Τα προγράμματα σπουδών του νέου Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, οι σχολές και τα 11 ακαδημαϊκά τμήματα, τα οποία ήδη βρίσκονται στο μηχανογραφικό δελτίο και τα οποία θα υποδεχθούν συνολικά περισσότερους από 2.000 φοιτητές τον Σεπτέμβριο, αναλύθηκαν χθες σε ειδική ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Ρεθύμνου.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα αντικείμενα που το πανεπιστήμιο «θεραπεύει», οι προοπτικές για την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων και οι δυνατότητες που παρέχονται για τη συνέχιση των σπουδών τους.
Οι υποψήφιοι φοιτητές και οι γονείς τους είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με καθηγητές του πανεπιστημίου και να παρακολουθήσουν ενημερωτικές παρουσιάσεις και φυσικά να πάρουν μαζί τους σχετικό έντυπο ενημερωτικό υλικό.
Ο Νεκτάριος Παπαδογιάννης, αντιπρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, δήλωσε σχετικά: «Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο είναι το 24ο πανεπιστήμιο της χώρας. Επειδή ακριβώς ιδρύθηκε πολύ πρόσφατα, έχει ξεκινήσει δράσεις εξωστρέφειας, ενημέρωσης για τα 11 προγράμματα προπτυχιακών σπουδών, τα 15 προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών και για τα προγράμματα διδακτορικών σπουδών καθώς και για τα επτά προγράμματα διετών σπουδών που απευθύνονται σε αποφοίτους ΕΠΑΛ και θα ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο. Σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Κρήτης διοργανώνουμε τέτοιου είδους ημερίδες, ώστε να ενημερώσουμε κυρίως υποψήφιους φοιτητές που αυτή την περίοδο συμπληρώνουν τα μηχανογραφικά τους δελτία, ώστε να δηλώσουν το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο το οποίο προσφέρει σπουδές ποιοτικές σε πολλές περιπτώσεις διαφορετικές από ότι προσφέρουν τα άλλα δυο ιδρύματα στο ακαδημαϊκό οικοσύστημα της Κρήτης. Θωρούμε ότι και η ποιότητα των σπουδών και η ποιότητα της έρευνας και οι επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων είναι τέτοιες που πρέπει οι υποψήφιοι να σκεφτούν πολύ σοβαρά πριν συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο».
Όπως είπε υποψήφιοι φοιτητές αλλά και γονείς εκφράζουν απορίες σε σχέση με το πρόγραμμα των σπουδών αλλά και τα μελλοντικά επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου: «Δεχόμαστε πάρα πολλές ερωτήσεις ακριβώς επειδή τα προγράμματα είναι καινούρια, σε θέματα τα οποία έχουν να κάνουν κυρίως με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, με τη μετεξέλιξη των τμημάτων, αν είναι διαφορετικά τα τμήματα, ποια είναι τα νέα προγράμματα σπουδών, τι απαιτήσεις έχει η σπουδή σε τέτοια είδους τμήματα και τι ακριβώς τίτλο θα φέρουν οι απόφοιτοι και τι επαγγελματικά δικαιώματα.
Τα τμήματα είναι όλα καινούρια διότι έχουν ένα πανεπιστημιακό πρόγραμμα σπουδών, το οποίο διαφέρει από τα προγράμματα αυτών που έχουν παρόμοιο όνομα με αυτά του ΤΕ Ι Κρήτης. Οι σπουδές είναι 8 εξάμηνα με πλήρη μαθήματα, δεν υπάρχει υποχρεωτική πτυχιακή εργασία ή απαραίτητη πρακτική άσκηση. Και επίσης υπάρχουν πενταετή τμήματα τα τμήματα των μηχανικών και κάποια τμήματα τα οποία αναμένεται να ιδρυθούν στο μέλλον. Οπότε υπάρχουν αλλαγές κάποιες στις ονομασίες και σε κάποια τμήματα -για παράδειγμα – στο τμήμα Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας όπου στην Ελλάδα δεν υπήρχε άλλο τέτοιο τμήμα. Θα έχει μαθήματα οκτώ σπουδών και πλειάδα επιλογών μαθημάτων στα τελευταία έτη ακολουθώντας ακριβώς τη φιλοσοφία των σπουδών των ελληνικών πανεπιστημίων. Και τα 11 τμήματα θα λειτουργήσουν από Σεπτέμβριο ενώ ακόμα 6 τα επόμενα χρόνια με απόφαση της συγκλήτου».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ο οποίος σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Νομίζω είναι πολύ σημαντική αυτή η παρουσίαση διότι το νέο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο θέλει να ανοίξει και τις πόρτες και τα φτερά του και προφανώς χρειάζεται και φοιτητές για να μπορέσει να ενεργήσει και να λειτουργήσει τα τμήματα του. Εμείς παραχωρήσαμε το δημαρχείο για να δώσουμε την ευκαιρία να επικοινωνήσει το πανεπιστήμιο με τη νεολαία μας. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουν τα παιδιά τις απαιτήσεις της κάθε σχολής και τις δυνατότητες που τους παρέχει, ώστε να κάνουν σωστό επαγγελματικό προσανατολισμό. Γιατί η Ελλάδα μπορεί να είναι η χώρα των πτυχίων αλλά στο θέμα του επαγγελματικού προσανατολισμού και της καλής επιλογής δεν έχουμε όλα τα στοιχεία και πολλές φορές γίνονται μη καλές επιλογές. Εύχομαι το καινούριο πανεπιστήμιο πραγματικά να βρει τον δρόμο του. Εμείς και την προηγούμενη εβδομάδα κάναμε μια συνεργασία με τον κ. πρύτανη για να μπορέσουμε να βοηθήσαμε στο θέμα των υποδομών, κάτι που είναι απαραίτητο για την ποιότητα της εκπαίδευσης και είναι ένα έλλειμμα αυτό στην πόλη μας και νομίζω ότι όλοι μαζί θα δούμε τώρα και με τη νέα κυβέρνηση τι θα μπορέσουμε να καταφέρουμε».
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης παιδείας Γιάννης Παρασύρης στον χαιρετισμό του ανέφερε: «Είναι πολύ σημαντικό να ενημερώνονται οι υποψήφιοι για τις δυνατότητες του εκπαιδευτικού ιδρύματος. Ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα το οποίο για πάρα πολλά χρόνια ήταν πρώτο σε όλη την Ελλάδα, το ΤΕΙ Κρήτης, τώρα με την πανεπιστημιοποίηση θα μετεξελιχθεί και οφείλουμε όλοι οι φορείς να το στηρίξουμε πραγματικά για να προσφέρει στην κοινωνία της Κρήτης και όχι μόνο. Τα παιδιά δεν πρέπει να έχουν κανέναν δισταγμό για τα τμήματα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, το οποίο είναι εξωστρεφές, συμμετέχει σε πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα. Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτό φοιτούν 18.000 φοιτητές».
Προπτυχιακά προγράμματα Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου
Σχολή Γεωπονικών Επιστημών
Γεωπονίας
Σχολή Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας
Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού
Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας
Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής
Σχολή Επιστημών Υγείας
Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
Κοινωνικής Εργασίας
Νοσηλευτικής
Σχολή Μηχανικών
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών
Ηλεκτρονικών Μηχανικών
Μηχανολόγων Μηχανικών
Σχολή Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνολογιών
Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής
Μεταπτυχιακά προγράμματα
Το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. παρέχει μεταπτυχιακή εκπαίδευση μέσω ολοκληρωμένων προγραμμάτων σπουδών στους τομείς: τεχνολογικών εφαρμογών, διοίκησης και οικονομίας και εφαρμοσμένων επιστημών. Πιο συγκεκριμένα, τα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρονται είναι τα ακόλουθα:
Γεωπεριβαλλοντικοί Πόροι και Κίνδυνοι
Διοίκηση Επιχειρήσεων Φιλοξενίας και Τουρισμού
Ενεργειακά Συστήματα (Διατμηματικό)
Επιστήμες και Μηχανική Περιβάλλοντος
Εφαρμοσμένη Επιστήμη και Τεχνολογία στη Γεωπονία
Ηλεκτρονικά Συστήματα Τηλεπικοινωνιών & Αυτοματισμών
Λογιστική και Ελεγκτική (Διιδρυματικό)
Νανοτεχνολογία για Ενεργειακές Εφαρμογές (Διιδρυματικό)
Οργάνωση και Διοίκηση για Μηχανικούς (Διατμηματικό)
Πληροφορική και Πολυμέσα
Προηγμένα Συστήματα Παραγωγής, Αυτοματισμού και Ρομποτικής (Διατμηματικό)
Προηγμένη Κλινική Πρακτική στις Επιστήμες Υγείας
Τεχνολογίες Ήχου και Μουσικής
Φυσική Πλάσματος & Εφαρμογές
Χρηματοοικονομική Διοίκηση