Θέματα του πρωτογενή τομέα και προβλήματα των κτηνοτρόφων της περιοχής βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο δημαρχείο Περάματος Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη.
Κατά τη σύσκεψη, ο υπουργός αναφέρθηκε στη σημασία των συνεταιρισμών και στο νέο νομικό πλαίσιο που επεξεργάζονται στο υπουργείο, για τη λειτουργία τους και το ρόλο τους στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κλάδο.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Αγροτοσυνεταιριστικού Κινήματος, ο υπουργός Μάκης Βορίδης μίλησε για τα οφέλη που προκύπτουν από τους συνεταιρισμούς και την αξιοποίησή τους από αγρότες και κτηνοτρόφους, τονίζοντας πως με βάση τον νέο κανονισμό λειτουργίας που θα ανακοινωθεί, οι συνεταιριστές θα μπορούν να διαμορφώνουν το πλαίσιο συνεργασίας τους και λειτουργίας των ενώσεών τους, έτσι ώστε να μετέχουν σε αποτελεσματικούς συνεταιρισμούς. Τους ζήτησε να στηρίξουν τις συνεταιριστικές προσπάθειες, «διότι μόνο μέσα από την ένωσή τους θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα ισχυρά εμπορικά συμφέροντα και να ενισχύσουν παράλληλα τις παραγωγές τους».
Ο υπουργός ανέφερε, επίσης, στους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, ότι υπάρχει σχεδιασμός για τη διαφύλαξη και την ενίσχυση του αγροτοκτηνοτροφικού εισοδήματος, ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε τους φορείς και τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων ότι θα υπάρξει ενίσχυση της αιγοπροβατοτροφίας με 32 εκατομμύρια ευρώ, καθώς επίσης προχωρούν τα ζητήματα που αφορούν το κόστος παραγωγής, τις εκκρεμείς καταβολές εξισωτικής αποζημίωσης, το μεταφορικό ισοδύναμο, την ανασυγκρότηση του ΕΛΓΑ, αλλά και τις αποζημιώσεις που πρέπει να λάβουν από τον οργανισμό οι δικαιούχοι. Παράλληλα, είπε πως εξετάζονται ζητήματα όπως οι αποζημιώσεις από τις καταστροφές των ελαιοπαραγωγών του 2019, η πρόωρη καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης παρά τα νομικά θέματα που προκύπτουν, καθώς και η δυνατότητα ενισχύσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τέλος, ο κ. Βορίδης είπε ότι στο υπουργείο εξετάζονται θέματα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορονοϊό, μέσα από μία στοχευμένη, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, προσέγγιση, ώστε να βρεθεί ο τρόπος ενίσχυσης συγκεκριμένων καλλιεργειών, όπως τα θερμοκήπια.
Για γνώση των θεμάτων της κτηνοτροφίας από τον υπουργό Μάκη Βορίδη, έκανε λόγο ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, πως ως υπουργός Αγροτικής Οικονομίας κληρονόμησε παθογένειες και αγκυλώσεις τις οποίες προσπαθεί να ξεπεράσει. Το βασικό είναι η ενίσχυση των κτηνοτρόφων, ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης, επισημαίνοντας πως στο αρμόδιο υπουργείο γίνεται εξαιρετική δουλειά, τα αποτελέσματα της οποίας θα δει ο κλάδος στις επόμενες εβδομάδες.
Ο δήμαρχος Μυλοποτάμου Δημήτρης Κόκκινος ζήτησε από τον υπουργό να ενισχυθούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι με χρηματοδοτικά προγράμματα, τονίζοντας πως η περιοχή έχει ανάγκη από υποδομές και έργα, τα οποία θα οδηγήσουν τον κλάδο και τους απασχολούμενους σε αυτόν, στη σύγχρονη εποχή.
Στη σύσκεψη μετείχε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο δήμαρχος Μυλοποτάμου Δημήτρης Κόκκινος, ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Μανώλης Χνάρης, δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Μυλοποτάμου, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μυλοποτάμου κ. Μανώλης Κουγιουμουτζής και ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλλος Παπαδάκης.
Ενισχύεται με 35 εκατομμύρια ευρώ ο ΕΛΓΑ
O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο και έπειτα από συνεννόηση με τον υφυπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη αποφάσισαν την ενίσχυση του ΕΛΓΑ με το ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ.
Η ενίσχυση αυτή αποτελεί μέρος της εξαγγελθείσας αναμόρφωσης για την εξυγίανση του οργανισμού η οποία ξεκίνησε με το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που έχει τεθεί σε διαβούλευση και σύμφωνα με το οποίο εξορθολογίζεται η καταβολή αποζημιώσεων.
Οι παρεμβάσεις αυτές εξυγιαίνουν τα οικονομικά του ΕΛΓΑ και του δίνουν τη δυνατότητα να επισπεύσει την καταβολή του 35% των οφειλομένων αποζημιώσεων στους δικαιούχους παραγωγούς.
Με τη συγκεκριμένη απόφαση οι προγραμματισμένες για το τέλος του έτους πληρωμές εξόφλησης του οφειλόμενου ποσού θα καταβληθούν εντός 30 ημερών.
Σε σχετική δήλωσή του ο κ. Βορίδης αναφέρει τα εξής:
«Με τον τρόπο αυτό οι παραγωγοί μας για πρώτη φορά μετά από χρόνια λαμβάνουν τόσο γρήγορα τις οφειλόμενες αποζημιώσεις. Η πρώτη φάση της μεταρρύθμισης του ΕΛΓΑ φανερώνει τα θετικά αποτελέσματα για τους παραγωγούς, ενώ η δεύτερη φάση προβλέπει την απλοποίηση των διαδικασιών προσδιορισμού της ζημίας και έχει ως στόχο να επιτραπεί η εγκαιρότερη καταβολή των αποζημιώσεων καθώς και να προχωρήσουμε σε ένα πιο αντικειμενικό, ορθολογικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο σύστημα εκτίμησης των ζημιών».
Υπογραμμίζεται ότι αυτή είναι η πρώτη φορά, από την ψήφιση του σχετικού νόμου το 2011, που το ελληνικό δημόσιο καταβάλει οποιοδήποτε ποσό για την ενίσχυση του συστήματος γεωργικών ασφαλίσεων, γεγονός που φανερώνει την πολιτική προτεραιότητα που δίνει η παρούσα Κυβέρνηση στη στήριξη των Ελλήνων παραγωγών.