Με υψηλές πληρότητες στα ξενοδοχειακά συγκροτήματα του νομού θα ξεκινήσει ο Σεπτέμβριος, ο οποίος παραδοσιακά θεωρείται ένας καλός τουριστικός μήνας για ολόκληρη την Κρήτη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Τουριστικών Πρακτόρων του νομού οι πληρότητες θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα αγγίζοντας σε ποσοστό το 85-90%, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, η όποια πτώση σε κάποια καταλύματα δεν θα ξεπεράσει το 5%.
«Ο Σεπτέμβριος φαίνεται καλός, δηλαδή φαίνεται να φτάσει τα περυσινά νούμερα ή έστω με μια μικρή πτώση της τάξεως του 5%. Εκτιμούμε ότι οι πληρότητες θα κυμανθούν περίπου από 85 έως 95%, ανάλογα με το κατάλυμα. Η εικόνα με τις υψηλές πληρότητες θα συνεχιστεί μέχρι και τις 10 Οκτωβρίου. Από ‘κει και πέρα δεν έχουμε ακόμα στοιχεία, καθώς η πορεία του Οκτωβρίου θα εξαρτηθεί κατά πολύ από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στράτος Μπερέτης.
Εν τω μεταξύ, ως «διορθωτική» και όχι ανησυχητική χαρακτηρίζει την φετινή πτώση της τουριστικής κίνησης ο πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Πρακτόρων του νομού Στράτος Μπερέτης, υποστηρίζοντας πως η μείωση που καταγράφουν ως τις 31 Ιουλίου τα στατιστικά στοιχεία των διεθνών αφίξεων από τα δυο αεροδρόμια του νησιού ανέρχεται μόλις στο 3%. Πτώση η οποία, όπως λέει, σε καμία περίπτωση δεν προκαλεί ανησυχία με δεδομένο το συνεχές ρεκόρ αφίξεων των προηγούμενων ετών.
Παράλληλα, όπως αναφέρει η μείωση των διανυκτερεύσεων που κατέγραψαν τους προηγούμενους μήνες τα ξενοδοχεία του νομού δεν ξεπερνά το 5%, πτώση, που όπως λέει επίσης, αν και ορατή δεν είναι μεγάλη.
Όπως επισημαίνει ο κ. Στράτος Μπερέτης η γκρίνια στη αγορά είναι υπαρκτή, μιας και η όποια πτώση σε αφίξεις και διανυκτερεύσεις συνεπάγεται με μεγαλύτερη πτώση των εισπράξεων, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν και τις προσφορές και τις εκπτώσεις που έγιναν για να καλυφθούν τα δωμάτια των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων του νομού.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως στον νομό Ρεθύμνου ήταν σημαντική η πτώση που κατέγραψε η παραδοσιακή αγορά της Σκανδιναβίας, που ανέρχεται περίπου σε 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο αλλά και οι απώλειες που σημειώθηκαν στην αγορά της Πολωνίας.
Η ραγδαία αύξηση των παρεχόμενων κλινών τα τελευταία 2 χρόνια στην Κρήτη -της τάξης των 20.000 περίπου- (2.000 υπολογίζονται οι κλίνες του Ρεθύμνου) οδήγησαν, σύμφωνα με τον κ. Μπερέτη, σε συνδυασμό με τη μικρή μείωση στις αφίξεις, αρκετά καταλύματα, κυριότερα στους πρώτους 3 μήνες, να αντιμετωπίζουν αρκετά μειωμένες πληρότητες. Ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο τα επενδυτικά σχέδια που έχουν ήδη εκπονηθεί και κατατεθεί για τα επόμενα χρόνια είναι αρκετά και σε συνδυασμό με τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης, αυξάνουν περαιτέρω την προσφορά κλινών δημιουργώντας, κυριότερα στην χαμηλή και μεσαία περίοδο, ανισορροπία στη σχέση αφίξεων και κλινών, με σημαντικές αρνητικές συνέπειες στη διατήρηση τιμών.
Σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο κ. Μπερέτης, ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Δεν είναι μια κακή τουριστική χρονιά η φετινή. Τα στατιστικά στοιχεία για τις διεθνείς αφίξεις, δείχνουν μία πτώση και στα δύο μεγάλα αεροδρόμια της τάξεως του 3,3% σε σχέση με την περυσινή χρονιά-ρεκόρ. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ πιο κάτω απ’ αυτό που περιμέναμε να γίνει τελικά, με τη «διόρθωση» που αναμενόταν με το «άνοιγμα» του ανταγωνισμού. Βέβαια, υπάρχουν αρκετά παράπονα στην αγορά και τα ακούω. Ο μόνος λόγος που μπορώ να το εστιάσω είναι στο ότι έχουν κατασκευαστεί πάρα πολλές κλίνες τα τελευταία δύο χρόνια και για αυτό και υπήρξαν κενές θέσεις αφενός και αφετέρου προφανώς υπήρξαν ορισμένα καταλύματα που διατήρησαν υψηλές τιμές και δε «διορθώσανε» αντίστοιχα τις τιμές. Αυτή είναι η εξήγηση που μπορώ να δώσω. Ειδικότερα για το Ρέθυμνο μπορεί να φάνηκε λίγο παραπάνω η μείωση της κίνησης, γιατί είχαμε μια πτώση σε Σκανδιναβούς παραπάνω. Η σκανδιναβική αγορά στο Ρέθυμνο στηρίζει αρκετά, τουλάχιστον στο παραλιακό μέτωπο. Οι Σκανδιναβοί φέτος κατέγραψαν πτώση μεγαλύτερη του 10% και επίσης, είχαμε και μια μετακίνηση των Πολωνών, που επίσης ήταν μια καλή αγορά για εμάς, προς το Ηράκλειο, καθώς από την ενημέρωση που είχαν δε βρίσκανε αντίστοιχα τετράστερα, πεντάστερα ξενοδοχεία σε καλές τιμές που θέλανε και αναγκάστηκαν και πήγαν, έκαναν πρόγραμμα πιο μεγάλο στο Ηράκλειο.
Πολλοί επιχειρηματίες είχαν στηρίξει τις ελπίδες τους στους Ρώσους οι οποίοι φαίνεται πως κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα και θα έχουμε κατά πάσα πιθανότητα μια μείωση σε σχέση με πέρυσι».
Υπενθυμίζεται ότι οι απώλειες της τάξεως του 5,31% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, έκλεισαν τα ποσοστά των διανυκτερεύσεων για τον Ιούλιο στα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου με βάση τα επίσημα στοιχεία που εξέδωσε ο σύλλογος ξενοδόχων του νομού και τα οποία καταγράφουν απώλειες για όλες σχεδόν τις κατηγορίες των ξενοδοχειακών μονάδων του Ρεθύμνου. Συγκεκριμένα τα στοιχεία του τοπικού συλλόγου έχουν ως εξής:
Κατηγορία Lux & Α: – 7,74%
Κατηγορία B: 0,10%
Κατηγορία C: -5,6%
Σύνολο σε ποσοστό: -5,31%. Τον Ιούνιο μάλιστα, το ποσοστό της μείωσης των διανυκτερεύσεων συγκρατήθηκε στο 4%.
Ο Σταύρος Μπερέτης έκανε λόγο για μια «διορθωτική κίνηση» στον τουριστικό χάρτη λέγοντας χαρακτηριστικά: «παρ’ όλο που είχαμε ανησυχίες, μετά από 7 χρόνια συνεχόμενης αύξησης και μετά την περυσινή χρονιά-ρεκόρ, περιμέναμε η διόρθωση και η ισορρόπηση του προϊόντος να είναι μεγαλύτερη, τα στατιστικά τόσο των ξενοδόχων όσο και των διεθνών αφίξεων δείχνουν ότι ήταν μικρότερη. Όμως ο συνδυασμός των παραπάνω κλινών που προσφέρονται αλλά και των κλινών που είναι στα σκαριά να γίνουν τα επόμενα χρόνια, είναι κάτι που θα μας ανησυχεί, γιατί θα μεγαλώσει πάρα πολύ η προσφορά κλινών και του χρόνου, πιστεύω, θα είναι μια αντίστοιχη με τη φετινή χρονιά κι ίσως να υπάρξει πάλι μια περαιτέρω μικρή διόρθωση.
Τα ρεκόρ δε γίνονται για να είναι συνέχεια ρεκόρ. Επομένως ήταν λογικό και σίγουρα και με τις προσφορές ούτε ο τζίρος θα είναι ο ίδιος σαν πέρυσι. Σίγουρα θα έχουμε μεγαλύτερη πτώση του τζίρου σε σχέση με πληρότητες και αφίξεις, αλλά αυτό είναι απολύτως λογικό, γιατί, όταν μεσοσταθμικά στα 7 χρόνια αύξησης, οι τιμές σε πολλές περιπτώσεις είχαν ανέβει έως και 50%, είναι λογικό, όταν ανοίγει ο ανταγωνισμός».