«Στοπ» στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Κρήτη βάζει η Περιφέρεια. Δίχως χωροταξικό και ενεργειακό σχεδιασμό, χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, τα θεσμικά όργανα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο εξής δεν θα είναι δυνατή η ανάπτυξη των ΑΠΕ στο νησί, σε μια προσπάθεια να προστατευθεί το περιβάλλον και οι περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Μάλιστα, πρόθεση της Περιφέρειας είναι να σταματήσει κάθε διαδικασία παραχώρησης άδειας για την εγκατάσταση ΑΠΕ στην Κρήτη, προκειμένου να υπάρξει ολοκληρωμένος επανασχεδιασμός. Ζητούμενο είναι να υπάρξει μια συνολική εικόνα για τα έργα που θα κατασκευαστούν στην Κρήτη, ώστε να μπορούν να αποτιμηθούν συνολικά και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα επιφέρουν στο νησί οι ανεμογεννήτριες.
Γι’ αυτό το λόγο, μέχρι να ολοκληρωθεί ο χωροταξικός και ενεργειακός χάρτης της Κρήτης, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος δεν θα γνωμοδοτεί θετικά για εγκατάσταση νέων μονάδων, ενώ την ίδια στάση θα κρατήσει και η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης που γνωμοδοτεί στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των έργων, για λογαριασμό του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Αυτό ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που στάλθηκε στο κράτος, στην ΡΑΕ, αλλά και στην ΔΕΗ, στο πλαίσιο της ημερίδας που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια και τα τμήματα Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, στο Ηράκλειο.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στην ομιλία του ανέφερε ότι καταρχήν για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στο νησί, είναι απαραίτητη η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με τον ηπειρωτικό κορμό, που θα καταστήσει το νησί μέρος του Εθνικού Συστήματος, εξέλιξη που θα δώσει το αναγκαίο περιθώριο για ένα ορθολογικότερο προγραμματισμό των επενδύσεων ΑΠΕ στο νησί.
Ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Κώστας Λαμπρινός, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, επεσήμανε ότι η εγκατάσταση των ΑΠΕ από το κράτος και στην Κρήτη γίνεται «στο πόδι», χωρίς χωροταξικό και ενεργειακό σχεδιασμό και γι’ αυτό μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάτι οργανωμένο και συγκροτημένο. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι σύντομα πρόκειται να καταθέσει πρόταση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης για την αναστολή όλων των αδειών και μελετών που έχουν κατατεθεί για ΑΠΕ στο νησί, προκειμένου να υπάρξει ολοκληρωμένος επανασχεδιασμός.
«Δεν είναι δυνατόν να ασελγούν στο περιβάλλον της Κρήτης και να μην υπολογίζουν τις τοπικές κοινωνίες. Οι όποιες επενδύσεις γίνουν θα πρέπει να είναι υπέρ της Κρήτης και όχι εις βάρος της, με σεβασμό στον πρωτογενή τομέα, στην τοπική και τουριστική ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Λαμπρινός.
Ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Καλογερής, αρμόδιος για θέματα χωροταξίας και περιβάλλοντος, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στο νησί είναι η ολοκλήρωση και θεσμοθέτηση μετά από διαβούλευση της μελέτης χωροθέτησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθώς και η υιοθέτηση και εξειδίκευσή της μέσα από την αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου που εκπονείται από την μελετήτρια. Επίσης, η παράλληλη εκπόνηση με διάφορα σενάρια του ενεργειακού σχεδιασμού της Κρήτης για τα επόμενα χρόνια, ώστε σε συνδυασμό με την προαναφερόμενη μελέτη χωροθέτησης, να προσδιοριστεί το μίγμα των ΑΠΕ και η χωρική και ποσοτική ανάπτυξή τους.
Ο κ. Καλογερής ανακοίνωσε ακόμα ότι «Στο μεσοδιάστημα αυτό και μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία, η αρμόδια υπηρεσία που είναι η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης, δεν θα μπορεί να γνωμοδοτεί θετικά για εγκατάσταση νέων μονάδων, θέση που την έχει υποβάλλει εγγράφως και προς το ΥΠΕΚΑ. Την ίδια στάση θα κρατήσει και η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης που γνωμοδοτεί στις ΜΠΕ των έργων για λογαριασμό του Περιφερειακού Συμβουλίου».
«Όχι» στην εγκατάσταση ΑΠΕ χωρίς χωροταξικό και ενεργειακό σχεδιασμό
Πρόταση για την αναστολή των αδειών και μελετών που έχουν κατατεθεί στο νησί
Στην ημερίδα συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Κρήτης, βουλευτές, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί σύμβουλοι, ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης, δήμαρχοι, εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων και επιστημονικών ιδρυμάτων, του ΥΠΕΚΑ, της ΡΑΕ, της ΔΕΗ, των Επιμελητηρίων, αγροτικών-κτηνοτροφικών, περιβαλλοντικών φορέων αλλά και πολίτες, που γέμισαν με την παρουσία τους το αμφιθέατρο του ΙΤΕ Κρήτης.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στην ομιλία του ανέφερε ότι καταρχήν για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στο νησί, είναι απαραίτητη η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με τον ηπειρωτικό κορμό που θα καταστήσει το νησί μέρος του Εθνικού Συστήματος, εξέλιξη που θα δώσει το αναγκαίο περιθώριο για ένα ορθολογικότερο προγραμματισμό των επενδύσεων ΑΠΕ στο νησί.
Για το θέμα της χρηματοδότησης της καλωδιακής διασύνδεσης της Κρήτης, ο κ. Αρναουτάκης είπε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με δημόσια χρηματοδότηση, ενώ υπάρχει η πιθανότητα συγχρηματοδότησης και από το νέο ΕΣΠΑ.
«Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη των ΑΠΕ στο νησί είναι η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού για την εγκατάσταση όλων των τεχνολογιών ΑΠΕ στην Κρήτη, εργασία που έχει αναλάβει και ολοκληρώνει σύντομα το Πολυτεχνείο Κρήτης, προκειμένου μετά από την απαραίτητη διαβούλευσή του με την κοινωνία και τους φορείς του νησιού και σε συνδυασμό με τον ενεργειακό σχεδιασμό, να οριοθετηθεί αφενός το μίγμα των ΑΠΕ και αφετέρου η ανάπτυξη τους χωρικά και ποσοτικά» ανέφερε ο περιφερειάρχης.
Ο κ. Αρναουτάκης τόνισε ότι είναι αδιανόητο η Κρήτη με αυτό το επιστημονικό «οπλοστάσιο» που διαθέτει αλλά και με τους αιρετούς, να μην έχει λόγο σε ένα θέμα καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξή της και την ευημερία των κατοίκων της, όπως είναι η ενέργεια.
Όπως είπε ο κ. Αρναουτάκης: «Είναι ανεπίτρεπτο να μαθαίνουμε από τις τηλεοράσεις για γιγαντιαίες επενδύσεις «φαστ τρακ» στην Κρήτη και εμείς όχι μόνο να μην συμμετέχουμε αλλά ούτε καν να έχουμε ενημερωθεί. Πρέπει να αντιληφθούν οι κυβερνώντες ότι το έτος 2012 είναι αδιανόητο να σχεδιάζεις τέτοιες σοβαρές επεμβάσεις ερήμην των τοπικών κοινωνιών. Επίσης θεωρούμε ότι πρέπει να αυξηθεί η ανταποδοτικότητα των έργων ΑΠΕ προς τις τοπικές κοινωνίες που σήμερα είναι εξαιρετικά χαμηλή».
Ο κ. Αρναουτάκης επεσήμανε ακόμη ότι η προώθηση μεγάλων επενδύσεων αφήνει εκτός σχεδιασμού τοπικά επενδυτικά σχήματα ή πολίτες της Κρήτης, με αποτέλεσμα την αρνητική στάση συνολικά της κοινωνίας για τα έργα ΑΠΕ γεγονός που θα επιφέρει αντιδράσεις στην εγκατάστασή τους: «Η Περιφέρεια Κρήτης ζητάει αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, καθώς και την παροχή κινήτρων για την συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων Κρητικών στις επενδύσεις ΑΠΕ, ώστε να αποκεντρωθούν άμεσα τα οφέλη στη βάση της κοινωνίας και τα κέρδη να επανεπενδύονται στο νησί μας δημιουργώντας πλούτο και νέες θέσεις εργασίας».
Ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Κώστας Λαμπρινός, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, επεσήμανε ότι η εγκατάσταση των ΑΠΕ από το κράτος και στην Κρήτη γίνεται «στο πόδι», χωρίς χωροταξικό και ενεργειακό σχεδιασμό, και γι’ αυτό μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάτι οργανωμένο και συγκροτημένο. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι σύντομα πρόκειται να καταθέσει πρόταση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης για την αναστολή όλων των αδειών και μελετών που έχουν κατατεθεί για ΑΠΕ στο νησί, προκειμένου να υπάρξει ολοκληρωμένος επανασχεδιασμός.
«Δεν είναι δυνατόν να ασελγούν στο περιβάλλον της Κρήτης, και να μην υπολογίζουν τις τοπικές κοινωνίες. Οι όποιες επενδύσεις γίνουν θα πρέπει να είναι υπέρ της Κρήτης και όχι εις βάρος της, με σεβασμό στον πρωτογενή τομέα, στην τοπική και τουριστική ανάπτυξη», κατέληξε ο κ. Λαμπρινός.
Ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Καλογερής, αρμόδιος για θέματα χωροταξίας και περιβάλλοντος, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στο νησί είναι:
– Η ολοκλήρωση και θεσμοθέτηση μετά από διαβούλευση της μελέτης χωροθέτησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθώς και η υιοθέτηση και εξειδίκευσή της μέσα από την αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου που εκπονείται από την μελετήτρια κα Κλουτσινιώτη.
– Η παράλληλη εκπόνηση με διάφορα σενάρια του ενεργειακού σχεδιασμού της Κρήτης για τα επόμενα χρόνια, ώστε σε συνδυασμό με την προαναφερόμενη μελέτη χωροθέτησης, να προσδιοριστεί το μίγμα των ΑΠΕ και η χωρική και ποσοτική ανάπτυξή τους.
«Μόνο με αυτή τη διαδικασία θα έχουμε τη συνολική εικόνα των έργων που θα κατασκευαστούν και έτσι θα μπορέσουμε να αποτιμήσουμε συνολικά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα επιφέρουν στο νησί, σε αντίθεση με τον αποσπασματικό τρόπο που αυτές εξετάζονται σήμερα. Ένας τρόπος που δεν μας διασφαλίζει από λανθασμένες επιλογές και αποφάσεις εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας της Κρήτης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Καλογερής ανακοίνωσε ακόμα ότι «Στο μεσοδιάστημα αυτό και μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία, η αρμόδια υπηρεσία που είναι η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης, δεν θα μπορεί να γνωμοδοτεί θετικά για εγκατάσταση νέων μονάδων, θέση που την έχει υποβάλλει εγγράφως και προς το ΥΠΕΚΑ. Την ίδια στάση θα κρατήσει και η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης που γνωμοδοτεί στις ΜΠΕ των έργων για λογαριασμό του Περιφερειακού Συμβουλίου».
Ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης μιλώντας με την ιδιότητα του προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης εμφανίστηκε θετικός στην ανάπτυξη των ΑΠΕ αλλά υπό προϋποθέσεις. «Υπάρχει, πραγματικά, επέμβαση του κέντρου που δεν αφήνει τις δυνάμεις της Περιφέρειας να αποφασίσουν τον τρόπο που θα αναπτυχθούν οι ΑΠΕ σε κάθε περιοχή, με βάση και τις ιδιομορφίες της» τόνισε ο κ. Κουράκης.