Προβληματισμένοι και ανήσυχοι είναι οι κάτοικοι στις Κουρούτες του Δήμου Αμαρίου τις τελευταίες είκοσι μέρες με την εμφάνιση ενός σπάνιου γεωλογικού φαινομένου στο χωριό.
Συγκεκριμένα μαρτυρίες των κατοίκων κάνουν λόγο για έντονους υπόκωφους ήχους που ακούγονται από τα βάθη της γης και μικρές δονήσεις, που σημειώνονται κατά τη διάρκεια του φαινομένου. Αμέσως μετά τις γιορτές η δραστηριότητα επανεμφανίστηκε με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να έχουν τρομοκρατηθεί από τη συγκεκριμένη συμπεριφορά στο υπέδαφος. Ο δήμος Αμαρίου συνιστά ψυχραιμία ενώ έχει έρθει σε επαφή με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο προκειμένου να μελετήσουν το φαινόμενο.
Με ανάρτηση τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι κάτοικοι του χωριού αναφέρονται στο περιστατικό τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι κάτοικοι Κουρουτών δηλώνουμε υπεύθυνα ότι ανά διαστήματα ακούγονται στα όρια του χωριού μας υπόγειοι θόρυβοι σαν εκρήξεις. Με πιο πρόσφατο και έντονο να καταγράφεται τη 2 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 10:45 το βράδυ. Ακούστηκε ένα είδος βαθιάς έκρηξης με δυνατό κρότο και τράνταγμα. Το ίδιο έντονο τράνταγμα συνέβη στις 17 Δεκεμβρίου και ώρα 5:30 το πρωί. Ανάλογα περιστατικά δεν έχουν ακουστεί σε κανένα γειτονικό χωριό. Ζητάμε από την αρμόδια υπηρεσία να διερευνήσει το συμβάν τοποθετώντας κατάλληλα μηχανήματα».
Σημειώνεται ωστόσο ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «Ρ.Ν.» επίσημα καμία καταγγελία δεν είχε φτάσει στις αρμόδιες υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου.
Οι μαρτυρίες από το χωριό στους πρόποδες του Ψηλορείτη μιλούν για έναν έντονο υπόκωφο θόρυβο, που ακούγεται σαν έκρηξη από το υπέδαφος, το οποίο σταδιακά και μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα κορυφώνεται και γίνεται αρκετά δυνατό. Παράλληλα στο χωριό τις τελευταίες μέρες έχουν παρατηρηθεί κάποιες μικρές δονήσεις τοπικού χαρακτήρα, οι οποίες έχουν άμεση σύνδεση με τον συγκεκριμένο ήχο καθώς προκύπτουν είτε κατά τη διάρκεια, είτε αμέσως μετά. Η έκφανση του φαινομένου έχει εξαιρετικά τοπικά χαρακτηριστικά, με τις μαρτυρίες να δείχνουν συγκεκριμένες περιοχές του χωριού που οι ήχοι αλλά και οι δονήσεις γίνονται αισθητές σε μεγαλύτερο βαθμό.
Στις Κουρούτες έχουν παρατηρηθεί και στο παρελθόν τέτοια φαινόμενα με πιο πρόσφατα, ανάλογο περιστατικό το 2007, με μικρότερη όμως ένταση. Κατά ορισμένους κατοίκους οι συγκεκριμένες εκρήξεις παρατηρούνται κατά διαστήματα από το 1984.
Εγκατακρημνισιγενείς σεισμοί
Η παραπάνω δραστηριότητα αποδίδεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο με τους οποίους ήρθε σε τηλεφωνική επικοινωνία ο δήμος Αμαρίου, σε ένα ιδιότυπο γεωλογικό φαινόμενο. Από την περιγραφή που έγινε για την εκδήλωση του φαινομένου οδηγήθηκαν στην εκτίμηση πως πρόκειται για δραστηριότητα στο υπέδαφος του χωριού, με κατακρημνίσεις σπηλαίων, ενώ σύμφωνα με τους ίδιους κατά πάσα πιθανότητα οι δονήσεις και ο ήχος προέρχονται από το γεωλογικό φαινόμενο των εγκατακρημνισιγενών σεισμών. Η τωρινή έξαρση πιθανόν να σχετίζεται με την έντονη χιονόπτωση των προηγουμένων ημερών και την άμεση αλλαγή του καιρού, με αποτέλεσμα τα χιόνια στον Ψηλορείτη να λιώσουν ραγδαία, κατεβάζοντας μεγάλες ποσότητες νερού σε υπόγεια σπήλαια. Παράλληλα, οι εκτιμήσεις μιλούν για κατάρρευση οροφής υπόγειου σπηλαίου, σε μεγάλο βάθος μέσα στο υπέδαφος, λόγω της αυξημένης ροής του νερού με αποτέλεσμα τις τοπικές δονήσεις και τους υπόκωφους ήχους που έρχονται και εκτονώνονται στην επιφάνεια.
Ο αντιδήμαρχος Αμαρίου Αδάμ Παραδεισανός, ο οποίος ασχολείται με τη γεωλογία δήλωσε στα «Ρ.Ν.» σχετικά με το θέμα: «Έχουμε λάβει γνώση για το γεγονός από τις μαρτυρίες των κατοίκων του χωριού. Σύμφωνα λοιπόν με τα λεγόμενα τους πρόκειται για έντονους υπόκωφους ήχους, που συνδυάζονται με τράνταγμα, προέρχονται από το υπέδαφος και έχουν τρομοκρατήσει τον τοπικό πληθυσμό. Για τον λόγο αυτό και με αφορμή την επανεμφάνιση του φαινομένου τις τελευταίες είκοσι μέρες, ήρθα σε επαφή με καθηγητές από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αναλύοντας τους τις εκφάνσεις της συγκεκριμένης δραστηριότητας, λόγω και της ειδίκευσης μου στη γεωλογία. Μετά από ενδελεχή συζήτηση καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για εγκατακρημνισιγενείς σεισμούς, οι οποίοι είναι εξαιρετικά σπάνιοι και με μικρή συχνότητα εμφάνισης, έχουν τοπικό χαρακτήρα και στο σημείο που συμβαίνουν γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί. Παράλληλα, μια πιθανή εξήγηση για τους εγκατακρημνισιγενείς σεισμούς, είναι οι κατακρημνίσεις εσωτερικών σπηλαίων εντός του υπεδάφους. Στις Κουρούτες το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι διαχρονικό, καθώς και στο παρελθόν έχουν υπάρξει μαρτυρίες για τέτοιου είδους γεγονότα. Μεγαλύτερη ανησυχία βέβαια προκαλείται στους κατοίκους που τα σπίτια τους βρίσκονται πάνω από το επίκεντρο με μεγαλύτερο τράνταγμα αλλά και με έντονο θόρυβο και αυτό δείχνει και τον εξαιρετικά τοπικό χαρακτήρα παρουσίασης του συγκεκριμένου φαινομένου. Θα ήθελα όμως να τονίσω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας από τους κατοίκους, οι εκτιμήσεις που έκαναν οι επιστήμονες του ΕΜΠ μιλούν για ένα καθαρά γεωλογικό φαινόμενο, το οποίο είναι μεν σπάνιο αλλά δεν πρέπει να αποτελεί λόγο ανησυχίας για τους κατοίκους, καθώς οι κατακρημνίσεις συμβαίνουν σε εξαιρετικά μεγάλο βάθος. Παράλληλα, μέσω του ΕΜΠ ζητήσαμε και από το Αστεροσκοπείο να μας ενημερώσει για το αν έχουν καταγραφεί δονήσεις στην ευρύτερη περιοχή έστω και μικρού τοπικού χαρακτήρα το τελευταίο διάστημα, ενώ θα ζητήσουμε άμεσα να φέρουν σεισμογράφο και να τον εγκαταστήσουν στις Κουρούτες. Οι καθηγητές του Πολυτεχνείου γνωρίζουν καλά την περιοχή και τη δομή των πετρωμάτων, τα οποία βρίσκονται στο χωριό. Επίσης, στις προθέσεις μας είναι η αποστολή κλιμακίου ειδικών στο χωριό για να μελετήσουν το φαινόμενο, ανάλογα με την εξέλιξη του και στην περίπτωση που υπάρξει επανεμφάνιση τον επόμενο διάστημα».
Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, όπως αναφέρουν σε δημοσιεύματα τους για τα είδη των σεισμών: «Οι εγκατακρημνισιγενείς σεισμοί οφείλονται στην εγκατακρήμνιση οροφών υπογείων κοιλωμάτων (π.χ. σπηλαίων) λόγω διάβρωσης. Είναι σεισμοί συνήθως μικρού μεγέθους και τοπικού χαρακτήρα. Ορισμένες φορές έχουν παρατηρηθεί σε μετασεισμική ακολουθία ως συνεπακόλουθο άλλου τύπου σεισμών. Ακόμη, οι εγκατακρημνιγενείς είναι οι σεισμοί που πραγματοποιούνται από την πτώση μεγάλων πετρωμάτων πάνω στη γη, λόγω βαρύτητας. Τα πετρώματα αυτά είναι συνήθως οροφές διαφόρων σπηλαίων που πέφτουν και τους προκαλούν. Οι σεισμοί αυτοί έχουν μικρό μέγεθος και διαρκούν τόσο χρονικό διάστημα, όσο απαιτείται για την πτώση των πετρωμάτων. Επιπλέον είναι τοπικοί σεισμοί και καλύπτουν το 3% περίπου των σεισμών που πραγματοποιούνται πάνω στη γη».