Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να ξεκινήσει από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου η καλλιέργεια και παραγωγή των βοτάνων που θα αποτελέσουν την πρώτη ύλη για τη δημιουργία ενός από τα πιο λαμπρά επιτεύγματα του Πανεπιστημίου Κρήτης στον τομέα της φαρμακολογίας, ενός σκευάσματος που θα παρασκευάζεται αποκλειστικά από βότανα της κρητικής γης και κρητικό ελαιόλαδο. Είναι το σκεύασμα που από πολλούς χαρακτηρίζεται ως «Κρητική ασπιρίνη», ωστόσο η επιστημονική ομάδα που πρωτοστατεί στην εφεύρεση αυτή, απορρίπτει κατηγορηματικά την ονομασία. Για το σκεύασμα έχει κατοχυρωθεί όνομα, το οποίο θα ανακοινωθεί σύντομα.
Το νέο αυτό φαρμακευτικό προϊόν, που θα κυκλοφορήσει ως διατροφολογικό συμπλήρωμα και όχι ως φάρμακο, αποτελεί αποτέλεσμα πολύχρονης προσπάθειας της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Κρήτης, αποτελούμενης από τους καθηγητές Ιατρικής Χρήστο Λιονή και Ηλία Καστανά και τον καθηγητή Βιολογίας Στέργιο Πυρίντσο.
Η σύνθεσή του, αποτελεί ένα κοκτέιλ τριών βοτάνων: δίκταμου, φασκόμηλου και θυμαριού διαλυμένων σε ελαιόλαδο. Το σκεύασμα πέρασε το στάδιο της δοκιμής σε ανθρώπους και αξιολόγησης των αποτελεσμάτων. Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα είναι ικανό να καταπολεμήσει λοιμώξεις του αναπνευστικού και ιώσεις.
Ο κ. Λιονής μιλώντας στα «Ρ.Ν.» σκιαγράφησε τις ιδιότητες του νέου σκευάσματος, λέγοντας: «Ο όρος κρητική ασπιρίνη δεν υπάρχει. Πρόκειται για ένα σκεύασμα από μαλακές κάψουλες που θα κυκλοφορήσουν τον Σεπτέμβριο ως συμπλήρωμα. Το συγκεκριμένο σκεύασμα έχει πλούσιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες και φαίνεται ότι επιβραδύνει τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού από ιώσεις. Εμείς προχωράμε τις ερευνητικές μας προσπάθειες για να το καταθέσουμε και ως φάρμακο τα επόμενα χρόνια».
Η φόρμουλα πάνω στην οποία βασίστηκε η σπουδαία αυτή ανακάλυψη, αποτελεί κατοχυρωμένη παγκόσμια πατέντα και είναι απόρροια λαϊκών παραδόσεων σύμφωνα με τοις οποίες οι κάτοικοι της Κρήτης ανέκαθεν κατέφευγαν στη χρήση βοτάνων και ελαιολάδου για την καταπολέμηση διάφορων ασθενειών και για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Γιώργου Νταγκουνάκη, γεωπόνου-υπεύθυνου του εδαφολογικού εργαστηρίου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου, η κυκλοφορία του προϊόντος είχε προγραμματιστεί να γίνει το προηγούμενο εξάμηνο, κάποια όμως διαδικαστικά προβλήματα που προέκυψαν οδήγησαν στην καθυστέρηση αυτού του πλάνου. Ευεργετικό για την Ένωση χαρακτήρισε ο κ. Νταγκουνάκης και το γεγονός ότι η πρώτη ύλη θα παραχθεί αποκλειστικά από αγρότες του Ρεθύμνου, που σε συνεργασία με την ομάδα των επιστημόνων του Πανεπιστημίου Κρήτης, επιφορτισμένων με ερευνητικό έργο και την φαρμακευτική εταιρεία παραγωγής έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας τη δημιουργία του τελικού προϊόντος.
«Η γεωτεχνική ομάδα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου έχει αναλάβει την ευθύνη για την οργάνωση της παραγωγής και τη συγκέντρωση της πρώτης ύλης που είναι απαραίτητη για τη δημιουργία του τελικού προϊόντος. Το σκεύασμα που θα προκύψει είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής φυτικής προέλευσης, ενώ είναι πολύ θετικό ότι οι πρώτες ύλες είναι αποκλειστικά και μόνο φυτικές, προερχόμενες από την Κρητική γη. Η Κρήτη είναι μια περιοχή με πλούσια χλωρίδα και τώρα ζητούμενο είναι αυτή η χλωρίδα σε συνδυασμό με παραδοσιακές θεραπευτικές τεχνικές να μας δώσει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Η Ένωση βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης και ειδικότερα με το Τμήμα Βιολογίας. Μαζί αναζητάμε πληθυσμούς των συγκεκριμένων φυτών που απαιτούνται για τη διαδικασία παραγωγής εξετάζοντας το μοριακό και χημικό τους αποτύπωμα, ώστε να καταλήξουμε σε ένα πιστοποιημένο υλικό. Στο προσεχές διάστημα λοιπόν θα εγκατασταθούν σε πιλοτική εφαρμογή οι πρώτες καλλιέργειες για να εξετάσουμε τη συμπεριφορά τους σε σχέση με περιβαλλοντικούς παράγοντες αλλά και την περιεκτικότητά τους σε αιθέριο έλαιο. Αυτό είναι το βασικό μας μέλημα και μας ενδιαφέρει πρωτίστως σε αυτή τη φάση. Θα συσταθεί λοιπόν μια ομάδα παραγωγών με προτεραιότητα στα μέλη του Αγροτικού μας Συνεταιρισμού, που θα καλλιεργήσουν σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας τα συγκεκριμένα φυτά, ενώ θα διασφαλιστούν πολύ αυστηροί κανόνες ποιότητας, ανάλογοι της ιδιαιτερότητας του εγχειρήματος και του τελικού προϊόντος».
Από την πλευρά της φαρμακευτικής εταιρείας Galenica, η οποία έχει αναλάβει την παραγωγή, η κυρία Αρετή Παπασάβα corporate pharma director, προσδιόρισε επίσης τον χρόνο κυκλοφορίας του σκευάσματος για τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο. Και αυτή με τη σειρά της, διευκρίνισε ότι ο όρος «Κρητική Ασπιρίνη» είναι όρος αδόκιμος για το σκεύασμα.
«Δεν θα θέλαμε να λέγεται ασπιρίνη. Αυτή τη στιγμή έχουμε βρει όνομα, το οποίο όμως δεν είναι ανακοινώσιμο. Είμαστε σε άμεση συνεργασία και με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και με την επιστημονική ομάδα, που έχει κάνει όλη τη δουλειά, άλλα και με όσους έχουν αναλάβει την παραγωγή των αντιστοιχών φυτών αλλά κυρίως των αντιστοιχών εκχυλισμάτων που θα χρησιμοποιήσουμε. Πιστεύουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι γύρω στον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο. Τότε θα γίνουν επίσημα ανακοινώσεις για να μάθει ο κόσμος τις απαραίτητες πληροφορίες για τι ακριβώς πρόκειται, ποια θα είναι η τιμή και το όνομα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι οι διεργασίες βρίσκονται σε τελικό στάδιο, έχουν υπογραφεί τα συμβόλαια και είμαστε καθόλα έτοιμοι και απομένει να βγούμε στην αγορά» δήλωσε στα «Ρ.Ν.» η κ. Παπασάβα.