Στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το υποστελεχωμένο υποκατάστημα του ΕΟΠΥΥ στο Ρέθυμνο, εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού προσωπικού, έρχεται να προστεθεί και η αδυναμία αποτελεσματικής λειτουργιάς του υποκαταστήματος του ΙΚΑ, λόγω συνταξιοδοτήσεων και αποχωρήσεων του διοικητικού προσωπικού.
Παρέμβαση στον υπουργό Εργασίας για το θέμα αυτό έκανε η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, επισημαίνοντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το υποκατάστημα του Ρεθύμνου εξαιτίας της αποδυνάμωσης του προσωπικού του.
Ειδικότερα, στην επιστολή της η οποία κοινοποιείται στον υφυπουργό Εργασίας, τον διοικητή του ΙΚΑ, τον περιφερειάρχη Κρήτης και τους δυο βουλευτές η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου τονίζει: «Συγκεκριμένα το 2012 υπηρετούσαν 42 υπάλληλοι στο υποκατάστημα και τέσσερις στο παράρτημα Περάματος. Από αυτούς 20 έχουν ήδη αποχωρήσει (συνταξιοδότηση, μετάθεση, κινητικότητα, επιτυχόντες προκήρυξης 9Κ), ενώ από τους εναπομείναντες 22 πρόκειται να αποχωρήσουν 4 ακόμα υπάλληλοι το αμέσως επόμενο διάστημα.
Το τοπικό υποκατάστημα ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, το οποίο έχει επιφορτιστεί πλέον και με τις εργασίες του παραρτήματος Περάματος, που θα αναστείλει από 16 Δεκεμβρίου τη λειτουργία του (παρακαλούμε να παραταθεί η περίοδος λειτουργίας του για την εξυπηρέτηση του μεγάλου όγκου ασφαλισμένων – συνταξιούχων της ευρύτερης περιοχής του Μυλοποτάμου), καλείται πλέον με στελέχωση 18 μόλις ατόμων να ανταποκριθεί στο σύνολο των εργασιών, που απαιτείται για τη διαχείριση και διεκπεραίωση υποθέσεων 5.225 κοινών επιχειρήσεων, 2.306 οικοδομοτεχνικών έργων, 22.000 ασφαλισμένων (άμεσα και έμμεσα), 4.000 συνταξιούχων και 2.000 οφειλετών, η καθυστέρηση των οποίων ανέρχεται στο ποσό των 57.068.842,32 ευρώ (απαιτούνται διαδικασίες λήψεως αναγκαστικών μέτρων, προκειμένου να επιτευχθεί η αναγκαστική είσπραξή τους).
Όπως αντιλαμβάνεστε, το τοπικό υποκατάστημα Ρεθύμνου ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, παρά τις φιλότιμες και ειλικρινείς προσπάθειες των εργαζομένων του, αδυνατεί να ανταποκριθεί στο φόρτο εργασιών, με αποτέλεσμα η εξυπηρέτηση ασφαλισμένων και συνταξιούχων να παρακωλύεται και να διακυβεύονται παράλληλα τα συμφέρονται και του ιδίου του Ιδρύματος.
Η άμεση στελέχωση του τοπικού υποκαταστήματος με διοικητικό προσωπικό είναι επιβεβλημένη ανάγκη και απαίτηση της τοπικής κοινωνίας των 82.000 Ρεθεμνιωτών, που ασφαλώς δε μπορούν να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους έγκαιρα και απρόσκοπτα, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του αποδεκατισμένου προσωπικού, που δε δύναται πλέον να ανταπεξέλθει στο φόρτο των εργασιών χωρίς ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό.
Προς όφελος τόσο των χιλιάδων ασφαλισμένων και συνταξιούχων του Νομού μας, όσο και του ιδίου του Ιδρύματος, ζητάμε να προχωρήσετε χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση στη στελέχωση του τοπικού υποκαταστήματος ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, με επίσπευση της επαναπρόσληψης των επιτυχόντων της προκήρυξης 9Κ και μέσω της κινητικότητας».
Ανησυχία προκαλούν οι εξελίξεις στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Εν τω μεταξύ το θέμα των υγειονομικών υπηρεσιών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αποτέλεσε αντικείμενο της συνάντησης που διοργάνωσε χθες το μεσημέρι ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου και στην οποία συμμετείχαν ο διευθυντής του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Ρεθύμνου και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων, γιατρών, ασφαλισμένων και ΑμεΑ. Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσαν οι εξελίξεις στο χώρο της υγείας και οι αλλαγές που θα επιφέρει ο νέος κανονισμός λειτουργίας στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Ρεθύμνου.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι για τους γιατρούς το γεγονός ότι από 1 Ιανουαρίου 2014 θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ ο νέος κανονισμός λειτουργίας του Οργανισμού και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το αν θα συνεχίσει να υφίσταται η δομή στο Ρέθυμνο. Για το μέλλον του τοπικού υποκαταστήματος καθοριστικό ρόλο θα παίξει και η εισήγηση της επιτροπής αξιολόγησης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. η οποία θα παραδοθεί στον υπουργό Υγείας στις 6 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τους γιατρούς είναι πολύ πιθανό, οι μονάδες που θα αξιολογηθούν αρνητικά, να οδηγηθούν στο κλείσιμο. «Δεν ξέρουμε τίποτα και είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι γιατί από την αξιολόγηση μπορεί να προκύψει ότι αυτή η μονάδα δεν είναι βιώσιμη και να πρέπει να κλείσει ή να αντικατασταθεί από ένα κέντρο υγείας αστικού τύπου. Είμαστε απολύτως σύμφωνοι με αυτό, αλλά θα έπρεπε ήδη να στήνεται για να λειτουργήσει από 1/1/2014 και να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ασφαλισμένων», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Στεφανάκης. Παράλληλα προβληματισμένοι εμφανίζονται οι γιατροί και από το γεγονός ότι 31 Δεκεμβρίου λήγουν οι συμβάσεις τόσο των γιατρών που εργάζονται εντός της δομής, όσο και των εξωτερικών γιατρών που είναι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Συνοψίζοντας τις προτάσεις του Ιατρικού Συλλόγου, ο κ. Στεφανάκης ανέφερε πως προτεραιότητα είναι να διατηρηθεί η δομή στο νομό και να στελεχωθεί με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, ώστε να μπορεί να προσφέρει πρωτοβάθμια περίθαλψη στους ασφαλισμένους. «Θέλουμε ένα κέντρο υγείας αστικού τύπου, όπου θα υπάρχουν όλες οι ειδικότητες γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να φορτωθεί όλο αυτόν τον όγκο εργασίας το νοσοκομείο. Να έχει τη δυνατότητα ο ασφαλισμένος να εξεταστεί από ειδικό γιατρό χωρίς να πληρώσει».
Σχετικά με τις επερχόμενες αλλαγές ο διευθυντής του υποκαταστήματος Ρεθύμνου Μανώλης Τσουπάκης ανέφερε πως επηρεάζουν όχι μόνο τον τοπικό Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αλλά ολόκληρη την κοινωνία. «Αυτή τη στιγμή καθορίζουμε τη στάση του ιατρικού κόσμου απέναντι στα νέα μέτρα για την υγεία. Είναι θέματα που έχουν σχέση με την επιβίωση μας και γι’ αυτό έχει κινητοποιηθεί ο ιατρικός σύλλογος, ο ΕΟΠΥΥ και όλοι οι φορείς για να δούμε με ποιο τρόπο θα βγούμε αλώβητοι από αυτές τις αλλαγές».