Με μεγάλη έκπληξη είδαμε σε εφημερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας υποτίθεται με οικολογικές ευαισθησίες, άρθρο σχετικά με τις κινητοποιήσεις των κατοίκων του Δήμου Αγίου Βασιλείου ενάντια στην εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών στην περιοχή μας. Αναμέναμε ότι ο πόλεμος θα ενταθεί, τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι αθέμιτα και πολλοί θα είναι αυτοί που πρόθυμα θα παίξουν τον ρόλο που θα τους αναθέσουν τα αφεντικά τους.
Δεν φανταζόμασταν όμως ποτέ ότι θα φτάσουν στο σημείο να στοχοποιούν δημότες μας, σπιλώνοντας υπολήψεις, παραπληροφορώντας την κοινή γνώμη, βομβαρδίζοντας με νούμερα που ζαλίζουν και εύκολα μπορούν πείσουν όσους δεν γνωρίζουν – αφού δεν υπάρχει αντίλογος. Πρόθυμοι «κονδυλοφόροι» με βαθυστόχαστες αναλύσεις, περισπούδαστες διαπιστώσεις και θεωρητικολογίες που εκφράζουν γνώμη για τα πάντα ανάλογα με την επικαιρότητα και «τι πουλάει» αλλά και με τις ορέξεις των εργοδοτών τους προσπαθούν περίτεχνα να διχάσουν την κοινή γνώμη, να υποβαθμίσουν των αγώνα της τοπικής μας κοινωνίας, να νουθετήσουν τους δημότες του Αγίου Βασιλείου και να στείλουν τα «μηνύματα» που θέλουν στους μπροστάρηδες των κινητοποιήσεων.
Δυστυχώς όμως παραβιάζουν ανοικτές θύρες. Πλέον οι πολίτες γνωρίζουν. Τα ερωτήματα που βάζουν είναι αμείλικτα και, αν τιμά ο αρθρογράφος την πένα του, θα πρέπει να ψάξει για τις απαντήσεις, αλλιώς να ζητήσει συγγνώμη και να ανασκευάσει.
Ενδεικτικά:
– Γιατί δεν έγινε διαβούλευση σχετικά με τη χωροθέτηση των ΒΑΠΕ αλλά αδειοδοτήθηκαν ερήμην των τοπικών κοινωνιών;
-Γιατί δεν λαμβάνονται υπόψη οι εκτιμήσεις για τις συνέπειες της αλόγιστης εγκατάστασης των ΒΑΠΕ στον πρωτογενή τομέα, στο φυσικό περιβάλλον με την ισοπέδωση των βουνών μας, στον τουρισμό και στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων;
-Γιατί δεν τηρούνται στοιχειωδώς οι περιβαλλοντικοί όροι όπως η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών 1.000μ. από τους οικισμούς; Στην Τοπική Κοινότητα Αρδάκτου είναι μόλις 150μ.
-Ποιος θα αναλάβει το κόστος απομάκρυνσης των ανεμογεννητριών μετά από 20 χρόνια και θα αποκαταστήσει το φυσικό περιβάλλον (εκτιμώμενο κόστος 70.000 €);
-Γιατί, ενώ το κόστος παραγωγής ενέργειας στην Κρήτη (όπως αναφέρουν τα στοιχεία του «έγκυρου» άρθρου) είναι τόσο υψηλό, δεν επιταχύνονται οι διαδικασίες διασύνδεσης του νησιού με την ηπειρωτική Ελλάδα (διαχρονικό αίτημα) αλλά αυτή ανατέθηκε σε ιδιώτες με ανταλλάγματα ΒΑΠΕ;
-Γιατί δεν αναδεικνύεται από τις «έγκριτες» εφημερίδες ποιος πληρώνει για την εγκατάσταση τους (επιχορηγήσεις που επιβαρύνουν όλους τους καταναλωτές) αλλά αναφέρονται μόνο στο κόστος της ενεργειακής κάλυψης της Κρήτης; Σε ποιον θα πηγαίνει το παραγόμενο ρεύμα και πόσο θα επωφελείται τελικά ο Έλληνας καταναλωτής;
Για όλα τα παραπάνω περιμένουμε να αναζητήσει τις απαντήσεις ο αρθρογράφος της «Καθημερινής» διαφορετικά θα θεωρηθεί ότι μεροληπτεί. Είναι διπλό όμως το ατόπημα του «εντολοδόχου»: Αφ’ ενός εμφανίστηκε «επιλεκτικά» ενημερωμένος σχετικά με την ενεργειακή πολιτική της Χώρας και τα οικονομικά στοιχεία της κατανάλωσης, αφ’ ετέρου στράφηκε στο πρόσωπο ενός ιερέα, του πρωτοπρεσβύτερου Ιωάννη Βάθη εφημέριου της Ενορίας Σελλίων. Ίσως να μην γνωρίζει (εκτίμηση μας είναι ότι γνωρίζει και μάλιστα πολύ καλά) ότι ο συγκεκριμένος είναι επικεφαλής της Επιτροπής Αγώνα του Δήμου Αγίου Βασιλείου με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Ένας άνθρωπος που ενώνει ολόκληρη την τοπική κοινωνία (εξ ου και ο πόλεμος) και στο πρόσωπο του εκφράζεται η αγανάκτηση όλων των δημοτών. Δεν προτάθηκε τυχαία για αυτή την θέση. Είναι ένας δραστήριος ιερέας με πλούσιο κοινωνικό έργο στην ενορία από τα πενιχρά έσοδα του «παγκαριού» του (όπως αναφέρει ο αρθρογράφος) για αυτό και είναι ιδιαιτέρα αγαπητός στους πιστούς, ενώ η φήμη του ξεπερνά τα όρια της μικρής κοινωνίας. Με το ίδιο πάθος που υπηρετεί την ενορία του, αγωνίζεται και για αυτά που πιστεύει. Ένας ανιδιοτελής αγωνιστής χωρίς προσωπικές φιλοδοξίες ή οφέλη από τον αγώνα ενάντια στους «κατακτητές» βουνοκορφών του τόπου του. Τόσο η δημοτική αρχή όσο και η τοπική κοινωνία θα στηρίξουν τον σεβαστό ιερέα ως επικεφαλής σε αυτό τον αγώνα με μεγαλύτερη θέρμη, αφού διαπίστωσαν ότι πλέον αποτελεί στόχο για αυτούς που θέλουν να χειραγωγήσουν, να διχάσουν την κοινή γνώμη με ψευδο-διλήμματα και να αφήσουν τον τόπο μας βορά στους κερδοσκόπους.
Σε αυτόν το αγώνα φορείς και δημότες θα είναι ενωμένοι και θα υπερασπιστούν τα μέλη της τοπικής κοινωνίας από στοχοποιήσεις και αήθεις επιθέσεις από τα γνωστά επιχειρηματικά κέντρα.
*O Γιάννης Ταταράκης είναι δήμαρχος Αγίου Βασιλείου