαιρέθηκε από τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου, το οποίο προορίζεται για τα κέντρα υγείας και από 1η Ιανουαρίου θα τα αναλάμβανε η ΔΥΠΕ. Αλλά τώρα εμείς εξακολουθούμε και τα εφοδιάζουμε με αναλώσιμα και με φάρμακα τα οποία όμως, δυστυχώς, φεύγουν από τον ήδη βεβαρημένο μας προϋπολογισμό. Δηλαδή, εμείς σαν Νοσοκομείο, είμαστε αυτάρκεις σε φάρμακα μέχρι και τέλος Αυγούστου, δεν είχαμε ελλείψεις από φάρμακα. Τώρα όμως, δίνοντας και στα κέντρα υγείας, σιγά-σιγά αυτό μειώνεται. Και φυσικά, δεν μπορούμε να αντέξουμε κι εμείς πολύ. Πολύ σύντομα θα έχουμε ελλείψεις φαρμάκων, γιατί όπως προείπα πρέπει να δίνουμε και στα κέντρα υγείας».