Σε υποχρεωτική «χειμερινή ανάπαυση» έχουν οδηγηθεί οι επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης του Ρεθύμνου το τελευταίο δίμηνο. Η έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού, με τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στον νομό αλλά και τα περιοριστικά μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ από τα Χριστούγεννα, είχαν ως αποτέλεσμα η κίνηση στα καταστήματα να περιοριστεί σημαντικά, καθιστώντας ασύμφορη τη λειτουργία τους.
Για τον λόγο αυτό περισσότεροι από τους μισούς επαγγελματίες του κλάδου στο Ρέθυμνο αποφάσισαν, είτε να κατεβάσουν εντελώς ρολά για τη χειμερινή περίοδο, είτε να οδηγηθούν σε περιορισμένη λειτουργία μόνο για τα Σαββατοκύριακα.
Αυτό επεσήμανε μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο πρόεδρος του συλλόγου εστίασης, Ανδρέας Κλαψινός, περιγράφοντας μια δραματική κατάσταση για τον κλάδο. Η μεγάλη διασπορά του ιού στον νομό είχε ως αποτέλεσμα ο κόσμος να φοβάται, όπως είπε ενώ και οι περιορισμοί για τον αριθμό ατόμων ανά τραπέζι, το ωράριο αλλά και την απουσία μουσικής είχαν ως αποτέλεσμα η κίνηση να έχει σχεδόν «παγώσει», καθιστώντας μη βιώσιμες τις επιχειρήσεις του κλάδου.
Τα περισσότερα εστιατόρια και ταβέρνες μάλιστα, όπως συμπλήρωσε, θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και το Πάσχα, αφού το κόστος λειτουργίας είναι δυσβάσταχτο, λόγω και της τεράστιας αύξησης του ενεργειακού, πόσο μάλλον όταν η κίνηση και η κατανάλωση είναι ελάχιστες.
Ήδη από το φθινόπωρο -μετά από μια κατά κοινή ομολογία πολύ καλή τουριστική περίοδο- η κίνηση περιορίστηκε, με αποτέλεσμα οι όποιες εισπράξεις καταγράφηκαν να εξανεμιστούν, με δεδομένο ότι οι επαγγελματίες μετρούσαν ήδη δυο χρόνια lockdown στον κλάδο τους και ενώ μπροστά τους έχουν οικονομικές υποχρεώσεις, τις οποίες ήδη δυσκολεύτηκαν να καλύψουν.
«Δεν υπάρχει καθόλου κίνηση πλέον στα καταστήματα εστίασης και οι επαγγελματίες του κλάδου πλέον δεν αντέχουν. Η πρώτη ύλη είναι πανάκριβη, το ενεργειακό κόστος δυσβάσταχτο και έτσι δεν υπάρχουν περιθώρια βιωσιμότητας για τα μαγαζιά μας. Ο κόσμος έχει φοβηθεί πολύ από τη μετάλλαξη «όμικρον» και έχει περιορίσει σημαντικά την ψυχαγωγία του. Από την άλλη τα μέτρα είναι αυστηρά, τόσο σε ότι αφορά την απαγόρευση της μουσικής, τον περιορισμό του ωραρίου, όσο και τον περιορισμό των ατόμων ανά τραπέζι. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα περισσότερα από τα μισά καταστήματα να είναι κλειστά», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του συλλόγου εστίασης Ανδρέας Κλαψινός τονίζοντας πως αυτός ο χειμώνας είναι πρωτόγνωρος για τον κλάδο.
Δυστυχώς, όπως προσέθεσε, παρά τα αιτήματα που έχει θέσει ο κλάδος για την αναγκαιότητα στήριξης του με μέτρα, όπως την αναστολή επιστροφής τη επιστρεπτέας προκαταβολής και των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και μείωση του ΦΠΑ, αυτά δεν εισακούστηκαν με αποτέλεσμα ο κλάδος να οδηγείται σε άτυπο lockdown..