Το Συμπόσιο επιδιώκει να εγείρει ερωτήματα και να δώσει απαντήσεις γύρω από τις σχέσεις που έχουν οι διατροφικές και μαγειρικές επιλογές και συνήθειες, οι πρακτικές κατανάλωσης, οι γεύσεις και οι συνταγές, οι διαπολιτισμικές ανταλλαγές, η νοσταλγία κ.α. με τη μνήμη και την ταυτότητα (ατομική, ταξική, ομαδική, τοπική, εθνική, εθνοτική κ.λ.π.), από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα και στη διασπορά.
Τα θέματα προσεγγίζονται τόσο από επιστήμονες και επαγγελματίες που προέρχονται από διάφορους χώρους όσο και από καλλιτέχνες. Η Μαρία Τσουκνάκη, η Κατερίνα Φανουράκη, η Γιώτα Κότικα, η Iνώ Βαρβαρίτη, η Περσεφόνη Μύρτσου και η Eugenia Demeglio θα πλαισιώσουν με τα έργα τους το φετινό συνέδριο.
Παραδοσιακά, οι εργασίες κάθε ημέρας κλείνουν με ένα δείπνο για τους εγγεγραμμένους συμμετέχοντες, το οποίο προσφέρει απόλαυση αλλά και τροφή για συζήτηση.
Η Κοινωνική Ομάδα Γυναικών Αμαρίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Σάμιτος» βρίσκονται πίσω από όλες τις ετοιμασίες των δείπνων του φετινού συνεδρίου, ενώ η Ιωάννα Παντελάκη, chef κρητικής κουζίνας (Caldera Creta Paradise), η Κούλα Βαρυδάκη-Χανιαλάκη, μαγείρισσα κρητικής κουζίνας, o Kώστας Κατσανεβάκης (Louis Hotel) και o Θεόδωρος Μαρτσακλής (Caldera Creta Paradise) θα παρουσιάσουν μπροστά στο κοινό τοπικές συνταγές.
Το Συμπόσιο πολλά οφείλει στον ενθουσιασμό των εθελοντών, στην φροντίδα της Κοινωνικής Ομάδας Γυναικών Αμαρίου και στην προσφορά εξαιρετικών υπηρεσιών και προϊόντων από τους χορηγούς του.
Ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης νέων μέσω της τέχνης του κινηματογράφου
Την εβδομάδα από 29 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου 2024, το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης θα φιλοξενήσει στην...