Την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας εν όψει της νέας χρονιάς ανακοίνωσε χθες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο νοσηλευτικό ίδρυμα του Ρεθύμνου, ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός.
Ο ίδιος αναγνώρισε τη δεινή κατάσταση του νοσοκομείου την οποία χαρακτήρισε δύσκολη με τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, υπερτονίζοντας τον ζήλο και την ανταπόκριση των εργαζομένων του, όπου έχουν καταφέρει μέσα σε δύσκολες συνθήκες να το κρατήσουν όρθιο και υπογράμμισε πως ήδη από το πρώτο εξάμηνο θα υπάρξουν πρωτοβουλίες που θα ανακουφίσουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα όλης της χώρας.
Ειδικότερα αναφέρθηκε σε προσλήψεις 3.500 ατόμων γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού εκ των οποίων οι 300 αφορούν στην ψυχική υγεία, σε ειδική προκήρυξη που θα αφορά τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ώστε να λειτουργήσουν στο σύνολο τους, ενώ ειδική αναφορά έκανε στην αύξηση της επιχορήγησης κατά 300 εκ. ευρώ για τα νοσοκομεία υποστηρίζοντας πως με τον τρόπο αυτό σταδιακά θα μπει ένα φρένο στην υποβάθμιση και θα υπάρξει σταθερότητα. Παράλληλα, είπε ότι υπάρχει σχέδιο για αναβάθμιση και εφαρμογή του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την αξιοπρεπή παροχή υπηρεσιών υγείας στους Έλληνες πολίτες.
Ειδικότερα ο Ανδρέας Ξανθός σε δηλώσεις του είπε: «Νομίζω ότι είναι μια εικόνα ενός δημόσιου νοσοκομείου που οι εργαζόμενοι του κάνουν ότι μπορούν για να κρατήσουν σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο τις υπηρεσίες προς τους πολίτες, είναι η εικόνα ενός συστήματος υγείας, το οποίο έχει πιεστεί πολύ το τελευταίο διάστημα, έχει τεράστιες ανάγκες και ελλείψεις και πραγματικά το ανθρώπινο δυναμικό του υπερβαίνει εαυτόν για να μπορέσει να κρατήσει όρθιες τις δημόσιες δομές-νοσοκομεία, κέντρα υγείας. Η εικόνα του συστήματος υγείας δεν είναι καλή και το ξέρουμε, υπάρχουν συσσωρευμένα προβλήματα, ανάγκες ταλαιπωρία των πολιτών, οικονομική επιβάρυνση και υπάρχουν και πολλές παθογένειες που έχει το σύστημα τις οποίες οφείλουμε πια σαν πολιτεία να αρχίσουμε σιγά-σιγά να επιλύουμε. Η προσδοκία μας είναι ότι το 2016 θα είναι μια καλύτερη χρονιά για τη δημόσια περίθαλψη, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για αυτό, έχουμε αυξήσει το όριο δαπανών κατά 300 εκ. ευρώ στα νοσοκομεία σε σχέση με το 2015, θα προωθήσουμε στο πρώτο εξάμηνο μια δέσμη πρώτη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας με περίπου 3.500 γιατρούς, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Υπάρχουν διαδικασίες προσλήψεων και επικουρικού προσωπικού και μια ειδική προκήρυξη για να στελεχωθούν οι μονάδες εντατικής θεραπείας για να ανοίξουν επιπλέον κρεβάτια από τα 200 περίπου που είναι κενά σήμερα σε όλη τη χώρα. Θεωρούμε ότι με τις παρεμβάσεις αυτές δίνουμε ένα σήμα ότι έχει σταματήσει η υπόθεση της απαξίωσης και εγκατάλειψης του δημόσιου συστήματος υγείας και ότι υπάρχει πλέον η πολιτική βούληση σιγά-σιγά να σταθεροποιηθεί το σύστημα και να προσδοκούμε σε μια αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες. Είναι πολιτική βούληση της κυβέρνησης να υπάρξει όντως προτεραιότητα σε αυτόν τον τομέα. Στον προϋπολογισμό του 2016 διασφαλίσαμε δημοσιονομικό χώρο για να ενισχυθεί και η δημόσια περίθαλψη και το κοινωνικό κράτος. Πιστεύουμε ότι θα είμαστε σε θέση μέσα στο 2016 να αναπτύξουμε και το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και να προχωρήσουμε και σε αλλαγές που χρειάζονται και στη διοίκηση του συστήματος και στο σύστημα προμηθειών για τη λειτουργία γενικότερα των υπηρεσιών που αφορούν στο δημόσιο σύστημα υγείας. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα αυτό, η κοινωνία το έχει ανάγκη. Αυτό το πολιτικό σχέδιο υλοποιούμε, ακούμε, συνδιαλεγόμαστε με τους εργαζόμενους και μαζί θα καταφέρουμε μια βελτιωμένη λειτουργία και απόδοση των δημόσιων νοσοκομείων τη φετινή χρονιά».
Μικρή «ανάσα» για το ΓΝΡ οι προσλήψεις προσωπικού
Αναφερόμενος στο νοσοκομείο του Ρεθύμνου ο υπουργός Υγείας είπε ότι τους πρώτους μήνες του χρόνου θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ που αφορά 6 άτομα νοσηλευτικού προσωπικού για το ΓΝΡ ενώ τόνισε ότι προχωρούν οι προκηρύξεις για το επικουρικό προσωπικό-για το οποίο ωστόσο υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες, ενώ ανέφερε ότι έχει γίνει και η κατανομή στις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας 2.500 ατόμων, οι οποίοι θα τοποθετηθούν ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν στα νοσοκομεία, με προτεραιότητα στα πλέον υποστελεχωμένα.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους νέους γιατρούς και στα προβλήματα που υπάρχουν τονίζοντας ότι αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση η δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων και των κινήτρων ώστε οι νέοι επιστήμονες να στελεχώνουν τα νοσοκομεία της χώρας και να περιοριστεί η φυγή τους στο εξωτερικό.
Συγκεκριμένα ανέφερε: «Στους πρώτους μήνες του 2016 θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ που είναι σε εξέλιξη και ο οποίος αφορά μόλις 6 άτομα για το ΓΝΡ-νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, θα είναι μια μικρή ένεση για το ανθρώπινο δυναμικό. Προχωρούμε τις θέσεις επικουρικών γιατρών που μας έχει ζητήσει το νοσοκομείο. Υπάρχει γενικότερα μια δυσκολία στην ανταπόκριση, σε προσκλήσεις και σε θέσεις που προκηρύσσονται, διότι υπάρχει μια μετανάστευση του ιατρικού δυναμικού, ιδιαίτερα των νέων γιατρών προς το εξωτερικό που έχει αρχίσει να δημιουργεί συνθήκες οριακής στελέχωσης, ιδιαίτερα με ειδικευόμενους των επαρχιακών νοσοκομείων. Αυτό το ρεύμα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, είναι μια μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να ξαναγίνει ελκυστικό το δημόσιο σύστημα υγείας στη χώρα μας, να υπάρξουν κίνητρα στελέχωσης στις άγονες και προβληματικές περιοχές και κυρίως να υπάρξει μια αναβαθμισμένη εκπαίδευση των νέων ειδικευόμενων γιατρών. Αυτό θεωρώ ότι είναι το κρίσιμο θέμα. Έχουμε κατανείμει προσωπικό στις υγειονομικές περιφέρειες για την επόμενη φάση της προκήρυξης που αφορά 2.500 άτομα. Οι ΥΠΕ θα συνεργαστούν με τις διοικήσεις των νοσοκομείων και θα κάνουν την καλύτερη δυνατή κατανομή σε κάθε νοσοκομείο με προτεραιότητα τα νοσοκομεία που ήταν υποστελεχωμένα και είχαν προβλήματα λειτουργικά ακόμα και πριν από την κρίση, όπως και το νοσοκομείο Ρεθύμνου. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να καλύψουμε άμεσα όλες τις ανάγκες. Από το σύστημα υγείας λείπουν πάνω από 20.000 εργαζόμενοι σήμερα-είναι μια πρώτη ένεση ανθρώπινου δυναμικού την οποία προωθούμε μέσα στο 2016 και εκτιμούμε ότι θα ανακουφίσει και τη δουλειά των εργαζομένων στο σύστημα αλλά και ότι θα βελτιώσει την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών».
Απαντώντας σχετικά με την κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου Ρεθύμνου από την ιδιωτική πρωτοβουλία και τις χορηγίες ο υπουργός είπε: «Είναι αξιέπαινες οι πρωτοβουλίες ιδιωτών, εθελοντικών οργανώσεων να στηρίξουν το δημόσιο σύστημα υγείας. Παίζουν σίγουρα ένα συμπληρωματικό ρόλο. Για πρώτη φορά σταματά η τάση συνεχών περικοπών. Έχουμε αύξηση σε ότι αφορά το όριο δαπανών, όσον αφορά την πραγματική ρευστότητα στα νοσοκομεία και πιστεύω ότι σταδιακά σε λίγο καιρό θα ‘μαστε σε θέση να μη χρειαζόμαστε αυτή την ενίσχυση, που ήταν καθοριστική για να μπορέσει το δημόσιο σύστημα υγείας να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ασθενών».
Ελάχιστα τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την υγεία
Ερωτώμενος σχετικά με την επιτακτική ανάγκη αντικατάστασης του πεπαλαιωμένου εξοπλισμού στη Μονάδα Αιμοκάθαρσης ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι είναι περιορισμένοι ωστόσο θα καταβληθεί προσπάθεια για την αποτελεσματική αξιοποίηση τους ώστε να καλυφτούν κατά προτεραιότητα οι αυξημένες ανάγκες. «Επισκέφτηκα τη μονάδα τεχνητού νεφρού, συζητάμε με το προσωπικό, με τη διευθύντρια με την υπηρεσία, νομίζουμε ότι πρέπει να υπάρξει μια προτεραιοποίηση των αναγκών σε αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του νοσοκομείου και να δούμε πρακτικά τις δυνατότητες αγοράς από το νέο ΕΣΠΑ. Η αλήθεια είναι ότι το νέο ΕΣΠΑ έχει περιορισμένους πόρους για το κομμάτι της υγείας, δεν υπάρχει καν τομεακό πρόγραμμα για την υγεία, δεν υπάρχει ούτε θεματικός άξονας -ο σχεδιασμός είχε γίνει ένα δυο χρόνια πριν, νομίζουμε ότι ήταν αναντίστοιχος των αναγκών που υπήρχαν στη δημόσια περίθαλψη. Θα κάνουμε όμως μια προσπάθεια να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τους πόρους που είναι διαθέσιμοι και κυρίως με μια λογική ενίσχυσης κρίσιμων τμημάτων και λειτουργιών του συστήματος υγείας και όχι ένταξης αποσπασματικά διαφόρων μικρών έργων. Θέλουμε ιδιαίτερα από το ΕΣΠΑ και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο να χρηματοδοτήσουμε την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Αυτό θα είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση που θα ανακουφίσει και τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων».
Σχεδιασμός αναβάθμισης του ΠΕΔΥ με προσλήψεις επικουρικού προσωπικού
Σε σχέση με την υπό κατάρρευση υγειονομική μονάδα του ΠΕΔΥ στο Ρέθυμνο ο κ. Ξανθός ερωτώμενος σχετικά τόνισε ότι υπάρχει μια σκέψη για προσλήψεις επικουρικού προσωπικού βασικών ειδικοτήτων καθώς προανήγγειλε και αλλαγές στις συμβάσεις με τους ιδιώτες γιατρούς.
Μεταξύ άλλων είπε: «Το σχέδιο που θα προωθήσουμε για την αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας θα πάει παράλληλα με την προσπάθεια να αναβαθμιστούν οι σημερινές προβληματικές και αποδιοργανωμένες δομές, όπως είναι για παράδειγμα το ΠΕΔΥ του Ρεθύμνου. Δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε και να οραματιζόμαστε για το αύριο, χωρίς να επιλύουμε τα συσσωρευμένα προβλήματα του σήμερα. Υπάρχει η σκέψη προκήρυξης θέσεων επικουρικού προσωπικού για τις θέσεις γιατρών στο ΠΕΔΥ με προσανατολισμό κυρίως στις βασικές ειδικότητες που λείπουν, δηλαδή παθολόγοι, παιδίατροι, γενικοί γιατροί αλλά και την αναβάθμιση των εργαστηρίων τους, διότι θεωρούμε ότι στρατηγικά πρέπει το δημόσιο σύστημα υγείας να μπορεί να ανταποκρίνεται σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι σήμερα στις ανάγκες εργαστηριακής παρακολούθησης και να υπάρξει ένας επαναπροσανατολισμός δημόσιων πόρων προς τις δημόσιες δομές. Θα προσπαθήσουμε και οι συμβάσεις με τους ιδιώτες παρόχους να αλλάξουν και η λογική θα είναι ότι ενισχύουμε το δημόσιο σύστημα και ο ιδιωτικός τομέας καλύπτει με συμπληρωματικό τρόπο και αυστηρές προϋποθέσεις ελέγχου της λειτουργίας του για όσο διάστημα αυτό είναι αναγκαίο για το δημόσιο σύστημα υγείας».
Το επόμενο δίμηνο στις θέσεις τους οι νέοι διοικητές
Στο επόμενο δίμηνο θα βρίσκονται στις θέσεις τους οι νέοι διοικητές στα νοσοκομεία της χώρας, τόνισε ο υπουργός Υγείας.
Σύμφωνα με τον ίδιο στο διαδίκτυο σήμερα υπάρχει η προκήρυξη για τις θέσεις των διοικητών και των υποδιοικητών με συγκεκριμένα κριτήρια και προσόντα. Μέσω αυτής θα υπάρξει κατάθεση βιογραφικών και στη συνέχεια αξιολόγηση από την ειδική επιτροπή του υπουργείου. Στη συνέχεια βάσει της βαθμολογίας η πολιτική ηγεσία θα επιλέξει τους κατάλληλους ανθρώπους.
«Είναι μια διαφανής διαδικασία, νομίζουμε ότι θα τηρηθεί με ευλάβεια η αξιοκρατία και η καλή επιλογή των στελεχών που θα κριθούν να υπηρετήσουν σε μια δύσκολη περίοδο το δημόσιο σύστημα υγείας. Πιστεύουμε ότι θα κλείσει η φετινή περίοδος αστάθειας και μη ομαλής λειτουργίας και σε αυτό το επίπεδο, η οποία πρέπει να πω ότι δημιούργησε επιπλέον προβλήματα, πέραν εκείνων που υπήρχαν στην πραγματικότητα. Για εμάς το ζήτημα του συστήματος υγείας δεν είναι κατά βάση διοικητικό. Είναι ζήτημα πολιτικής κατεύθυνσης. Εμείς έχουμε μεροληψία υπέρ της δημόσιας περίθαλψης. Αυτό είναι το δικό μας πολιτικό σχέδιο και οι άνθρωποι που θα κληθούν να το υπηρετήσουν πρέπει πραγματικά να πιστεύουν στο δημόσιο σύστημα υγείας και να έχουν την ικανότητα να συνεργαστούν με το ανθρώπινο δυναμικό του, που με πολύ μεγάλο φιλότιμο και με ζήλο και με άψογο επαγγελματισμό, κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες μισθολογικής και εργασιακής πίεσης κατάφεραν σήμερα και κρατούν σε αξιόπιστο και αξιοπρεπές επίπεδο τις υπηρεσίες υγείας. Πιστεύω ότι στο επόμενο δίμηνο θα έχουμε νέες διοικήσεις στα νοσοκομεία», ανέφερε ο κ. Ξανθός.
Υπόμνημα από τον Σύλλογο Εργαζομένων
Στα προβλήματα του νοσοκομείου Ρεθύμνου αναφέρεται το υπόμνημα του Συλλόγου Εργαζομένων το οποίο και παρέδωσαν χθες στον υπουργό κατά την επίσκεψη του στο ΓΝΡ. Σε αυτό μεταξύ άλλων τονίζεται: «Οι πολιτικές είναι η αιτία που οδήγησαν και το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου σε δραματική περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης και την «προσαρμογή» της λειτουργίας του σαν επιχείρησης Α.Ε. Ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου Ρεθύμνου για το 2015 είναι χαμηλότερος κατά πολύ. Τα χρέη του Νοσοκομείου είναι μεγάλα. Υπάρχει καθημερινή νομική πίεση στην οικονομική υπηρεσία από τους προμηθευτές για να εισπράξουν τα οφειλόμενα.
Αυτές οι πολιτικές είναι η αιτία που οδήγησαν σε μη αντικατάσταση όσων αποχωρούν λόγω σύνταξης, με αποτέλεσμα να έχει φτάσει η απάνθρωπη εντατικοποίηση της εργασίας, στα όρια των αντοχών των εργαζομένων. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα οργανικά κενά στα νοσοκομεία ξεπερνούν τις 26.000 ενώ οι υποσχέσεις της συγκυβέρνησης για προσλήψεις, ακόμα και αν πραγματοποιηθούν όλες, δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε αυτούς που θα συνταξιοδοτηθούν φέτος. Η αδυναμία χορήγησης ρεπό και αδειών, οι απλήρωτες για μήνες υπερωρίες, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα εντέλλεσθε για επί πλέον απλήρωτες εφημερίες των γιατρών, η εκτέλεση αλλότριων καθηκόντων από το προσωπικό, η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών (όπως στην τεχνική υπηρεσία, την καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση), είναι ο κανόνας. Κλονίζεται άμεσα, ακόμη και η ικανότητά του νοσοκομείου για διασφάλιση της αποτελεσματικής εφημέρευσης για όλο τον μήνα. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν λειτουργεί πλέον ουρολογική κλινική, τρία κρεβάτια στη ΜΕΘ, το ένα από τα δυο χειρουργικά τραπέζια, τα μαγειρεία, το ένα από τα δυο πλυντήρια για το πλύσιμο των σεντονιών, υπολειτουργεί το φυσιοθεραπευτικό κ.λπ.
Αυτές οι πολιτικές είναι η αιτία που οδήγησαν σε στέγνωμα του Νοσοκομείου από υλικά και φάρμακα εξαναγκάζοντας τους νοσηλευόμενους να τα φέρνουν ακόμα και από το σπίτι τους.
Σε σταθερή και καθημερινή επιδείνωση της λειτουργικότητας του και αποδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού, με αποτέλεσμα μεθοδευμένα οι ασθενείς όλο και περισσότερο να αναζητούν υπηρεσίες υγείας σε άλλα νοσοκομεία του Ηρακλείου και των Χανίων».