Σαφής ύφεση των δεικτών της πανδημίας στη χώρα μας παρατηρείται για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας είπε ότι η διαπίστωση αυτή δεν σημαίνει εφησυχασμό, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν πάνω από 50.000 ενεργά κρούσματα κορονοϊού σε όλη τη χώρα.
Στην Κρήτη ανακοινώθηκαν 301 νέα κρούσματα κορονοϊού. Από αυτά τα 204 επιβεβαιώθηκαν στο Ηράκλειο, τα 54 στα Χανιά, τα 22 στο Ρέθυμνο και τα 21 στο Λασίθι. Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου νοσηλεύονται συνολικά 14 ασθενείς εκ των οποίων οι 13 στην κλινική covid και ένας 73χρονος διασωληνωμένος στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Σημειώνεται ότι την Τρίτη ένας 92χρονος που νοσηλευόταν στην κλινική covid του νοσοκομείου κατέληξε από επιπλοκές του κορονοϊού.
Στα νοσοκομεία της Κρήτης νοσηλεύονται συνολικά 114 ασθενείς. Από αυτούς οι 92 σε κλινικές (οι 66 ανεμβολίαστοι) και 22 στις ΜΕΘ (15 ανεμβολίαστοι).
Σε 5.523 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα κατεγράφησαν 81 θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 18.815. Παράλληλα, σε 708 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας.
«Ο ιός υπάρχει σε όλη τη χώρα και η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζεται», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, αναφέροντας ότι τουλάχιστον 4.800 άνθρωποι νοσηλεύονται σε όλη τη χώρα από κορονοϊό.
Όπως είπε η ίδια, ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων είναι τα 37 έτη και ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος ημερήσιος δείκτης κρουσμάτων φτάνει πλέον τις 6.000 ανά ημέρα και συμπλήρωσε ότι «καταγράφεται σαφής μείωση και στις νέες εισαγωγές για πρώτη φορά μετά από εβδομάδες καθώς κατά μέσο όρο ανά ημέρα εισάγονται στα νοσοκομεία με κορονοϊό 427 άνθρωποι από τους οποίους τρεις τους τέσσερις είναι άνω των 5Ο ετών».
Μιλώντας για την πληρότητα των κλινών covid, είπε ότι σε όλη τη χώρα η πληρότητα απλών κλινών έχει φτάσει το 67% και η πληρότητα ΜΕΘ covid 80%.
Με βάση τον δείκτη Rt, όπως είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής, ο οποίος βρίσκεται στο 0,96, «υπολογίζεται ότι όλο τον Δεκέμβριο θα έχουμε 600 με 700 διασωληνωμένους».
Η ίδια παρατήρησε ότι υπάρχει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη αλλά και σε περιοχές όπου έχει καθυστερήσει η τρίτη δόση του εμβολίου.
Τέλος, χαρακτήρισε αναγκαία την άμεση χορήγηση της τρίτης δόσης, ιδίως στα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής από τον ΕΟΦ δεν έχει καταγραφεί κανένα σοβαρό σύμπτωμα από την χορήγηση της τρίτης δόσης στην Ελλάδα.
Ενθαρρυντικό είναι και το στοιχείο ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μειώθηκαν τα νέα κρούσματα στα παιδιά ηλικίας τεσσάρων έως 18 ετών και σ’ αυτό φαίνεται να συνέβαλαν όπως είπε τα αυτοδιαγνωστικά τεστ .
Σήμερα, ο όπως πρόσθεσε η κυρία Παπαευαγγέλου ανοίγει και η πλατφόρμα εμβολιασμού για τα παιδιά 5 έως 11 ετών, εμβολιασμό τον οποίο χαρακτήρισε ασφαλή όπως προκύπτει και από συγκεντρωτικά στοιχεία από τις ΗΠΑ.
Απαντώντας σε ερώτηση για την μείωση του χρόνου -από έξι μήνες σε τρεις- για την ισχύ του πιστοποιητικού νόσησης, είπε ότι αυτό έγινε καθώς η επιτροπή έκρινε ότι οι νέες μεταλλάξεις και οι παραλλαγές του κορονοϊού όπως η «Όμικρον», φαίνεται ότι επαναμολύνει ως ένα βαθμό και όσους έχουν νοσήσει.
Τέλος, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι με το βλέμμα στραμμένο στα Χριστούγεννα θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι «είναι σημαντικό να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη να βάλουμε στην καθημερινότητά μας τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο με τα τεστ και η συμπεριφορά μας σε μία έντονα κοινωνική περίοδο να σχετίζεται με την γνώση που έχουμε ήδη αποκτήσει αλλά και την λογική
Γκ. Μαγιορκίνης: Θέμα χρόνου ότι συμβαίνει σε άλλες χώρες να συμβεί και στην Ελλάδα σχετικά με την παραλλαγή «Όμικρον»
Θέμα χρόνου ότι συμβαίνει σε άλλες χώρες να συμβεί και στην Ελλάδα σχετικά με την παραλλαγή «Όμικρον», όπου ήδη έχουν καταγραφεί κρούσματα και στη χώρα μας, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πανδημία. “Η επέκταση του στελέχους εκτός της Ν. Αφρικής είναι δεδομένη με την πιθανότητα επικράτησής του έναντι του «Δέλτα» να αυξάνεται μέρα με τη μέρα».
Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι τα πρώτα αποτελέσματα συγκλίνουν ότι η ενισχυτική δόση του εμβολίου έχει πολύ καλές πιθανότητες να προσφέρει ικανοποιητική προστασία από τις βαριές περιπτώσεις της παραλλαγής. Όσον αφορά την νοσηρότητα, ο καθηγητής σημείωσε ότι είναι ακόμα νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Μέχρι στιγμής παρά την εκρηκτική αύξηση των διαγνώσεων στη Ν. Αφρική δεν διαφαίνεται αύξηση στους θανάτους, ωστόσο παρατηρήθηκε αύξηση στις νοσηλείες. «Αυτό το χάσμα μεταξύ διαγνώσεων – νοσηλειών – θανάτων προς το παρόν το αντιμετωπίζουμε ως ένα παράδοξο με δεδομένη την σχετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη της χώρας. Βρισκόμαστε σε αναμονή για να δούμε κατά πόσο η έξαρση της Όμικρον στην Ν. Αφρική θα οδηγήσει σε αυξημένη θνητότητα», είπε ο κ. Μαγιορκίνης. Πρόσθεσε ότι επίσης σημαντικό να δούμε το προφίλ νοσηρότητας της «Όμικρον» σε χώρες με καλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου σύμφωνα με τα δεδομένα «η «Όμικρον» διπλασιάζεται κάθε περίπου δύο με τρεις ημέρες».
Η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα
Σημαντική βελτίωση δείχνει ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια, είπε ο κ. Μαγιορκίνης. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 11% λιγότερες διαγνώσεις την τελευταία εβδομάδα. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε μικρή επιδείνωση της τάξεως του 3%. Παραμένει αυξημένη η πίεση στο σύστημα υγείας, με σαφή όμως τάση σταθεροποίησης, είπε ο καθηγητής.
Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) έδειξε μεγάλη αύξηση της τάξεως του 8% , ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με covid-19 υποχώρησε κατά 8%, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων είναι κοντά στο 1,3.
Υπενθύμισε την δωρεάν παροχή self test στους πολίτες καλώντας τους να προβούν στην εκτέλεση αυτού για να μειωθεί το φορτίο στην κοινότητα πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Η πορεία της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο
Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 268 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 5,3 εκατομμύρια θάνατοι με νόσο Covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα. Οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 8% εντός της τελευταίας εβδομάδας και καταγράφηκαν περίπου 618.000 διαγνώσεις ανά ημέρα. Ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε μείωση κατά 2% και καταγράφηκαν περίπου 7.150 θάνατοι ανά ημέρα.
Στην Ευρώπη η επιδημία συνεχίζει να επιδεινώνεται για ενδέκατη εβδομάδα, ωστόσο υπάρχουν σαφή σημεία σταθεροποίησης. Πιο συγκεκριμένα ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων παρουσιάζει αύξηση 2%, ενώ ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε ελάχιστη μείωση. Καταγράφηκαν 2,6 εκατ. διαγνώσεις και 26.800 θάνατοι εντός της τελευταίας εβδομάδας. Η εικόνα δείχνει σαφή σημεία επιπέδωσης της επιδημίας. Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες λιγότερες από τις μισές είχαν εικόνα επιδείνωσης.
Πλεύρης: Κατέθεσε αναφορά αξιόποινων πράξεων στον Άρειο Πάγο κατά του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝγια τις ΜΕΘ
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατέθεσε ενώπιον του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου αναφορά αξιόποινων πράξεων κατά του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μ. Γιαννακου και παντός υπευθύνου «που διακινεί ψευδείς και συκοφαντικές ειδήσεις για δήθεν ύπαρξη κλινών ΜΕΘ που κρατούνται για επιλεγμένα πρόσωπα και δεν διατίθενται στους ασθενείς», όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπ. Υγείας. Πλέον, όσοι διακινούν τις ψευδείς ειδήσεις θα κληθούν να λογοδοτήσουν, καθώς προκλητικά συκοφαντούν ιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό του ΕΚΑΒ που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας, καταλήγει η ανακοίνωση.
Α. Ξανθός: «Καθολική η ανάγκη για διαφάνεια, σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να σωθούν ανθρώπινες ζωές»
Άκρως απαραίτητο χαρακτήρισε ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθός ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αποσυμφόρηση του ΕΣΥ και την προστασία ανθρώπινων ζωών. Ειδικότερα ο κ. Ξανθός σε δήλωση του αναφέρει: «Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας συνεχίζουν να παρακολουθούν με προκλητική αδράνεια την εξελισσόμενη υγειονομική τραγωδία στη χώρα, τη λειτουργική κατάρρευση του ΕΣΥ και την πλήρη αδυναμία του να φροντίσει αξιοπρεπώς όχι μόνο τους ασθενείς με covid-19 αλλά και όλους τους υπόλοιπους ασθενείς με σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή νοσήματα .Οι δεκάδες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, που καθημερινά χάνουν τη μάχη, είναι η κορυφαία πράξη της αποτυχίας και των εγκληματικών πολιτικών ευθυνών για την μη έγκαιρη προετοιμασία του ΕΣΥ ενόψει του νέου επιδημικού κύματος. Ο μόνος τρόπος για να αποσυμφορηθούν οι κλινικές και οι ΜΕΘ του ΕΣΥ σε αυτή τη φάση, είναι η επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων και για περιστατικά covid-19, καθώς και η αξιοποίηση των στρατιωτικών νοσοκομείων για τον ίδιο σκοπό. Όσο αυτό δεν συμβαίνει, η λίστα αναμονής για εισαγωγή σε ΜΕΘ θα αυξάνεται και η δυσπιστία της κοινωνίας για τη διαχείριση της με αμιγώς επιστημονικά κριτήρια θα ενισχύεται.
Οφείλει λοιπόν η κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις, να παρουσιάσει τα ακριβή στοιχεία για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και τη θνητότητα τους, για την πραγματική ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ και τη στελέχωση τους ανά νοσοκομείο και, κυρίως, για τον τρόπο διαχείρισης της λίστας αναμονής του ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ και τις εγγυήσεις που διασφαλίζουν την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των πολιτών .
Είναι απαράδεκτο και προσβλητικό, μπροστά σ’ αυτή τη δραματική επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης, ο πρωθυπουργός να ισχυρίζεται πως δεν έχει χαθεί ο έλεγχος και πως δεν υπάρχει …βιβλιογραφία ότι εκτός ΜΕΘ οι διασωληνωμένοι δεν έχουν καμιά τύχη! Ή, ακόμα χειρότερο, να κρύβεται η κυβέρνηση πίσω από την ιατρική ευθύνη. Προφανώς η διασωλήνωση ενός ασθενή και η προτεραιοποίηση του για εισαγωγή σε ΜΕΘ είναι ιατρική απόφαση. Αλλά η απόφαση να μην αποσυμπιεστεί το ΕΣΥ με επιστράτευση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων της χώρας είναι απολύτως πολιτική. Και αυτό το καταλαβαίνουν οι πάντες. Η απαίτηση για διαφάνεια, αξιοπιστία και σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να μείνει όρθιο το ΕΣΥ, είναι πλέον καθολική».