Αδυνατούν να πληρώσουν τη συμμετοχή τους στα φάρμακα χιλιάδες ασφαλισμένοι
ΔΥΣΒΑΣΤΑΚΤΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥΣ
• Με πίστωση αγοράζουν τα φάρμακά τους οι περισσότεροι χαμηλοσυνταξιούχοι
Ολοένα και αυξάνονται οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη, με αποτέλεσμα να διακόπτουν την αγωγή που λαμβάνουν και κατ’ επέκταση τη θεραπεία τους. Παρά το γεγονός ότι η τιμή των φαρμάκων έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, η συμμετοχή ωστόσο έχει ακολουθήσει ανοδική πορεία και πλέον το κόστος είναι δυσβάσταχτο για χιλιάδες ασφαλισμένους, ειδικά σε μία περίοδο με κύριο χαρακτηριστικό την παρατεταμένη ύφεση.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 2012 η συμμετοχή των ασφαλισμένων δεν ξεπερνούσε το 12% και το 2014 εκτινάχθηκε στο 34%. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα συνταξιούχων αγροτών, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν έως και 60 ευρώ συμμετοχή στα φάρμακα για να μπορέσουν να συνεχίσουν τη θεραπεία τους.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι ζητούν να πάρουν τα φάρμακά τους επί πιστώσει, καθώς δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο 30ο Συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας, ένας στους έξι ασθενείς διέκοψε την θεραπεία κατά της υψηλής χοληστερόλης, καθώς δεν είχε τα χρήματα για την καταβολή της συμμετοχής που απαιτείται.
Οι φαρμακοποιοί στην Κρήτη γίνονται καθημερινά μάρτυρες περιστατικών με πρωταγωνιστές ασφαλισμένους στην πλειονότητά τους συνταξιούχους, οι οποίοι ζητούν διευκόλυνση στην αγορά του σκευάσματος που λαμβάνουν, με τους φαρμακοποιούς να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να τους εξυπηρετήσουν.
Την εικόνα αυτή επιβεβαιώνει με σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Κώστας Βαρδιάμπασης, όπου μεταξύ άλλων τόνισε: «Υπάρχουν οφειλές τεράστιες των ασφαλισμένων στα φαρμακεία. Δεν υπάρχει φαρμακείο που να μην έχει τεφτέρι, ειδικά στα χωριά. Αν σκεφτούμε ότι οι περισσότεροι ηλικιωμένοι είναι χαμηλοσυνταξιούχοι είναι φανερό ότι πολλές φορές δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, όταν μάλιστα πρέπει το ένα τρίτο της σύνταξής τους να το δώσουν στα φάρμακα. Εμείς όσο μπορούμε τους εξυπηρετούμε, τους δίνουμε τα φάρμακα, πληρώνουν ένα μέρος της συμμετοχής τους και το υπόλοιπο το καταβάλλουν σιγά σιγά μετά από συνεννόηση και των φαρμακοποιών. Όσο μπορούμε και εμείς βέβαια τους διευκολύνουμε».
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στον Νομό Ηρακλείου, όπου είναι πολύ συχνό το φαινόμενο της αγοράς φαρμάκων με πίστωση: «Από την περίοδο που άρχισε η οικονομική κρίση καταλαβαίνουμε ότι αρκετός κόσμος δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει το αντίτιμο όχι της συνολικής αξίας των φαρμάκων, ούτε καν τη συμμετοχή που δικαιολογείται από το ασφαλιστικό του ταμείο. Η πλειοψηφία των συναδέλφων προσπαθεί να εξυπηρετήσει τον ασφαλισμένο ακόμα και αν κάποιες φορές δεν μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αριστοτέλης Σκουντάκης, μέλος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου.