Υψηλές τιμές ενοικίων, περιορισμένη προσφορά και αυξημένη ζήτηση, διαμερίσματα που ενοικιάζονται μόνο για τον χειμώνα με σκοπό τους καλοκαιρινούς μήνες να διατίθενται σε τουρίστες είναι η εικόνα που συναντούν εκατοντάδες φοιτητές που πέτυχαν σε σχολές του πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ρεθύμνου και αναζητούν ένα σπίτι για το ξεκίνημα της νέας τους φοιτητικής ζωής.
Είτε μέσω εφημερίδων, είτε από τα ενοικιαστήρια που βρίσκονται τοιχοκολλημένα σε σημεία της πόλης, είτε ακόμα και από τα μεσιτικά γραφεία η ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας έχει εξελιχθεί σε «Γολγοθά» για τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι δηλώνουν απογοητευμένοι αφού δεν μπορούν να βρουν σπίτι που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις τους.
Ακόμα όμως και όταν βρουν κάτι απογοητεύονται είτε με την τιμή, είτε με την παλαιότητα και την κακή κατάσταση του διαμερίσματος, είτε ακόμα και με την πλημμελή επίπλωση-εξοπλισμό που δεν ανταποκρίνεται στα όσα ζητούν ή στα όσα ανέφερε το ενοικιαστήριο.
Από την άλλη τα τηλέφωνα στα κτηματομεσιτικά γραφεία έχουν πάρει φωτιά μια ώρα μετά την ανακοίνωση των βάσεων την περασμένη Πέμπτη και εκ τότε οι μεσίτες δεν έχουν πάψει να δέχονται τηλεφωνήματα. Πλέον βρίσκονται σε δύσκολη θέση αφού δεν έχουν διαθέσιμα ακίνητα. Όπως λένε λόγω της αυξημένης ζήτησης που υπάρχει ελάχιστοι είναι εκείνοι οι ιδιοκτήτες που πλέον απευθύνονται σε μεσίτες για την ενοικίαση του ακινήτου τους, αφού άμεσα καταφέρνουν μόνοι τους να τα εκμισθώνουν.
Οι ίδιοι γίνονται δέκτες πολλών παραπόνων και διαμαρτυριών από γονείς φοιτητών από όλη τη χώρα, οι οποίοι χαρακτηρίζουν από τη μια υπέρογκα τα ποσά που ζητούνται και από την άλλη χαρακτηρίζουν απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν με την εξεύρεση κατοικίας σε μια φοιτητούπολη.
Η μειωμένη προσφορά σε σχέση με την αυξημένη ζήτηση έχει ως αποτέλεσμα τα διαθέσιμα σπίτια να προσφέρονται σε υψηλές τιμές, όπως εξηγούν στα «Ρ.Ν.» οι μεσίτες. Παράγοντες της κτηματαγοράς αποδίδουν το γεγονός στο ότι πολλοί ιδιοκτήτες έχουν κάνει αλλαγή χρήσης γης στο ακίνητο τους αξιοποιώντας το κυρίως για τουριστικούς σκοπούς. Πρόσθετο πρόβλημα αποτελεί η δέσμευση μεγάλου αριθμού σπιτιών σε τουριστικές πλατφόρμες όπως η AirBnB, η οποία μειώνει τα διαθέσιμα προς ενοικίαση σπίτια, αυξάνοντας ταυτόχρονα και το τίμημα μίσθωσης λόγω της μεγάλης ζήτησης. Σημαντικός παράγοντας για την αδυναμία εξεύρεσης φοιτητικής στέγης είναι και το γεγονός ότι από το 2008 δεν αναγείρονται νέες κατοικίες. Παράλληλα πολλοί είναι οι φοιτητές που επεκτείνουν την παραμονή τους στην πόλη μας και μετά τις προπτυχιακές σπουδές, είτε για να συνεχίσουν με μεταπτυχιακά, είτε επειδή επέλεξαν να εργαστούν στο Ρέθυμνο.
Όπως μάλιστα λένε οι κτηματομεσίτες η ασφυκτική αυτή κατάσταση που υπάρχει αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες αφού δεν είναι και λίγοι εκείνες οι οικογένειες φοιτητών που αγνοώντας την εικόνα που επικρατεί στη πόλη με τη φοιτητική κατοικία θα επιλέξουν να έρθουν την περίοδο των εγγραφών ενώ εκκρεμούν και οι τοποθετήσεις εκπαιδευτικών, οι οποίοι επίσης θα αναζητήσουν μικρά διαμερίσματα ως το τέλος του επόμενου μήνα.
Απλησίαστες οι τιμές των ακινήτων
Εν τω μεταξύ, πανάκριβα χαρακτηρίζονται τα μισθώματα από τους ενδιαφερομένους ενοικιαστές, κάτι που παραδέχονται και οι ίδιοι οι κτηματομεσίτες. Τα σπίτια στο κέντρο και την Καλλιθέα είναι τα πλέον περιζήτητα για τους φοιτητές, οι οποίοι αναζητούν διαμερίσματα επιπλωμένα κοντά σε στάση λεωφορείου για να μπορούν να μετακινούνται στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου. Ειδικότερα, σε ότι αφορά τις τιμές των ακινήτων για τις γκαρσονιέρες κυμαίνονται από 250-350 ευρώ με επίπλωση και από 350-420 ευρώ ανέρχονται οι τιμές για τα δίχωρα, επίσης επιπλωμένα.
Ο κ. Αντώνης ψάχνει ένα σπίτι για την κόρη του που πέρασε σε σχολή του Ρεθύμνου και δηλώνει απογοητευμένος: «Ψάχνουμε εδώ και δυο μέρες σπίτι για την κόρη μου. Έχουμε δει γκαρσονιέρες και δίχωρα. Μερικά σπίτια είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Στην πόλη νομίζω γενικά υπάρχουν σπίτια, αλλά είναι και οι φοιτητές πολλοί και δεν βρίσκουν όλοι. Τα ενοίκια είναι ακριβά για εμάς. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και θεωρώ ότι οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύονται τους φοιτητές στα μισθώματα. Όταν για παράδειγμα για ένα διαμέρισμα μονόχωρο ζητούν 300 ευρώ τον μήνα, πως να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε. Δεν ψάχνουμε ένα εντελώς καινούριο σπίτι αλλά να είναι αξιοπρεπές, να βρίσκεται κοντά σε στάση λεωφορείου για να μπορεί το παιδί μου να μεταφέρεται χωρίς πρόβλημα».
Αντίστοιχα ήταν και τα όσα μάς είπε η κ. Αργυρώ από το Ηράκλειο: «Τα σπίτια εδώ είναι ακριβά, πολύ μικρά για να μην πω τρώγλες τα περισσότερα. Είναι πάρα πολύ παλιά, στις αγγελίες γράφουν ότι είναι επιπλωμένα και όταν το επισκέπτεσαι διαπιστώνεις ότι δεν υπάρχει καν ο στοιχειώδης εξοπλισμός και επίπλωση. Επίσης βλέπεις μέσα στα σπίτια έντομα, λένε οι ιδιόκτητες λένε ότι κάνουν απολύμανση αλλά εμείς δεν το βλέπουμε πουθενά. Σε όλες τις περιοχές της πόλης είναι το ίδιο πράγμα, όπου έχω πάει υπάρχει πρόβλημα. Είμαστε σε περίοδο κρίσης και δεν είναι δυνατόν να διαθέτουμε κάθε μήνα τα ποσά που ζητούν για το ενοίκιο. Εγώ έχω τρία παιδιά. Οι οικογένειες ταλαιπωρούνται. Όλοι πρέπει να βάλουμε νερό στο κρασί μας».
Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος από την Αθήνα μας είπε: «Εμείς μόλις ήρθαμε και ήδη έχουμε δει αρκετά διαμερίσματα, όμως τα περισσότερα είναι παλιά για τις τιμές που ζητούν».
Πολύ δύσκολη υπόθεση η εξεύρεση φοιτητικής στέγης
Υπόθεση εξαιρετικά δύσκολη χαρακτηρίζεται η εξεύρεση φοιτητικής κατοικίας και από τους ίδιους τους κτηματομεσίτες λόγω της απουσίας καινούριων διαθέσιμων μικρών διαμερισμάτων. Η ζήτηση όπως λένε είναι πάρα πολύ αυξημένη την ώρα που η προσφορά έχει περιοριστεί στο ελάχιστο ενώ, όπως παραδέχονται, ελάχιστοι είναι πλέον εκείνοι οι ιδιοκτήτες που απευθύνονται στα μεσιτικά γραφεία. Οι ίδιοι μάλιστα προτείνουν στους ενδιαφερομένους έστω και προσωρινά να επιλέξουν τη λύση κάποιου ξενοδοχείου όπου διατίθενται δωμάτια για φοιτητές έως ότου καταλήξουν σε ένα κατάλληλο για τους ίδιους σπίτι.
Ο κτηματομεσίτης Ανδρέας Ανδρουλιδάκης μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει και φέτος πρόβλημα με την εξεύρεση φοιτητικής κατοικίας, Τα περισσότερα διαμερίσματα στο κέντρο είναι επιπλωμένα ωστόσο το καλοκαίρι οι ιδιοκτήτες τους θέλουν να τα εκμεταλλευτούν τουριστικά, υποχρεώνοντας τους φοιτητές να αδειάζουν το διαμέρισμα το καλοκαίρι. Τα ενοίκια είναι υψηλά και υπάρχουν πολλά παράπονα από τους ενδιαφερομένους. Υπάρχει αυξημένη ζήτηση και περιορισμένη προσφορά. Η οικοδομική δραστηριότητα έχει σταματήσει από το 2008, ένα μεγάλο μέρος των φοιτητών που παίρνουν πτυχία παραμένουν στην πόλη που σημαίνει ότι συνεχίζουν να νοικιάζουν τα διαμερίσματα. Επίσης υπάρχει ζήτηση από ανθρώπους που θέλουν να έρθουν στην πόλη για εργασία άρα χρησιμοποιούνται αυτά τα μικρά διαθέσιμα διαμερίσματα και όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν ως αποτέλεσμα η προσφορά προς ενοικίαση να είναι αφ’ ενός μικρή και αφ’ ετέρου για τον ίδιο λόγο οι τιμές να είναι ακριβότερες σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας. Αρκετοί ιδιοκτήτες νοικιάζουν το καλοκαίρι τα σπίτια τους σε τουρίστες, αφού όπως μάς λένε η φορολογία των ακινήτων είναι πλέον υπέρμετρη και δεν τους συμφέρει η ετήσια μίσθωση. Γενικώς υπάρχει πρόβλημα».
Πρωτοφανή χαρακτηρίζει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί φέτος με την αυξημένη ζήτηση φοιτητικής κατοικίας η κτηματομεσίτρια, Αγγελική Παπαδακη: «Η κατάσταση φέτος είναι πολύ πιο δύσκολη από κάθε άλλη χρονιά. Μόνο που δεν κλαίνε όσοι αναζητούν σπίτι και δεν μπορούν να βρουν. Έρχονται από το γραφείο μου, παίρνουν δεκάδες τηλέφωνα καθημερινά αναζητώντας κάποιο διαμέρισμα σε χαμηλή τιμή. Συγκεκριμένα οι περισσότεροι επιθυμούν να διαθέσουν περί τα 250 ευρώ ενώ ζητούν στο ποσό να συμπεριλαμβάνονται οι λογαριασμοί. Ζητούν σπίτια δίχωρα, καινούρια και φτηνά. Όμως δεν υπάρχουν. Τα διαθέσιμα διαμερίσματα πλέον αξιοποιούνται από τους ιδιοκτήτες τους για τουριστικούς σκοπούς, οι οικογένειες των φοιτητών δεν δέχονται να αφήνουν το σπίτι το καλοκαίρι και έτσι φέτος έχει μεγεθυνθεί το πρόβλημα. Τα τελευταία δέκα χρόνια υπάρχει απουσία οικοδομικής δραστηριότητας, ο κόσμος πολλαπλασιάζεται. Την ίδια στιγμή η εικόνα που έχω από ιδιοκτήτες είναι ότι οι φοιτητές αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς και προκαλούν σοβαρές φθορές στα διαμερίσματα και τον εξοπλισμό που διαθέτουν. Είναι και αυτοί λόγοι που οδήγησαν σε αύξηση των τιμών. Με τη ζήτηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή η αλήθεια είναι ότι νοικιάζονται τα πάντα. Από την άλλη όμως δεν μπορούν με 250 ευρώ να ψάχνουν δυάρι καινούριο διαμέρισμα στο κέντρο, πλήρως εξοπλισμένο και με ηλιακό θερμοσίφωνα. Η κατάσταση είναι δύσκολη και για τις δυο πλευρές ενοικιαστές και ενδιαφερομένους. Η αλήθεια είναι ότι και οι ενδιαφερόμενοι έχουν απαιτήσεις αυξημένες για μεγάλα καινούρια κεντρικά και φθηνά σπίτια. Δεν είναι λίγες οι φορές που και εγώ η ίδια γίνομαι δέκτης παραπόνων και διαμαρτυριών για την εικόνα που συναντούν και την αδυναμία εξεύρεσης του κατάλληλου σπιτιού. Πραγματικά είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Εγώ βλέπω να γεμίζουν τα ξενοδοχεία που έχουν διαθέσιμα για φοιτητές δωμάτια και τους προτρέπω να διαμείνουν εκεί για κάποιο διάστημα ως ότου βρουν διαμέρισμα να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις τους».