Αυτό άλλωστε ήταν και το αντικείμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος των Εικαστικών Εργαστηρίων, που έγινε προχθές Πέμπτη, στο χώρο της οδού Χειμάρρας.
Στο ρόλο της δασκάλας, η κυρία Ζαχαρένια Πίτερη, που άφησε για λίγο τα μαθήματα που παρακολουθεί εκεί, για να δείξει σε όσους και όσες πέρασαν από το χώρο, απλούς αλλά δημιουργικούς τρόπους ανακύκλωσης οικιακών αναλώσιμων υλικών που φαινομενικά είναι πλέον άχρηστα. «Φτιάχνουμε με απλά υλικά κάποια δωράκια και στολίδια για την περίοδο των Χριστουγέννων. Κάθε εποχή δουλεύουμε κάτω από διαφορετικό πρίσμα χρωμάτων και βοηθητικών υλικών. Επί της ουσίας η βάση είναι ίδια. Χριστουγεννιάτικα υλικά είναι η λινάτσα, τα χρυσά πανιά, κόκκινα χρώματα κι ό,τι άλλο μας εμπνέει», είπε η κυρία Πίτερη αναφορικά με το πως προσεγγίζει κανείς τις χειροποίητες δημιουργικές κατασκευές.
«Ενα κεσεδάκι από γιαούρτι, ένα παλιό κουτί, ένα βαζάκι, μπορούν να γίνουν διακοσμητικά δώρα και να δοθούν σε κάποιον»
«Το βασικότερο είναι να προσανατολιστεί κανείς στο τι θέλει να φτιάξει, αναλόγως φυσικά και το τι υλικά διαθέτει εκείνη τη στιγμή στο σπίτι. Ακόμα κι ένα κουτί ζαχαροπλαστείου μπορεί να γίνει βάση για να μπει ένα κερί και να ντυθεί μ’ ένα ύφασμα, να στολιστεί με καρυδάκια ή φουντούκια, με κλαδιά που μπορεί να βρω στον κήπο ή τη γλάστρα μου, με παλιά λουλούδια. Ένα παλιό βαζάκι μπορώ να το ντύσω με ένα ωραίο ύφασμα ή λινάτσα και να το κάνω κηροπήγιο», πρόσθεσε αναφέροντας μερικά παραδείγματα.
Οδηγίες απλές, συνοδευόμενες με παραδείγματα κατασκευών της εκπαιδεύτριας του ανοιχτού προγράμματος. «Νομίζω ότι ο καθένας αν το βάλει στο μυαλό του μπορεί να βρει δυο τρία πράγματα μες το σπίτι και να τα αξιοποιήσει. Και κόλλα να μην έχει, μπορεί να φτιάξει αλευρόκολλα. Ένα κεσεδάκι από γιαούρτι, ένα παλιό κουτί, ένα βαζάκι, μπορούν να γίνουν διακοσμητικά δώρα και να δοθούν σε κάποιον, δώρα που φτιάχνουμε εμείς οι ίδιοι», συνέχισε η κυρία Πίτερη. Εν τω μεταξύ στον πάγκο εργασίας, μικρά στεφάνια από χαρτί κουζίνας εμπλουτίζονται με κόκκινες κορδέλες, φύλλα κανέλλας και ελιάς ανάλογα την αισθητική του «δημιουργού». Όλα τα στεφάνια θα μπορούσαν, κρεμασμένα, να διακοσμούν το χριστουγεννιάτικό δέντρο ή ακόμη και κάποια πόρτα του σπιτιού.
«Αξία εντέλει έχει η ενασχόληση κι η ίδια η χειρονομία της προσφοράς ενός δώρου»
«Μ αρέσει για παράδειγμα να φτιάχνω γλυκά. Ποιος με εμποδίζει να ντύσω το βαζάκι αυτό με ένα παλιό ύφασμα κι ένα δυο τεχνητά ανθάκια και να το ομορφύνω. Ακόμα και κάποιος που δεν ξέρει να φτιάχνει τεχνητά φυτά μπορεί να ψάξει στο ίντερνετ και να βρει πολύ απλές τεχνικές. Γιατί υπάρχει κι αυτό το εργαλείο στις μέρες μας το οποίο είναι προς αξιοποίηση», ανέφερε η κυρία Πίτερη, δείχνοντας την ίδια στιγμή ένα βαζάκι κρεμασμένο σε ένα τζιν πουγκί, διακοσμημένο με φύλλα κανέλλας και φλούδες πορτοκαλιού.
«Εμείς έχουμε κάνει τις ζωές μας πολύπλοκες, λίγο να στραφούμε στο χώρο μας, θα βρούμε πάρα πολλά υλικά που μπορούμε να αξιοποιήσουμε, χωρίς κόστος, μόνο με μεράκι κι αντίληψη. Γιατί θα πρέπει ένα δώρο να έχει κόστος για να έχει αξία; Αξία εντέλει έχει η ενασχόληση κι η ίδια η χειρονομία της προσφοράς ενός δώρου», κατέληξε η ίδια.
Οσο περνάει η ώρα, οι δημιουργίες στον πάγκο διαδέχονται η μία την άλλη. Τη θέση των στεφανιών έχουν πάρει άδεια χάρτινα κουτιά φρέσκου γάλακτος ή ποτών. Με δύο παράλληλα σκισίματα στα πλευρά δημιουργείται η βάση στήριξης ενός κώνου από εφημερίδα στην κορυφή τους. Σε λίγο το κάθε κουτί γίνεται η ιδιότυπη «προτομή» ενός Αϊ Βασίλη, με την κωνική κορυφή, ως κόκκινο σκούφο. Άλλες εναλλακτικές κατασκευές είναι ένα κερί με διακόσμηση από καφέ ή ένα κουτί από ντελίβερι, που μετατράπηκε σε επιτραπέζιο διακοσμητικό χώρου με κερί.
«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι επιπρόσθετο στα υπόλοιπα που γίνονται. Είναι μια προσπάθεια να δώσουμε επιπλέον γνώσεις και τεχνικές στους πολίτες του Ρεθύμνου που ασχολούνται με δημιουργίες. Θα θέλαμε να κάνουμε πολύ περισσότερα προγράμματα, αλλά, προς το παρόν, μένουμε σε αυτά που είναι εφικτά και μας επιτρέπονται βάσει νομικού πλαισίου. Στοχεύουμε στο να εμπλουτιστούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα πέρα από τα εικαστικά, με ευρύτερα δημιουργικά σεμινάρια», είπε στα «Ρ.Ν.», ο υπεύθυνος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, Κώστας Χρηστίδης, ο οποίος βρέθηκε προχθές στην αίθουσα των Εικαστικών Εργαστηρίων.
Τέλος σημειώνεται ότι για τις 21 Δεκεμβρίου, στο χώρο της οδού Χειμάρρας προγραμματίζεται ανοιχτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά, στο πλαίσιο των ευρύτερων προγραμμάτων του εκπαιδευτικού τομέα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.