Ανεξέλεγκτες διαστάσεις τείνει να λάβει η ανασφάλιστη εργασία στο Ηράκλειο, καθώς σε καθημερινή βάση οι καταγγελίες στο Εργατικό Κέντρο, εργαζομένων που δουλεύουν χωρίς να έχουν δηλωθεί σε ασφαλιστικό φορέα, είναι εκατοντάδες.
Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο η «μαύρη» εργασία αγγίζει το 30% σε επίπεδο νομού, ένα ποσοστό το οποίο έχει αυξηθεί από την έναρξη του καλοκαιριού, με την πληγή για τα ασφαλιστικά ταμεία να είναι τεράστια.
Εργαζόμενοι κάθε ηλικίας επισκέπτονται καθημερινά τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου καταγγέλλοντας δράσεις και νοοτροπίες εργοδοτών. Παρά το τσουχτερά πρόστιμα τα οποία επιβάλλουν οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες σε εργοδότες, το φαινόμενο οξύνεται.
Οι παραβάσεις που βεβαιώνονται αφορούν στην πλειονότητά τους την απασχόληση ανασφάλιστων εργαζομένων που δεν ήταν καταχωρημένοι στη λίστα προσωπικού, με τα σχετικά πρόστιμα ν’ αγγίζουν κατά μέσο όρο το ποσό των 10.500 ευρώ για κάθε περίπτωση ξεχωριστά.
Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα ελέγχων που πραγματοποίησαν κατά τον μήνα Ιούνιο του τρέχοντος έτους, οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, σε επίπεδο Κρήτης από τις 447 επιχειρήσεις που ελέχθησαν, οι 101 απασχολούσαν ανασφάλιστους εργαζόμενους. Το ύψος μάλιστα των προστίμων αγγίζει το 1.428.704 ευρώ, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Περιφέρεια Κρήτης κατά τον Ιούνιο ήταν η τρίτη Περιφέρεια στη χωρά με την Αττική και την Βόρεια Ελλάδα με τα μεγαλύτερα ποσοστά «μαύρης» εργασίας.
Στην εφημερίδα μας μίλησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Σωκράτης Βαρδάκης ο οποίος περιέγραψε με τον πλέον εμφατικό τρόπο το σκηνικό χάους το οποίο έχει διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας στο νομό, υποστηρίζοντας πως το φαινόμενο της «μαύρης» εργασίας έχει γιγαντωθεί το εφετινό καλοκαίρι.
«Βλέπουμε τη «μαύρη» εργασία να είναι σε εφιαλτικά επίπεδα, καθώς το ποσοστό στο Ηράκλειο αγγίζει το 30%. Σίγουρα οι συνέπειες είναι οδυνηρές και σε συνάρτηση με την ανεργία η οποία έχει φθάσει το 27 % το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, μόνο θετικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Είναι σχεδόν βέβαιη, το επόμενο διάστημα, η κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων.
Ήδη σήμερα (χθες) είχαμε δεκάδες καταγγελίες από συνεργεία καθαρισμού ότι περισσότερες από 30-40 εργαζόμενες είναι ανασφάλιστες και χωρίς βέβαια να έχουν πληρωθεί τον μισθό των τελευταίων μηνών», δήλωσε στην εφημερίδα μας ο κ. Βαρδάκης.
Εμφανώς προβληματισμένος για την όξυνση του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας, εμφανίστηκε και το μέλος του προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ Μανώλης Σφυρής, ο οποίος στάθηκε στην ανάγκη λήψης μέτρων από την πολιτεία, με στόχο την ενίσχυση των επιχειρήσεων.
«Σε κάθε περίπτωση οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ασφαλίζουν τους εργαζομένους τους, προκειμένου να έχουν ασφάλεια, κάτι το οποίο βέβαια είναι απαραίτητο και αναγκαίο. Η πολιτεία πρέπει να εστιάσει ωστόσο και στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, προκειμένου μέσα από τις απαραίτητες δράσεις να βρεθούν λύσεις. Σε καμία περίπτωση τα συναρμόδια υπουργεία δεν θα πρέπει να παίρνουν αποφάσεις μονομερώς, είτε προς την μία πλευρά είτε προς την άλλη», υποστηρίζει ο κ. Σφυρής.
Μάστιγα για την ελληνική κοινωνία χαρακτηρίζει μέσα από τα «Ρ.Ν.» την αδήλωτη εργασία ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Ηρακλείου Μανώλης Κουμαντάκης.
«Η ανασφάλιστη εργασία είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα το οποίο τα τελευταία χρόνια οξύνεται και τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Με την μεγάλη κρίση που υπάρχει σήμερα όπου οι επιχειρήσεις προσπαθούν να επιβιώσουν, το φαινόμενο αυτό έχει γιγαντωθεί και έχει γίνει μία μάστιγα για την ελληνική οικονομία.
Η ανασφάλιστη εργασία πρέπει να εξαλειφτεί, ωστόσο η πολιτεία πρέπει να λάβει και πολύ σοβαρά υπ’ όψιν της ότι με τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές είναι αδύνατον οι επιχειρήσεις να αντέξουν σ’ αυτό το μεγάλο οικονομικό βάρος, ειδικά μέσα σε μία περίοδο κρίσης και ύφεσης.
Πρέπει όλοι όσοι ασχολούμαστε με το επιχειρείν να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν είναι δυνατόν να δουλεύουν εργαζόμενοι οι οποίοι δεν ασφαλίζονται», επεσήμανε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανώλης Κουμαντάκης.