Υψηλές πληρότητες καταγράφουν τα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου τον Αύγουστο πλησιάζοντας τα «χρυσά» νούμερα του 2019 εν μέσω πανδημίας. Σε μια χρονιά που κανείς δεν μπορούσε εξ αρχής με βεβαιότητα να προβλέψει την πορεία της, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα επηρέαζαν και συνεχίζουν να επηρεάζουν την πορεία των κρατήσεων, ο μήνας που διανύουμε εξελίχτηκε μέχρι στιγμής τουλάχιστον με αυξημένη τουριστική κίνηση τόσο από ξένους όσο και από Έλληνες επισκέπτες, κάτι που σύμφωνα με τους ξενοδόχους αποδίδεται στην αδήριτη ανάγκη του κόσμου να κάνει διακοπές μετά από ενάμιση χρόνο περιοριστικών μέτρων.
Τα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων ήταν σχεδόν γεμάτα από το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει, όπως διευκρίνισε, ότι αν κάποιος έψαχνε δωμάτιο την τελευταία στιγμή δεν θα έβρισκε.
Επίσης μετά από πάρα πολλά χρόνια φέτος, όπως πρόσθεσε, ήταν αυξημένη η κίνηση και η ζήτηση από Έλληνες τουρίστες που επέλεξαν να περάσουν τις διακοπές τους στον τόπο μας.
Παρά τα κακά επιδημιολογικά δεδομένα ο Αύγουστος αποδείχτηκε ένας καλός μήνας για τον τουρισμό, ωστόσο οι επιφυλάξεις για ανησυχία για τον Σεπτέμβριο είναι διάχυτη. «Οι πληρότητες κυμάνθηκαν σε καλά επίπεδα και από Έλληνες και από ξένους την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, αλλά εδώ δεν πρέπει να ξεχνάμε το εξής ότι η οποιαδήποτε αυξητική κίνηση άρχισε στο δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου. Που σημαίνει ότι εάν τώρα εδώ στο δεύτερο 15νθήμερο του Αυγούστου βλέπουμε την κάμψη, με ένα μήνα δουλειά δεν σώζεται η κατάσταση. Το βέβαιον είναι ότι οι πληρότητες ήταν καλές και φάνηκε η ανάγκη του κόσμου να κάνει διακοπές και μάλιστα φέτος μετά από πολλά χρόνια είδαμε πολλούς Έλληνες τουρίστες.
Πλησιάσαμε πληρότητες των παρελθόντων ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία μας ο προηγούμενος μήνας ήταν 29% μείον σε σχέση με το 2019 και ο Αύγουστος μπορεί να υπολείπεται σε ποσοστό 25-20%» ανέφερε στα «Ρ.Ν.», ο πρόεδρος τους Συλλόγου Ξενοδόχων, Μανόλης Τσακαλάκης.
Οι επιχειρηματίες εμφανίζονται ανήσυχοι και προβληματισμένοι, καθώς αφενός η Κρήτη από την περασμένη εβδομάδα στον ευρωπαϊκό επιδημιολογικό χάρτη είναι στο «κόκκινο» και αφετέρου ήδη από σήμερα η Γερμανία που είναι η βασική τουριστική αγορά για το νησί τους τελευταίους μήνες βάζει σε καραντίνα τους πολίτες της που επιστρέφουν από την Κρήτη και δεν είναι εμβολιασμένοι για δέκα ημέρες, μιας και κατέταξε το νησί στην ζώνη υψηλού κινδύνου.
Τα νέα δεδομένα με τα μέτρα που έλαβε από την Γερμανία αλλά και το μίνι lockdown, που έχει επιβληθεί στον νομό ανησυχούν περισσότερο τους τουριστικούς φορείς για το τι μέλει γενέσθαι τον επόμενο μήνα, καθώς οι κρατήσεις έχουν ήδη φρενάρει, ενώ υπάρχουν και ακυρώσεις μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου. Το βασικό είναι, σύμφωνα με τον ίδιο να βελτιωθεί όσο γίνεται νωρίτερα η επιδημιολογική εικόνα, ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες και να μην χαθεί ο Σεπτέμβριος, ο οποίος μέχρι στιγμής κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανώλης Τσακαλάκης, «ήδη έχουμε επηρεαστεί από το «κοκκίνισμα» στον Χάρτη. Δεν έχουμε καινούριες κρατήσεις και επίσης υπάρχουν κάποιοι που ακυρώνουν τις κρατήσεις τους. Θα φανεί τις επόμενες ημέρες πιο καθαρά η εικόνα και βέβαια πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο θα κρατήσει το lockdown». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων η έξαρση των κρουσμάτων δεν οφείλεται στον τουρισμό και δη στους τουρίστες εκτός Ελλάδας. «Αυτοί πειθαρχούν. Οφείλεται στους ντόπιους και στους Έλληνες που έρχονται από την υπόλοιπη χώρα για διακοπές».
Επιτακτική η ανάγκη βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας του νησιού
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου είναι μονόδρομος η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας του νομού αλλά και του νησιού γενικότερα, ώστε να μη χαθούν οι κρατήσεις του Σεπτεμβρίου. Τα μέτρα που έλαβε η Γερμανία για όσους επιστρέφουν από το νησί θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για τον κλάδο, ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο, η εικόνα μπορεί να αλλάξει γρήγορα αν τηρούνται τα υγειονομικά μέτρα και περιοριστούν τα κρούσματα. Ειδικότερα, ο κ. Τσακαλάκης, είπε: «Ως γνωστόν η μεγαλύτερη τροφοδότρια χώρα στην Κρήτη είναι η Γερμανία και η επιβολή καραντίνας είναι καταστροφική για το νησί μας, γιατί αυτόματα σημάνει ότι οι Γερμανοί αλλάζουν προορισμό. Γιατί να έρθουν στην Κρήτη ή στο νότιο Αιγαίο και να μην πάνε σε κάποια άλλη περιοχή της Ελλάδος. Από τότε που μπήκαμε στο βαθύ κόκκινο φρέναραν οι κρατήσεις, από όλες τις αγορές και τώρα αυτό που περιμένουμε είναι να φρενάρουν από Γερμανία τελείως οι κρατήσεις. Όμως, στο χέρι μας είναι να προσπαθήσουμε να βγούμε από αυτή την κατηγορία (κόκκινο) ούτως ώστε να έχουμε ελπίδα για τον Σεπτέμβριο. Έστω να μην χάσουμε τον Σεπτέμβριο που φαινόταν ένας καλός μήνας.
Ήδη έχουμε ακυρώσεις για τις επόμενες 1-2 εβδομάδες, δεν είναι βέβαια αθρόες γιατί απλούστατα πάρα πολύς κόσμος που εμπιστεύεται τους Έλληνες και που είναι εμβολιασμένος δεν ανησυχεί, σου λέει εντάξει θα πάω, θα προσέχω κλπ.» τόνισε ο κ. Τσακαλάκης επισημαίνοντας πως εμείς πρέπει να διαφυλάξουμε το τουριστικό μας προϊόν: «Εμείς πρέπει να προσέξουμε περισσότερο, εμείς αν τηρούμε τα μέτρα και προσέχουμε θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε.
Για μας είναι ζωτικής σημασίας ο Σεπτέμβριος. Γιατί αν υπάρξει αναχαίτιση στις κρατήσεις και ακυρώσεις, τι να μας κάνει ο Οκτώβρης με τις χαμηλές τιμές και τις εκπτώσεις που κάνουμε τώρα, δεν συμφέρει ούτε να ανοίξεις. Προς το παρόν πάντως είναι υψηλές και για τον Σεπτέμβριο οι κρατήσεις, ειδικά για το δεύτερο 15νθήμερο. Περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχτεί η κατάσταση».
Αφίξεις αλλοδαπών τουριστών στα αεροδρόμια της Κρήτης Ιανουάριος-Ιούλιος ’21
Στην μεγάλη αύξηση των αφίξεων στα δυο αεροδρόμια της Κρήτης, Χανιών δηλαδή και Ηρακλείου για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2021 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αναφέρεται έρευνα του Παρατηρητηρίου τουρισμού Δυτικής Κρήτης, που συντονίστηκε από το τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ), σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ), μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης, την Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης (ΑΣΤΕΚ), την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Χανίων.
Αναλυτικά, οι αφίξεις αλλοδαπών τουριστών ανά αεροδρόμιο και πάντα για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου έχουν ως εξής:
• Αεροδρόμιο Χανίων
Σχετικά με τις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών στο αεροδρόμιο Χανίων και με βάση τα πρόσφατα στοιχεία της Fraport-Greece για την περίοδο Ιανουάριος-Ιούλιος 2021, σημειώνονται 238 χιλιάδες αφίξεις, καταγράφοντας τριψήφιο ποσοστό αύξησης κατά 345% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, όπου είχαν σημειωθεί μόλις 53 χιλ. αφίξεις. Ο φετινός έως τώρα αριθμός αφίξεων είναι υψηλότερος από τον αριθμό αφίξεων όλου του περυσινού έτους, όπου είχαν φτάσει μόλις τις 201 χιλιάδες, αποτελώντας ιστορικό χαμηλό τουλάχιστον κατά τα τελευταία 25 έτη.
Η φετινή αύξηση καταγράφεται από όλες ανεξαιρέτως τις εθνικότητες που επισκέπτονται τη Δυτική Κρήτη το πρώτο επτάμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, με τη σημαντικότερη άνοδο να παρουσιάζουν οι Σκανδιναβοί με ποσοστό 500%, ενώ το ποσοστό αύξησης των μη Σκανδιναβών φτάνει το 300%. Οι συνολικές αφίξεις αλλοδαπών τουριστών είναι πολύ χαμηλότερες από τα επίπεδα του 2019 κατά 64% όπου το αντίστοιχο διάστημα είχαν φτάσει τις 656 χιλ. αφίξεις, αλλά φέτος διακρίνεται μια δυναμική αύξηση σε σχέση με την περυσινή περίοδο. Οι Σκανδιναβοί, οι οποίοι ναι μεν μπορεί να καταγράφουν μεγάλη αύξηση τη φετινή περίοδο συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, με τους Δανούς να καταλαμβάνουν την πρώτη θέση επί των συνολικών αφίξεων, ο συνολικός όμως αριθμός αφίξεων των Σκανδιναβών είναι αισθητά χαμηλότερος από τις αντίστοιχες αφίξεις του 2019 κατά 80% και γενικά της εποχής πριν τον κορωνοϊό. Έτσι ενώ το διάστημα 2013-2019, το ποσοστό των Σκανδιναβών ήταν γύρω στο 50% επί του συνολικού ποσοστού αφίξεων, φέτος το ποσοστό διαμορφώνεται κοντά στο 30% ενώ πέρυσι είχε πέσει ακόμα πιο πολύ στο 18%.
Παρατηρείται λοιπόν ότι αλλάζει το μίγμα των εθνικοτήτων, αφού μόλις τρεις στους δέκα αλλοδαπούς επισκέπτες είναι Σκανδιναβοί, ενώ το ίδιο ποσοστό καταλαμβάνουν συνολικά οι Γερμανοί, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση, αντίστοιχα επί των συνολικών αφίξεων. Οι Πολωνοί, που η παρουσία τους άρχισε να γίνετε αισθητή από το 2017, σήμερα αποτελούν ένα υπολογίσιμο τμήμα των επισκεπτών. Ακολουθούν Γάλλοι και επισκέπτες από το Ην. Βασίλειο στην τέταρτη και πέμπτη θέση. Ιδιαίτερα για τους τουρίστες από το Ην. Βασίλειο η αύξηση που καταγράφουν στις αφίξεις του Αυγούστου, είναι ικανή να τους φέρει και στην κορυφή των αφίξεων στο τέλος της σεζόν. Αξιοσημείωτο είναι το πολύ χαμηλό ποσοστό των Νορβηγών και Φινλανδών φέτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, οπισθοχωρώντας προς τις τελευταίες θέσεις επί των συνολικών αφίξεων, τη στιγμή που τα περασμένη έτη, πριν την εποχή του κορωνοϊού, κατείχαν πάντα τις πρώτες θέσεις.
• Αεροδρόμιο Ηρακλείου
Αναφορικά με τις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών στο αεροδρόμιο Ηρακλείου και με βάση τα πρόσφατα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Ηρακλείου, για την περίοδο Ιανουάριος-Ιούλιος 2021, σημειώνονται 793 χιλ. αφίξεις, καταγράφοντας μία ενθαρρυντική αύξηση της τάξεως του 250% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ο αριθμός αυτός των συνολικών αφίξεων είναι ικανοποιητικός, δεδομένων των συνθηκών, αν αναλογιστούμε ότι σε όλη την περυσινή χρονιά οι συνολικές αφίξεις αλλοδαπών τουριστών ήταν μόλις 900 χιλιάδες, αριθμός που αποτελεί επίσης ιστορικό χαμηλό τουλάχιστον κατά τα τελευταία 25 έτη.
Η αύξηση αυτή, η οποία παρατηρείται σε όλες τις εθνικότητες, οφείλεται κυρίως στους Γερμανούς και Γάλλους, οι οποίοι καταλαμβάνουν σχεδόν τις μισές αφίξεις επί τον συνολικό αριθμό αφίξεων, με 35% και 11%, αντίστοιχα. Στις επόμενες θέσεις πλασάρονται για πρώτη φορά οι Πολωνοί με 7,1%, Ελβετοί με 5,2% και Ολλανδοί με 5%, καταλαμβάνοντας την τρίτη, τέταρτη και πέμπτη θέση, αντίστοιχα. Αντίθετα, στην δωδέκατη θέση οπισθοχωρούν οι Βρετανοί, με ποσοστό κοντά στο 3%, όταν τις προηγούμενες χρονιές ήταν μονίμως στη δεύτερη θέση επί των συνολικών αφίξεων, ενώ στη δέκατη τέταρτη θέση κατρακυλούν οι Ρώσοι με ποσοστό που δεν αγγίζει ούτε το 2%. Ρώσοι οι οποίοι, τα έτη πριν τον κορωνοϊό, ήταν πάντα στην πρώτη τετράδα επί των συνολικών αφίξεων, στοιχείο πολύ ανησυχητικό αν αναλογιστούμε ότι οι Ρώσοι τουρίστες είναι υψηλού εισοδηματικού προφίλ.