Δίχως τέλος είναι η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων στο Ρέθυμνο εξαιτίας της προβληματικής λειτουργίας των Διοικητικών Υπηρεσιών του Ι.Κ.Α. Η συρρίκνωση του προσωπικού τα τελευταία δυο χρόνια, σχεδόν κατά το ήμισυ, έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τους 22 εργαζόμενους, που έχουν απομείνει, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν εγκαίρως όσοι διαβούν το κατώφλι του τοπικού υποκαταστήματος για να διεκπεραιώσουν τις υποχρεώσεις ή για να λάβουν χρήματα.
Οι ουρές ταλαιπωρίας είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο και παρά την φιλότιμη προσπάθεια του προσωπικού να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, αυτό φαντάζει αδύνατο, αφενός λόγω του φόρτου εργασίας και αφετέρου λόγω της αυξημένης προσέλευσης ασφαλισμένων, που υπομονετικά περιμένουν αρκετή ώρα για να φτάσει η σειρά τους και να διευθετήσουν τη δουλειά τους. Ακόμα και απλές διαδικασίες, όπως είναι η έκδοση ή η θεώρηση βιβλιαρίων, έχουν μετατραπεί σε «Γολγοθά» για τους πολίτες,
Η αποδυνάμωση του τοπικού Ι.Κ.Α. σε ανθρώπινο δυναμικό καταγράφεται και σε αριθμούς, που έχουν ως εξής: το 2010 ο αριθμός των υπαλλήλων ήταν 53, το 2011 ήταν 45, το 2012 ήταν 42, το 2013 ήταν 35 και το 2014 ο αριθμός των υπαλλήλων ανέρχεται σε 29. Ωστόσο, ο ενεργός αριθμός προσωπικού περιορίζεται στους 18, καθώς 11 άτομα απουσιάζουν από την υπηρεσία για λόγους αποσπάσεων, αδειών κύησης και αδειών άνευ αποδοχών. Αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, τα πράγματα θα χειροτερέψουν τους επόμενους μήνες, καθώς ακόμα πέντε υπάλληλοι συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Σύμφωνα με τη διευθύντρια του τοπικού υποκαταστήματος Ευαγγελία Γαγάνη, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, και τα όποια αιτήματα για στελέχωση των διοικητικών υπηρεσιών μέχρι σήμερα έχουν πέσει στο κενό. «Από τους εννέα έχουν έρθει τρία άτομα, περιμένουμε τις επόμενες ημέρες και το τέταρτο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι λύνεται το πρόβλημά μας. Για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι διοικητικές μας υπηρεσίες χρειαζόμαστε δέκα άτομα. Η κατάσταση είναι ανυπόφορη και το υπάρχον προσωπικό, όπως έχω πει πολλές φορές, δεν αρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες των ασφαλισμένων του Νομού. Παρά τις επιστολές μας και τα υπομνήματά μας δεν έχουμε καμία απάντηση από πουθενά. Προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα» τόνισε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι παρά τις έντονες διαμαρτυρίες και τις συνεχείς έγγραφες εκκλήσεις εκ μέρους της διεύθυνσης του τοπικού παραρτήματος, των εργαζομένων, των φορέων, αλλά και των βουλευτικών αναφορών, η κεντρική διοίκηση του ιδρύματος δεν έχει ανταποκριθεί.
Υπενθυμίζεται ότι λόγω της έλλειψης προσωπικού δεν μπορεί να λειτουργήσει άμεσα και το Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης Περάματος.
Διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση χώρου για τη στέγαση των ιατρείων του Π.Ε.Δ.Υ.
Παράλληλα, άγνωστο παραμένει το τι θα γίνει και με τη στέγαση των ιατρείων του Π.Ε.Δ.Υ. Κατά πληροφορίες η Διοικητική Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης αναζητά χώρο, όπου θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τα ιατρεία χωρίς να χρειάζεται να πληρώνει ο Ασφαλιστικός Οργανισμός μίσθωμα. Από την άλλη πλευρά ο διευθυντής του τοπικού υποκαταστήματος και τα σωματεία του Νομού -Εργατικό Κέντρο και Συνταξιούχοι- θα έχουν την επόμενη εβδομάδα συνάντηση με τον δήμαρχο της πόλης προκειμένου να συζητήσουν για το ενδεχόμενο μείωσης του μισθώματος για το κτίριο της οδού Μοάτσου, όπου σήμερα στεγάζονται τα ιατρεία. Υπενθυμίζεται ότι κατά πληροφορίες η λύση που εξεταζόταν για τη στέγαση των ιατρείων στο κτίριο του ΚΕΦΙΑΠ (πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) δεν καρποφόρησε, άγνωστο γιατί και τώρα, με δεδομένο ότι τέλος του έτους λήγει το συμβόλαιο ενοικίασης του χώρου, αναζητείται μια άμεση λύση. Εν τω μεταξύ την ίδια στιγμή ανάλογη είναι και η κατάσταση στα ιατρεία του Π.Ε.Δ.Υ., τα οποία παραμένουν υποστελεχωμένα λόγω έλλειψης προσωπικού. Στην προκήρυξη του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνονταν επτά γιατροί με τις εξής ειδικότητες: τρεις παθολόγοι, ένας παιδίατρος, ένας καρδιολόγος, ένας ακτινολόγος και ένας μικροβιολόγος, εκ των οποίων σύμφωνα με πληροφορίες ελάχιστοι έκαναν αίτηση, καθώς προφανώς δεν βρήκαν ενδιαφέροντα τα κίνητρα που δίδει το υπουργείο Υγείας στην προκήρυξή του, που αφορούσε ουσιαστικά την πρόσληψή τους για έναν χρόνο.
Το μόνο βέβαιον είναι ότι τα ιατρεία για πολύ καιρό ακόμα θα συνεχίσουν να υπολειτουργούν και η διοίκηση και οι φορείς θα επαναλαμβάνουν τα αιτήματά τους για επαρκή αριθμό προσλήψεων.