ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Θετικά είναι το μηνύματα στο μέτωπο της ένταξης μινωικών μνημείων στον περίφημο κατάλογο της Unesco, καθώς είναι πλέον δεδομένη η βούληση του αρμόδιου υπουργείου Πολιτισμού να «τρέξει» το θέμα, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε από το Ηράκλειο όπου βρέθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Ξυδάκης. Ο φάκελος με κωδικό όνομα «Μινωικός Πολιτισμός», βρίσκεται προς επεξεργασία και εξελίξεις αναμένεται να υπάρξουν το επόμενο διάστημα, προκειμένου αρχαιολογικά μνημεία όπως το ανάκτορο της Κνωσού, η Φαιστός, η Ζάκρος και ο αρχαιολογικός χώρος των Μαλίων να συμπεριληφθούν στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Το προηγούμενο διάστημα επικεφαλής του υπουργείου Πολιτισμού ήρθαν σε επαφές με στελέχη της Unesco, κατεγράφησαν οι όποιες δυσκολίες υπάρχουν και πλέον στις τάξεις του υπουργείου το αίσθημα της αισιοδοξίας είναι έκδηλο όσον αφορά την τύχη του φακέλου.
Η διεθνής αναγνώριση συνολικά του Μινωικού Πολιτισμού είναι προ των πυλών με στελέχη του υπουργείου να υποστηρίζουν ότι έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές που συμπεριλαμβάνονταν στον κατάλογο της Unesco μεμονωμένα αρχαιολογικά μνημεία. Οι αρχικές δυσκολίες έχουν ξεπεραστεί και πλέον μέσα από συντονισμένες ενέργειες του Νίκου Ξυδάκη σε συνεργασία τόσο με την Περιφέρεια όσο και τους Δήμους, το ενδεχόμενο διεθνούς προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης μέσω της Unesco είναι πιο πιθανό από ποτέ. Μέχρι και σήμερα χάθηκε πολύτιμος χρόνος στις προσπάθειες να συνταχθούν μεμονωμένοι φάκελοι για την Κνωσό ή για και για την Σπιναλόγκα παλαιότερα, χωρίς ωστόσο να έχουν καμία τύχη έγκρισης από την Unesco.
Η επεξεργασία των δεδομένων έχει ξεκινήσει και σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και ακαδημαϊκά ανώτατα ιδρύματα το υπουργείο Πολιτισμού θα προσπαθήσει να πετύχει το κόλπο γκρόσο, κάτι το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα την προσέλκυση ακόμα περισσότερων ξένων επισκεπτών στο νησί της Κρήτης. Μέχρι και αυτή την στιγμή στην περίφημη λίστα με τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco έχουν συμπεριληφθεί 1.007 μνημεία σε παγκόσμιο επίπεδο, εκ των οποίων τα 16 είναι στην Ελλάδα. Το τελευταίο μάλιστα μνημείο που εντάχθηκε είναι η αρχαία πόλη της Κέρκυρας το 2007.
Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Ηράκλειο, με αφορμή τα εγκαίνια του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης στο ναό της Αγίας Αικατερίνης, είχε σειρά επαφών τόσο με τον περιφερειάρχη Κρήτης και τον δήμαρχο Ηράκλειου Βασίλη Λαμπρινό στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκε και το θέμα του Μινωικού Πολιτισμού όσο και μία σειρά θεμάτων που αφορούν τη διαχείριση και την αξιοποίηση του ενετικού οχυρωματικού πλούτου της Κρήτης. Αναφερόμενος στα μινωικά μνημεία έκανε λόγο για μία απίστευτη μοναδικότητα και έναν αρχαιολογικό θησαυρό απέραντης ιστορικής έκτασης.
«Σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, από τους Δήμους μέχρι και την Περιφέρεια Κρήτης και με τη συνδρομή της επιστημονικής κοινότητας, θα συνταχθεί ένας φάκελος. Έχει παρέλθει ο χρόνος που εντασσόταν ένα μόνο μνημείο στον κατάλογο της πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Ο φάκελος συνολικά με τον Μινωικό Πολιτισμό θα βοηθήσει συνολικά και όλη την Κρήτη και θα έχει μία ασύλληπτη μοναδικότητα, καθώς δεν θα είναι πλέον μία τοποθεσία.
Αυτό το οποίο θα μπορούσε να ωριμάσει πολύ εύκολα και θα μπορούσε να γίνει με θέρμη αποδεκτό γιατί είναι μοναδικό στην παγκόσμια πολιτισμική κληρονομιά, είναι ο Μινωικός Πολιτισμός. Είναι τεράστιας ιστορικής εκτάσεως και θα πρέπει να το δούμε έτσι και όχι ως μεμονωμένες αρχαιολογικές τοποθεσίες», επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης.