Ένα νέο τοπίο για τα εισοδήµατα και τις επενδύσεις δηµιουργείται από το νέο έτος µε το φορολογικό νομοσχέδιο που τέθηκε σε δηµόσια διαβούλευση και αναµένεται να ψηφιστεί εντός του Δεκεµβρίου. Για την πλειονότητα των µισθωτών και των συνταξιούχων επέρχεται από το 2020 αύξηση των πραγµατικών αποδοχών, ενώ όλοι οι ελεύθεροι επαγγελµατίες θα δουν µείωση του φορολογικού τους λογαριασµού από το εκκαθαριστικό του 2021.
Στα 40 άρθρα του νομοσχεδίου, που ενσωματώνει όλες τις φοροελαφρύνσεις και τις θετικές ρυθμίσεις τις οποίες είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση, περιλαμβάνεται επίσης η πρόβλεψη ότι μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εισοδηματίες θα πρέπει να πραγματοποιούν δαπάνες ίσες με το 30% του πραγματικού τους εισοδήματος με ηλεκτρονικά μέσα, με ποινή 22% επί της διαφοράς, σε περιπτώσεις που δεν επιτευχθεί το ανωτέρω όριο.
Τριπλό θα είναι το όφελος για τις επιχειρήσεις με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, οι οποίες θα πληρώσουν το 2020 μειωμένους φόρους κατά περίπου 30%. Η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 28% στο 24%, της προκαταβολής φόρου στο 95% και του φόρου στα μερίσματα στο 5% από 10% σήμερα οδηγούν σε σημαντικές ελαφρύνσεις που συνδυαστικά με άλλα μέτρα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου, μπορούν να συμβάλουν στην επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Βέβαια, η μείωση της προκαταβολής φόρου στο 95% γίνεται εφάπαξ, δηλαδή θα ισχύει μόνο για μία χρονιά. Στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι το όφελος για το σύνολο των επιχειρήσεων θα φθάσει στην επόμενη διετία στο 1,3 δισ. ευρώ (το 2020 εξετάζεται η μείωση του συντελεστή από το 24% στο 20%). Κίνητρο το οποίο συνδυαζόμενο με τη μείωση του φόρου στα διανεμόμενα κέρδη, θα οδηγήσει όλες τις επιχειρήσεις να παρουσιάσουν υψηλότερα κέρδη και να επενδύσουν στις επιχειρήσεις τους με στόχο την αύξηση των κερδών τους. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να λειτουργήσει θετικά και στην αγορά εργασίας αλλά και στο να αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από τον χαμηλό ρυθμό 1,4% του 2018, και μάλιστα με ιδιαίτερα συρρικνωμένη την ιδιωτική κατανάλωση.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα την τελευταία διετία αυξήθηκαν υπέρμετρα φόροι και εισφορές, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται πρώτη στις αυξήσεις φόρων μεταξύ των 34 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ. Μάλιστα, οι περισσότερες χώρες του κόσμου προχώρησαν την τελευταία δεκαετία σε σημαντικές μειώσεις των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις πλην της Ελλάδας, η οποία αντίθετα αύξησε τους συντελεστές κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.
Παράλληλα στο φορολογικό νομοσχέδιο καθιερώνονται κίνητρα για την οικοδοµή, που περιλαµβάνουν αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδοµική δραστηριότητα για 3 χρόνια, και µάλιστα αναδροµικά από τις οικοδοµικές άδειες που έχουν εκδοθεί µετά την 1η-1-2006, αναστολή του φόρου υπεραξίας επί του κέρδους αγοραπωλησίας ακινήτων για 3 χρόνια και επανεξέτασή του κατά τον τέταρτο χρόνο και µείωση κατά 40% του φόρου για τις δαπάνες που πραγµατοποιούν οι φορολογούµενοι για την ενεργειακή λειτουργική και αισθητική αναβάθµιση των ακινήτων. Ο φόρος θα µειώνεται µόνο για τις εργασίες και όχι για τα υλικά.
Ο φόρος µειώνεται κατά 10% της δαπάνης σε τέσσερα χρόνια και υπολογίζεται για µέγιστη δαπάνη 48.000 ευρώ. Η συγκεκριµένη φοροαπαλλαγή ισχύει για δαπάνες που πραγµατοποιούνται εντός της τριετίας 2020- 2022 και αναγνωρίζεται εφόσον εκδοθούν φορολογικά παραστατικά και η δαπάνη εξοφληθεί µέσω τράπεζας.