Στο πλαίσιο της υπερδεκαετούς συνεργασίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης με την Παιδαγωγική Ακαδημία Marnix της Ουτρέχτης της Ολλανδίας, Ολλανδοί και Αυστριακοί φοιτητές επισκέφτηκαν το Πανεπιστήμιο την εβδομάδα 8-13 Μαΐου για την υλοποίηση εβδομάδας έρευνας πεδίου. Η συνεργασία του Π.Τ.Π.Ε. με την Ακαδημία Marnix αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία δεδομένου ότι η εν λόγω Ακαδημία είναι προστατευόμενη της Unesco στον τομέα της εκπαίδευσης.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλάμβανε πολλές επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Οι συνάδελφοι και φοιτητές είχαν επιπλέον την ευκαιρία να γευτούν εκτός από τον πολιτισμό μας, τις μυρωδιές και τις γεύσεις της Κρήτης.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχή υλοποίηση αυτής της επιστημονικής και εκπαιδευτικής δράσης. Ιδιαιτέρως όμως θα ήθελα να ευχαριστήσω το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης (ΜΣΤΚ), Εκπαιδευτικό Τομέα – Εικαστικά Εργαστήρια (ΚΕΔΗΡ) του Δήμου Ρεθύμνου για την ευγενική προσφορά του, την παρουσίαση της εθελοντικής δράσης του «ο Οδυσσέας συναντάει τους καλλιτέχνες».
Στόχος του μουσειοπαιδαγωγικού αυτού προγράμματος είναι το παιχνίδι και εικαστική έκφραση των παιδιών προσχολικής ηλικίας μέσω της παρατήρησης έργων τέχνης και η βιωματική επαφή των μικρών μαθητών με τον Οδυσσέα και τις περιπέτειές του. Οι φοιτητές είχαν επιπροσθέτως την ευκαιρία να δοκιμάσουν πολυτροπικές τεχνικές «ανάγνωσης» και επεξεργασίας των έργων τέχνης προκειμένου να εντάξουν τις τέχνες στη διδασκαλία τους.
Επειδή όμως πίσω από όλους τους αποδοτικούς οργανισμούς, τους θεσμούς και τις ποιοτικές δράσεις υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν σιωπηλά, αλλά εντατικά, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμότατα τη φίλη Μουσειοπαιδαγωγό Σοφία Τρούλη για την υλοποίηση του προγράμματος. Ήταν ιδέα της Σοφίας να μας προσφέρει το πρόγραμμα και να γνωρίσουμε βιωματικά κάποιες όψεις της ελληνικής κουλτούρας.
Επίσης ευχαριστώ τον φίλο και συνάδελφο Κωνσταντίνο Χρηστίδη, επιστημονικό υπεύθυνο των Εικαστικών Εργαστηρίων, που πάντα βρίσκεται στο πλευρό μας, καθώς και τη διευθύντρια των ΜΣΤΚ κ. Μαρία Μαραγκού για τον «αέρα» που έχει δώσει στο Μουσείο. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω την κ. Κωνσταντίνα Λεμπιδάκη, αφανή ηρωίδα και άγρυπνη φρουρό των Εικαστικών Εργαστηρίων για την γραμματειακή και ηθική υποστήριξη αλλά και την τεράστια συνεισφορά της στο να νιώθουμε όλοι το ΜΣΚΤ και τα Εικαστικά Εργαστήρια «σαν το σπίτι μας». Γιατί αυτό θα έπρεπε να είναι τα Μουσεία και οι «τόποι» εκπαίδευσης και πολιτισμού. Σπίτι μας.
Μαρίνα Τζακώστα
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
Σχολή Επιστημών Αγωγής
Π.Τ.Π.Ε., Π.Κ.