Αποφασισμένοι να παρουσιάσουν ένα προς ένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κυρίως τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της κτηνοτροφίας στην Κρήτη, αλλά και να απαιτήσουν άμεσες λύσεις, ώστε να καταφέρει να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, εμφανίζονται οι κτηνοτρόφοι του νησιού ενόψει της κρίσιμης συνάντησης που αναμένεται να έχουν στις 25 Οκτωβρίου στην Αθήνα, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη.
Την επισήμανση αυτή έκανε μιλώντας χθες στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Βενιεράκης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αυτή την περίοδο τα μέλη της κρητικής αντιπροσωπείας προετοιμάζονται για την επικείμενη συνάντηση που θα έχουν με τον αρμόδιο υπουργό.
Όπως είπε χαρακτηριστικά στη συνάντηση με τον Μάκη Βορίδη οι εκπρόσωποι των κτηνοτροφικών συλλόγων του νησιού θα θέσουν ζητήματα του κλάδου, που αφορούν μεταξύ άλλων στο μεγάλο κόστος παραγωγής που έχουν σήμερα οι κτηνοτρόφοι, στις παράνομες ελληνοποιήσεις που παρατηρούνται στο γάλα και στο κρέας, ενώ θα ζητήσουν και την άμεση διασύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τριτογενή.
«Αυτός ο «κατήφορος» στον οποίο έχει περιέλθει ο κλάδος μας, πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει. Γι’ αυτό θα ζητήσουμε τη στήριξη της πολιτείας διότι δυστυχώς ο κλάδος μας ακολουθεί φθίνουσα πορεία χρονιά με τη χρονιά με αποτέλεσμα τη δραματική συρρίκνωση του εισοδήματος μας», τόνισε με έμφαση ο Γιώργος Βενιεράκης.
Ο κ. Βενιεράκης υποστήριξε επίσης πως αν και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει καμία σχέση με τον χώρο, εννοώντας ότι δεν γνωρίζει τον συγκεκριμένο τομέα αρκετά καλά, εντούτοις, μπορεί -εάν υπάρχει η πολιτική βούληση- να επιβάλλει την τάξη.
«Εμείς ακόμα περιμένουμε από τον κ. Βορίδη να μας στηρίξει, στηρίζοντας στην ουσία τη ντόπια παραγωγή. Θέλουμε να σκύψει στο θέμα των τιμών και σε ότι αφορά στην πώληση των προϊόντων μας, αλλά και στο κόστος για την αγορά των ζωοτροφών και όχι μόνο. Αυτό που επιζητούμε είναι ο κλάδος μας να γίνει και πάλι βιώσιμος, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Αυτό που θέλουμε -και το οποίο θα μεταφέρουμε στον κ. Βορίδη- είναι εφικτό να γίνει, αρκεί όπως προανέφερα η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να είναι αποφασισμένη να προσφέρει», υπογράμμισε με έμφαση ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ρεθύμνου.
«Αιμορραγεί» ο μεγαλύτερος κτηνοτροφικός νομός της Κρήτης
Εν τω μεταξύ, με αφανισμό απειλείται -σύμφωνα με τον κ. Βενιεράκη- ο μεγαλύτερος κτηνοτροφικός νομός της Κρήτης που δεν είναι άλλος πέρα από το Ρέθυμνο, καθώς όπως παρατήρησε εδώ και αρκετά χρόνια οι τιμές στα παραγόμενα προϊόντα βρίσκονται σε «ελεύθερη πτώση».
Παράλληλα όπως πρόσθεσε, η ντόπια παραγωγή ολοένα και μειώνεται την ίδια στιγμή που και το κόστος συντήρησης, αλλά και το κόστος για την αγορά των ζωοτροφών, έχει αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό. «Για μας το κόστος για την αγορά των ζωοτροφών είναι δυσβάσταχτο και κάθε χρόνο δυσκολευόμαστε κυριολεκτικά να ανταποκριθούμε στις οικονομικές μας υποχρεώσεις», σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Βενιεράκης.
Εξάλλου, όπως συμπλήρωσε και αυτή την περίοδο πέρα από την πτωτική πορεία που εξακολουθεί να καταγράφει η τιμή πώλησης των αρνιών, «ελεύθερη πτώση» σημειώνει και η τιμή πώλησης του γάλακτος.
«Η κατάσταση είναι τραγική διότι δεν γνωρίζουμε σε ποιο σημείο θα σταθεροποιηθούν οι τιμές. Για να το αναφέρω δηλαδή με πιο απλά λόγια, έχουμε φτάσει σε σημείο το γάλα να πωλείται σε άκρως εξευτελιστικές τιμές για να μην σας πω ότι το μπουκαλάκι το νερό σε κάποιες τουριστικές περιοχές πωλείται πιο ακριβά ακόμα και από το λάδι, που επίσης πωλείται σε χαμηλές τιμές», επανέλαβε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιεράκης.
Αισθητή εξάλλου αναμένεται να είναι και φέτος, με βάση τις προβλέψεις του προέδρου του Κτηνοτροφικού Συλλόγου, η υποχώρηση και στην παραγωγή του αιγοπρόβειου γάλακτος σε επίπεδο Ρεθύμνου, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Πέρυσι δηλαδή, ο νομός Ρεθύμνου παρήγαγε συνολικά 28 χιλιάδες τόνους γάλακτος από τους 56 χιλιάδες τόνους που παρήχθησαν συνολικά στην Κρήτη, ενώ κατά τη φετινή χρονιά η παραγωγή εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένη τουλάχιστον κατά πέντε χιλιάδες τόνους.
Τέλος, ο κ. Βενιεράκης μίλησε στην εφημερίδα μας και για την ανάγκη διασύνδεσης του πρωτογενή τομέα με τον τριτογενή, καθώς όπως είπε, αυτό είναι ίσως η μόνη ελπίδα που διαφαίνεται στον ορίζοντα για την «επανεκκίνηση» του κτηνοτροφικού κλάδου.