Του ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΟΥΤΣΙΔΑΚΗ*
Στον τοπικό τύπο του Σαββατοκύριακου 12-13 Φεβρουαρίου, δημοσιεύτηκε η είδηση, ότι ο δήμος Ρεθύμνης μετά από 36 χρόνια, θα ξεκινήσει τις διαδικασίες, για την επέκταση του Σχεδίου Πόλεως. Ωραιότερη είδηση για την πόλη μας δεν θα μπορούσε να ακουστεί. Μια πόλη που φαίνεται όμορφη με τις αναπλάσεις, στα μάτια του ξένου που την επισκέπτεται, αλλά αβίωτη και τυραννική για τους μονίμους κατοίκους της. Το πρόβλημα της στέγης είναι οξύτατο, τα ενοίκια στα ύψη, η κυκλοφορία βασανιστική και η στάθμευση αναγκάζει τον πολίτη να παρκάρει όπου βρει, ακόμα και στα πεζοδρόμια.
Όταν ξεκινά μια τέτοιου είδους αναπτυξιακή διαδικασία, είναι απαίτηση όλες οι περιοχές να λάβουν το μερίδιό τους απ’ αυτή την επέκταση. Ζω στην περιοχή της Ακροβατερής (Σαρακίνας) από το 1973 και γνωρίζω όλες τις φάσεις της ανάπτυξής της. Είναι μια από τις ωραιότερες περιοχές της πόλης μας με απέραντη θέα το γαλάζιο της θάλασσας, αλλά έχει αφεθεί στη μοίρα της. Και τώρα γίνονται δυο εργολαβίες ανάπλασης, με πολλά προβλήματα στην ολοκλήρωσή τους. Η επικοινωνία μας με την πόλη γίνεται δια της οδού Σταμαθιουδάκη και μόνο. Δυτικά υπάρχει το Γαλλιανό φαράγγι, ανατολικά με τον Τίμιο Σταυρό και το εκεί γυμνάσιο δεν συγκοινωνούμε και από τον Νότο η πρόσβασή μας στον κόμβο Σπηλίου είναι αδύνατη. Πάγιο αίτημά μας είναι η διασύνδεσή μας με τον κόμβο Σπηλίου, κάτι που γνωρίζει ο κ. δήμαρχος και το υπόσχεται σε κάθε προεκλογική περίοδο, με την προϋπόθεση της επέκτασης του Σχεδίου πόλεως. Ο αξιότιμος δήμαρχος που είναι και κάτοικος της περιοχής, μας αγνοεί συστηματικά και μας περιφρονεί. Το φθινόπωρο του 2019 ξεκίνησε πυρκαγιά από τον ΒΟΑΚ με κατεύθυνση την περιοχή μας που ευτυχώς δεν κατάφερε να περάσει. Αν περνούσε θα θρηνούσαμε θύματα, διότι κανένα όχημα δεν μπορούσε να μας πλησιάσει. Με αυτή την αφορμή στείλαμε επιστολή προς το δημοτικό συμβούλιο με 390 υπογραφές των κατοίκων με τα αιτήματά μας. Μέχρι σήμερα η τύχη της αγνοείται και ουδεμία απάντηση έχουμε λάβει.
Το 2010 ιδρύθηκε ο σύλλογος οικοπεδούχων εκτός σχεδίου. Για εννιά χρόνια που ήμουν πρόεδρος συνεργαστήκαμε αρμονικά με τον δήμο και είχαμε ικανοποιητικά αποτελέσματα. Τον Οκτώβριο του 2013 επιτύχαμε την αναθεώρηση του Γ.Π.Σ. της πόλης μας. Στη συνέχεια στο κάλεσμα του δήμου για εκδήλωση ενδιαφέροντος προς πολεοδόμηση, η Ακροβατερή ήταν η μόνη στην πλειοψηφία των ιδιοκτητών που ανταποκρίθηκε. Μετά απ’ αυτό το Νοέμβριο του 2016, ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο πήρε την απόφαση να ξεκινήσει πιλοτικά από την Ακροβατερή την επέκταση του σχεδίου.
Αυτό δεν ξεκίνησε ποτέ μέχρι σήμερα. Τώρα που ήρθε η ευλογημένη ώρα της επέκτασης του σχεδίου, με ποια λογική η Ακροβατερή θα μείνει απέξω;
Εδώ συμβαίνει το παράδοξο, οι περιοχές του Ανατολικού Ρεθύμνου που δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον, για επέκταση το 2016 να προτείνονται, και καλά προτείνονται, και η Ακροβατερή που έχει εκφράσει τη βούλησή της να μένει απέξω; Όλα τα στοιχεία εκδήλωσης ενδιαφέροντος ευρίσκονται στην Πολεοδομία Ρεθύμνης.
Ο σύλλογος οικοπεδούχων όταν ιδρύθηκε είχε ένα στόχο. Όλο το τμήμα της πόλης που βρίσκεται βόρεια του ΒΟΑΚ μέχρι να συναντήσουν το υπάρχον σχέδιο πόλης να πολεοδομηθεί ενιαία κι έτσι θα θεραπευθούν οι αδικίες και οι αστοχίες των προηγούμενων σχεδιασμών που ακόμα ταλαιπωρούν την πόλη. Οραματιστήκαμε μια ενιαία πολεοδόμηση από την Ανατολή μέχρι την Ακροβατερή, που θα χαρίσει στην πόλη ένα ιδανικό περιβάλλον, με όλους τους αναγκαίους χώρους, απαραίτητους για μια ιδανική ποιότητα ζωής.
Εδώ θα μου επιτρέψεις αξιότιμε κ. δήμαρχε να αναλύσω πως έχουν τα πράγματα στην έκταση των 300 στρεμμάτων περίπου, της οικογένειας Γ. Βόλακα. Αυτή έχει συμβόλαιο αγοράς του 1906 και βρίσκεται στα χέρια του Τεχνικού σας Συμβούλου κ. Στ. Ξεζωνάκη. Απ’ αυτή την έκταση η μισή έχει αξιοποιηθεί, με το χτίσιμο των εργατικών κατοικιών και την επέκταση του σχεδίου το 1986. Η υπόλοιπη έχει πράξεις αποχαρακτηρισμού από τη Δασική Υπηρεσία, σε ένα τμήμα περίπου 100 στρεμμάτων και το υπόλοιπο τμήμα καλύπτεται από ασπαλάθους και θυμάρια. Η επόμενη ανάρτηση των δασικών χαρτών θα αποχαρακτηρίσει και τα υπόλοιπα τμήματα, όπως αναμένεται.
Δείξε, δήμαρχε, γενναιότητα και δικαιοσύνη, προχώρησε στην πολυπόθητη επέκταση του Σχεδίου Πόλεως, συμπεριλαμβάνοντας και την Ακροβατερή. Με βάση την ομόφωνη απόφαση του 2016 έχεις την ηθική υποχρέωση. Στον αρχικό σχεδιασμό που ανακοινώθηκε στον τοπικό τύπο να συμπεριλάβεις την Ακροβατερή και τον Τίμιο Σταυρό που αποτελούν μια ενιαία οντότητα.
Άρχοντες του Ρεθύμνου σταματήστε να διαχωρίζετε την πόλη σε «Ανατολικό και Δυτικό Ρέθυμνο». Αρκετά δεινά έχει συσσωρεύσει αυτή η τακτική (λιμάνι – μαρίνα) Φτάνει πια!!!
Καλώ τους αρμόδιους φορείς αυτής της πόλης να παρέμβουν και να ενώσουν τις φωνές τους με τους κατοίκους της Ακροβατερής, για να αρθεί αυτή η αδικία.
Ρέθυμνο 14.02.2022
* Ο Εμμανουήλ Παπουτσιδάκης είναι πρώην πρόεδρος «Συλλόγου Οικοπεδούχων Εκτός Σχεδίου Πόλεως»