Προβληματισμό προκαλεί η ανάγνωση των επίσημων στοιχείων του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου για το πως διαμορφώθηκε τοπικά η τουριστική κίνηση τον περασμένο μήνα.
Κυρίως γιατί οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν κατά 20,46% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2013 αλλά τα επίπεδα της κερδοφορίας παρέμειναν στα ίδια με πέρσι επίπεδα.
Το ζήτημα αυτό αποτέλεσε αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ μεταξύ των στελεχών του συλλόγου, κατά τη διάρκεια της οποίας αναλύθηκαν οι αριθμοί και «μετρήθηκαν» τα ουσιαστικά αποτελέσματα που προέκυψαν κατά τον πρώτο μήνα της τρέχουσας τουριστικής χρονιάς.
Η αύξηση στις διανυκτερεύσεις αλλά και η παραμονή «εις τα ίδια» σε σχέση με τα κέρδη, καταδεικνύει μια εικόνα, η οποία ανταποκρίνεται σε ένα περιβάλλον μάλλον δύσκολο για τους επιχειρηματίες του κλάδου, που θα πρέπει να αναδιπλωθούν, προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους.
Μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία της εποχής, διαμορφώνεται για τους ξενοδόχους πεδίο αναγκαστικής αλλαγής στο σχεδιασμό της πρακτικής που πρέπει να ακολουθήσουν από τούδε και στο εξής, προκειμένου η αύξηση στις αφίξεις και τις διανυκτερεύσεις να αποτελέσει ταυτόχρονα και αύξηση των οικονομικών μεγεθών, το ζητούμενο δηλαδή, για το σύνολο της τοπικής οικονομίας.
Η αύξηση στις διανυκτερεύσεις
Τα επίσημα στοιχεία που συνέλεξε ο Σύλλογος Ξενοδόχων καταδεικνύουν αύξηση 20,46% στις διανυκτερεύσεις τον περασμένο μήνα στο Ρέθυμνο.
Το σύστημα μέτρησης που ακολουθείται περιλαμβάνει το 1/3 των κλινών των ξενοδοχείων, που λειτουργούν κατά μήκος της βόρειας ακτογραμμής από την πόλη έως το Πάνορμο.
Συγκεκριμένα μετρούνται οι διανυκτερεύσεις σε δείγμα 8.229 κλινών από τις 27.507 που επίσημα δηλώνονται στο Ρέθυμνο.
Το δείγμα αυτό ανταποκρίνεται στη λειτουργία τριάντα τριών ξενοδοχείων, από τα οποία τα έντεκα είναι υπερπολυτελείας και Α’ κατηγορίας, τα δώδεκα είναι Β’ κατηγορίας και τα υπόλοιπα 10 είναι Γ’ κατηγορίας.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου ξενοδόχων κ. Μανώλης Τσακαλάκης μιλώντας χθες στα «Ρ.Ν.» τόνισε ότι «Πρόκειται για απολύτως αξιόπιστη μέτρηση, η οποία βασίζεται σε πραγματικούς αριθμούς διανυκτερεύσεων και δίνει σωστά ποσοστά αύξησης ή μείωσης ανάλογα με την περίπτωση».
Συνολικά τον Απρίλιο οι διανυκτερεύσεις ήταν 44.095, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2013 ήταν 36.604 και το 2012 ήταν 28.082.
«Είχαμε περισσότερους επισκέπτες τον φετινό Απρίλιο, αλλά δεν είχαμε ανάλογες εισπράξεις, οι οποίες τελικά ήταν στα ίδια επίπεδα με πέρσι» σχολίασε ο κ. Τσακαλάκης, ο οποίος επισήμανε ότι η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην σύμπτωση του κοινού Πάσχα Ορθοδόξων και Καθολικών αλλά και του Πάσχα των Εβραίων μέσα στο πρώτο εικοσαήμερο του μήνα.
Εφόσον, δηλαδή, δεν συνέπιπτε η συγκεκριμένη συγκυρία, πιθανόν ούτε οι αριθμοί θα ήταν καλύτεροι, φαίνεται να σχολιάζουν οι επιχειρηματικοί κύκλοι των ξενοδόχων, οι οποίοι δεν βλέπουν τελικά τον Απρίλιο να εντάσσεται ως «καλός μήνας» στην τουριστική περίοδο, όπως θα επιθυμούσαν.
Προβληματισμός για το επίπεδο των εισπράξεων
Το επίπεδο των εισπράξεων αποτέλεσε επίσης αντικείμενο συζήτησης προχθές το βράδυ στον Σύλλογο Ξενοδόχων. Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλάκη, η μη αύξηση στα κέρδη οφείλεται κατά κύριο λόγο στις μεγάλες εκπτώσεις που είχαν δώσει οι ξενοδόχοι στα ταξιδιωτικά γραφεία και που κατά περιπτώσεις έφτασε έως και 35%, ποσοστό πολύ μεγάλο σε σχέση με τις οικονομικές δυσκολίες, που τελικά έχουν να αντιμετωπίσουν.
Το γεγονός αυτό αναγκαστικά οδηγεί τους ξενοδόχους σε αναδίπλωση ως προς την πολιτική μείωσης των τιμών που ακολουθούν και τελικά δεν αποδίδει τα αναμενόμενα.
«Είμαστε αναγκασμένοι να γίνουμε πιο σκληροί στις διαπραγματεύσεις μας με τους πράκτορες» δήλωσε ο κ. Τσακαλάκης για να συμπληρώσει, ότι «Έτσι όπως είναι το σύστημα με τις εισπράξεις και κυρίως το σκληρό φορολογικό πεδίο που αντιμετωπίζουμε, μας αναγκάζει να μειώσουμε τις εκπτώσεις και να προσέξουμε πολύ τις συναλλαγές μας».
Επιπλέον ο κ. Τσακαλάκης συμφώνησε πλήρως με τις δηλώσεις του προέδρου των ξενοδόχων του Νότου του Ρεθύμνου κ. Δημήτρη Ηλιάκη, που προχθές μιλώντας στην εφημερίδα μας έκανε λόγο για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που τελικά δημιουργούν όλες αυτές οι εκπτώσεις και κυρίως ότι ήδη οδηγούνται πολλοί ξενοδόχοι, στο να προτιμούν να πουλήσουν τις μονάδες τους.
Τάση εξόδου από το επάγγελμα
Η τάση εξόδου από το επάγγελμα του ξενοδόχου αποτελεί σύγχρονη πραγματικότητα και είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και των επιλογών που οδηγήθηκαν να κάνουν πολλοί επιχειρηματίες για να παραμείνουν τα ξενοδοχεία τους ανοικτά.
«Δυστυχώς πωλούνται πολλά ξενοδοχεία σε ολόκληρη τη χώρα» δήλωσε χθες ο κ. Τσακαλάκης για να συμπληρώσει ότι «Η φορομπηχτική πολιτική και οι χαμηλές τιμές οδηγούν τον κλάδο μας σε δύσκολες καταστάσεις».
Ο ίδιος σχολίασε, ότι στην Κρήτη το φαινόμενο αυτό λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες περνάνε σε ξένους επιχειρηματίες, είτε με απευθείας εξαγορά είτε με ενοικίαση πολλών ετών.
Χαρακτηριστικό είναι, ότι Τούρκος επιχειρηματίας έχει ήδη ενοικιάσει αρκετά μεγάλα ξενοδοχεία στην Κρήτη και έχει τοποθετήσει διευθυντές προερχόμενους από τη γειτονική χώρα.
«Το παράδειγμα αυτό δεν είναι το μοναδικό» λέει ο πρόεδρος των ξενοδόχων του Ρεθύμνου, που επισημαίνει, ότι «Πολλά ξενοδοχεία έχουν δοθεί στα διάφορα μεσιτικά γραφεία, προκειμένου να ευρεθεί για αυτούς νέος ενοικιαστής ή ιδιοκτήτης. Ανάμεσά τους και μεγάλες μονάδες του Ρεθύμνου».
Σε υψηλά επίπεδα οι κρατήσεις για τον Μάιο
Μέσα σε αυτό το κλίμα, με τους αριθμούς να ευημερούν και με την «βαριά βιομηχανία της χώρας» να παλεύει να κρατηθεί οικονομικά, κινείται η φετινή τουριστική χρονιά.
Σύμφωνα με τον Σύλλογο Ξενοδόχων Ρεθύμνου, ο φετινός Μάιος θα είναι από τους καλύτερους των τελευταίων ετών.
Οι κρατήσεις κινούνται από 50% έως και 90%, ποσοστά υψηλά και ικανοποιητικά.
Βεβαίως, με το αποτέλεσμα να αναμένεται και πάλι ίδιο σε σχέση με τα τελικά οικονομικά οφέλη.
Οι επιχειρηματίες του τουρισμού καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να φιλοξενήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους επισκέπτες μας και γεγονός είναι, ότι παρά τις μεγάλες υποχωρήσεις στα θέματα των τιμών, δεν καταγράφεται η παραμικρή «έκπτωση» στην υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
«Ζητούμε το ίδιο και από τους τοπικούς παράγοντες» δηλώνει ο κ. Τσακαλάκης τονίζοντας, ότι «Θα πρέπει να υπάρξει πολιτική βελτίωσης και εκσυγχρονισμού των υποδομών και στήριξη του τοπικού τουριστικού προορισμού με ουσιαστικές αναπτυξιακές παρεμβάσεις».