Η ανάγκη επέκτασης της βιβλιοθήκης στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου είναι τεράστια προκειμένου να στεγαστεί ο πλούτος των βιβλίων, των συγγραμμάτων, των συλλογών και των αρχείων που υπάρχουν και βέβαια να εξυπηρετηθεί με σύγχρονα μέσα η πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη, η οποία απευθύνεται σε χιλιάδες φοιτητές και ερευνητές.
Το έργο αυτό βρίσκεται σε προτεραιότητα για την πρυτανική αρχή του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος του νησιού, η οποία σχεδιάζει να αξιοποιήσει τις μελέτες που υπάρχουν και να υλοποιήσει τον σχεδιασμό για ένα υπερσύγχρονο κτίριο βασισμένο στις τελευταίες τεχνικές προδιαγραφές, το οποίο σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρύτανη Προσωπικού και Φοιτητικής Μέριμνας Κώστα Σπανουδάκη θα αποτελέσει ένα «αρχιτεκτονικό κόσμημα» για ολόκληρο το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Ειδικότερα, πρόκειται για ένα κτίριο 2.400 τ.μ. με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 7,5 εκ ευρώ, χρήματα για τα οποία υπάρχει προφορική δέσμευση ότι θα εξασφαλιστούν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου Παιδείας.
Η πρυτανική αρχή ετοιμάζεται να ξεκινήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες διαδικασίες σε ότι αφορά τη διακήρυξη της μελέτης του έργου, καθώς η υπάρχουσα μελέτη που παραδόθηκε το 2010 χρήζει επικαιροποίησης. Η μελέτη του έργου που θα ανατεθεί με διαγωνισμό σε μελετητή θα χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό του πανεπιστημίου Κρήτης.
«Για εμάς σε πρώτη προτεραιότητα είναι ένα μεγάλο οραματικό έργο που αφορά στην επέκταση της βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου, έργο το οποίο θα αποτελέσει ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα για το ακαδημαϊκό ίδρυμα. Η πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη είναι ένα σημείο περηφάνιας για το πανεπιστήμιο Κρήτης αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, γιατί είναι μοναδική σε προδιαγραφές. Αυτή όμως η βιβλιοθήκη έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες της σε ότι αφορά τη χωρητικότητα της, διότι τόσο πολύ την εμπιστεύονται οι δωρητές, που κάθε χρόνο δέχεται δυο με τρεις δωρεές. Ένας τρόπος να εξοικονομήσει χώρο είναι να αγοράζουμε μοντέρνα ράφια, τα λεγόμενα κυλιόμενα, τα οποία όμως είναι πολύ ακριβά. Πέρσι διαθέσαμε ένα ποσό και προμηθευτήκαμε αρκετά τέτοια όμως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον καθώς δεν λύνει το πρόβλημα. Το πρόβλημα θα λυθεί με την επέκταση της βιβλιοθήκης, με ένα νέο έργο, το οποίο θα έχει έκταση 2.400 τ.μ. και το οποίο είναι ώριμο και θα διακηρυχτεί με ένα προϋπολογισμό περίπου 7.5 εκ ευρώ. Το έργο θα είναι υποσκαφο και θα συνδέεται με το υπάρχον κτίριο μέσω ενός διαδρόμου. Υπάρχει μια αρχική μελέτη που παραδόθηκε το 2010, η οποία όμως χρήζει επικαιροποίησης. Έχουμε προφορική διαβεβαίωση από το υπουργείο Παιδείας ότι θα διατεθούν τα χρήματα από το ΠΔΕ του υπουργείου Παιδείας, για την υλοποίηση του έργου της επέκτασης της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης. Η επέκταση της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης στο Ρέθυμνο είναι ένα οραματικό έργο ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του πανεπιστημίου στην πόλη μας. Θα λύσει το πρόβλημα ενός οργανισμού, ο οποίος ασφυκτιά ως προς τη χωρητικότητα του και θα βελτιώσει συνολικά τις υπηρεσίες που υπάρχει η βιβλιοθήκη στους εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες της. Πέραν τούτου θα είναι ένα εμβληματικό κτίριο για το πανεπιστήμιο Κρήτης και ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα, όχι μόνο για το ΑΕΙ αλλά και για την πόλη του Ρεθύμνου. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη διακήρυξη της μελέτης. Εγώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης γιατί με σιδηρά πυγμή υποστηρίζει την προώθηση αυτού του έργου» ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις του ο κ. Σπανουδάκης.
Σημειώνεται ότι η σημερινή βιβλιοθήκη της Πανεπιστημιούπολης Γάλλου αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα κτίρια βιβλιοθηκών της χώρας. Πρόκειται για ένα επιβλητικό οίκημα 5.500 τ.μ. και βρίσκεται στο κέντρο της Πανεπιστημιούπολης. Διαρθρωμένο ακτινωτά γύρω από τον ομφαλό του, που τον αποτελεί ο χώρος άμεσης εξυπηρέτησης (γραφεία δανεισμού και πληροφόρησης, ηλεκτρονικό αναγνωστήριο, πληροφοριακή συλλογή), διαιρεμένο σε τρία κύρια επίπεδα, με τους χώρους ανάγνωσης να περιβάλλουν τα βιβλιοστάσια, με μία μεγάλη και επτά μικρές αίθουσες σεμιναρίων και συναντήσεων, με πολλούς βοηθητικούς χώρους αλλά με μία και μόνη κεντρική είσοδο, ώστε να ελέγχεται εύκολα η είσοδος και η έξοδος των χρηστών, και με πανοραμική θέα στην πόλη, τη φύση και το πέλαγος, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα, σύγχρονη αρχιτεκτονική πρόταση και έναν εξαιρετικό χώρο για μελέτη.
Παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης στις κτιριακές εγκαταστάσεις
Παράλληλα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρύτανη Προσωπικού και Φοιτητικής Μέριμνας σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες συντήρησης των κτιριακών εγκαταστάσεων στου Γάλλου και του Πολιτιστικού Κέντρου «Ξενία» με χρήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Με την οικονομική η συνδρομή της Περιφέρειας μάλιστα θα τοποθετηθεί υβριδικό φωτοβολταϊκό σύστημα στο πολιτιστικό Κέντρο «Ξενία», όπου στεγάζονται οι φοιτητικές εστίες με βασικό στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.
Φωτοβολταϊκά συστήματα θα τοποθετηθούν και στο Κέντρο Ερευνών και Μελετών στου Γάλλου, ενώ προβλέπεται να τοποθετηθεί και ένα κεντρικό σύστημα φωτοβολταϊκών στις εγκαταστάσεις της πανεπιστημιούπολης Γάλλου.
Για τις παραπάνω εργασίες μίλησε στα «Ρ.Ν.» ο αναπληρωτής πρύτανης Κώστας Σπανουδάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:
«Από τότε που αναλάβαμε τη διοίκηση του πανεπιστημίου Κρήτης έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις συντήρησης και αναβάθμισης των υποδομών. Ξεκινήσαμε από τις αίθουσες οι οποίες πλέον στο σύνολο τους διαθέτουν εποπτικά μέσα διδασκαλίας και τα αμφιθέατρα έχουν και διαδραστικούς πίνακες. Αλλάζουμε την επίπλωση των αιθουσών και αυτές τις επενδύσεις θα τις ολοκληρώσουμε φέτος το καλοκαίρι. Παράλληλα, μεριμνούμε για επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης, ώστε να έχουμε και εξοικονόμηση στην κατανάλωση ενέργειας αλλά και ένα βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα. Συνδυάζουμε δηλαδή το τερπνόν μετά του ωφέλιμου και στο πλαίσιο αυτό θα αλλάξουμε μαζικά πολλά κουφώματα στις εγκαταστάσεις της πανεπιστημιούπολης Γάλλου. Με χρηματοδότηση της περιφέρεις θα εγκαταστήσουμε φωτοβολταϊκά συστήματα στο «Ξενία» και μάλιστα υβριδικά φωτοβολταϊκά συστήματα, που όχι μόνο θα μηδενίσουν πρακτικά τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά θα παρέχουν χωρίς κόστος πετρελαίου και ζεστό νερό. Άρα ο σκοπός μας είναι να μηδενίσουμε την κατανάλωση ρεύματος και να μηδενίσουμε την κατανάλωση του πετρελαίου. Θα ανακαινίσουμε μέσα στο καλοκαίρι την αίθουσα τη συνεδριακή και παράλληλα θα κάνουμε εργασίες μόνωσης και αναβάθμισης. Σε ότι αφορά στο ΚΕΜΕ θα εγκαταστήσουμε πάλι φωτοβολταϊκά, ώστε να μηδενιστεί η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και θα κάνουμε και οικοδομικές εργασίες, οι οποίες είναι απαραίτητες, ώστε ορισμένα «ευαίσθητα» εργαστήρια να πληρούν τις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας. Τέλος θα εγκαταστήσουμε και το μέγιστο επιτρεπόμενο φωτοβολταϊκά πάνελ στο κεντρικό campus του Ρεθύμνου που θα συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας».