Τον έντονο προβληματισμό των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης έχει προκαλέσει το βακτήριο Xylella fastidiosa, το οποίο έχει καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα ελαιόδεντρων στην γειτονική Ιταλία. Σύμφωνα με τους ειδικούς δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το βακτήριο να μεταπηδήσει και στην Ελλάδα με τις συνέπειες σ’ αυτή την περίπτωση για την ελαιοπαραγωγή να είναι όχι μόνο αρνητικές, αλλά και καταστροφικές. Η συγκεκριμένη ασθένεια προσβάλει κατά κύριο λόγο τα ελαιόδεντρα και η εξάπλωσή της είναι ραγδαία. Το φονικό βακτήριο καταστρέφει τα αγγεία του ξύλου, καθώς εμποδίζει τη μεταφορά του νερού και των ανόργανων θρεπτικών στοιχείων, με αποτέλεσμα τα ασθενή φυτά να εκδηλώνουν συμπτώματα μαρασμού, νέκρωσης και ξήρανσης του φυλλώματος.
Από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα στην περιοχή της Απουλία στην νότια Ιταλία 2.5 εκατομμύρια στρέμματα ελαιόδεντρων έχουν τεθεί σε καραντίνα, ενώ σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το 10% της συγκεκριμένης έκτασης έχει μολυνθεί από το βακτήριο. Ήδη η ευρωπαϊκή αρχή ασφάλειας προϊόντων μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε, προειδοποιεί τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις αρνητικές συνέπειες που θα προκληθούν από τη διαφαινόμενη εξάπλωση της ασθένειας τόσο για στην ελαιοπαραγωγή όσο και στο οικονομικό σκέλος για τους παραγωγούς.
Οι παραγωγοί της Κρήτης κρούουν τον «κώδωνα του κινδύνου» και ζητούν την άμεση λήψη πρωτοβουλιών από το αρμόδιο υπουργείο, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα μία εκστρατεία ενημέρωσης των ελαιοπαραγωγών για τους ακριβείς τρόπους πρόληψης από το καταστροφικό βακτήριο. Το αίσθημα της ανησυχίας είναι έντονο επειδή δεν έχει υπάρξει μέχρι και σήμερα η ενημέρωση που θα έπρεπε, καθώς σε περίπτωση που το βακτήριο προσβάλει τα ελαιόδεντρα της Κρήτης η καταστροφή θα είναι ολοκληρωτική ειδικά σε μία περίοδο που το τρέχον έτος έχει ήδη χαρακτηριστεί «χρυσό» για την παραγωγή ελαιολάδου εξαιτίας της υψηλής ποιότητας και της ανοδικής τροχιάς που ακολουθεί η τιμή παραγωγού.
Οι παραγωγοί ζητούν την εντατικοποίηση των ελέγχων κατά τη διαδικασία εισαγωγής δενδρυλλίων και φυτών από την γειτονική Ιταλία, προκειμένου να περιοριστούν οι κίνδυνοι εξάπλωσης του βακτηρίου στην Ελλάδα. Στην εφημερίδα μας μίλησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου Γιώργος Τζωρτζάκης, ο οποίος επεσήμανε τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε περίπτωση που η πολιτεία δεν λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται, με στόχο να προστατευθούν οι καλλιέργειες.
«Το βακτήριο που σαρώνει τις χώρες της Μεσογείου σε ό,τι έχει να κάνει με την ελιά είναι πραγματικά ένα μεγάλο πρόβλημα και μας απασχολεί όλους, καθώς στην περίπτωση που έρθει και στην Ελλάδα θα είναι καταστροφικό. Θα πρέπει το υπουργείο να ενεργοποιηθεί άμεσα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Δεν είναι κάτι εύκολο, ωστόσο όλοι αυτοί που φρόντισαν να καταργήσουν τα ερευνητικά κέντρα στον πρωτογενή τομέα θα πρέπει να βρουν λύση.
Αυτή την στιγμή εδώ στην Κρήτη δεν ξέρουμε λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο βακτήριο και δεν έχουμε ενημερωθεί από κανέναν. Δεν ξέρουμε ούτε τα προτεινόμενα μέτρα πρόληψης για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Το τοπίο είναι θολό και καθημερινά ζούμε με την αγωνία μήπως το βακτήριο έρθει στην Ελλάδα. Σε συνεργασία με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το αρμόδιο υπουργείο θα πρέπει να εκπονήσει ένα άμεσο σχέδιο δράσης.
Το μεγαλύτερο λάθος που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε το βακτήριο να έρθει στη χώρα και έπειτα να δράσουμε. Τα παραδείγματα από το πρόσφατο παρελθόν είναι πολλά και πρέπει να τα αποφύγουμε. Είναι στο χέρι μας να μην μιλάμε μετά από κάποιους μήνες για τη μεγαλύτερη καταστροφή στην ελαιοπαραγωγή του νησιού», τονίζει ο κ. Τζωρτζάκης.