«Φυτά στο μύθο, την τέχνη και τη λογοτεχνία», είναι ο τίτλος της έκθεσης του Χέλμουτ Μπάουμαν που διοργάνωσε ο Βοτανικός Κήπος σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης, και με την υποστήριξη της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας, που φιλοξενείται για μια περίπου εβδομάδα στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο.
Περισσότερα από πενήντα φυτά της ελληνικής χλωρίδας μεταξύ αυτών και αρκετά της Κρήτης παρουσιάστηκαν στην έκθεση από την οποία ο επισκέπτης μπορεί να κατανοήσει την πολιτισμική σχέση των φυτών με τον άνθρωπο ξεκινώντας από τους μύθους και φτάνοντας στο σήμερα, όπου τα φυτά διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο σε μια σειρά από θεραπείες.
Η έκθεση αυτή του γνωστού Ελβετού ερασιτέχνη βοτανολόγου έχει κερδίσει κατ΄ όπως φαίνεται τις εντυπώσεις, καθώς τα φυτά που παρουσιάζονται, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι φυτά της αρχαίας Ελλάδας που διατηρούνται μέχρι σήμερα, αποτελούν αντικείμενο επιστημονικής έρευνας για τους φοιτητές αλλά και για τους μαθητές που μαθαίνουν για την ιστορία τους.
Ο κ. Στέργιος Πυρίντσος αναπληρωτής καθηγητής βιολογίας του Π.Κ και επιστημονικά υπεύθυνος του Βοτανικού Κήπου μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Ο Μπάουμαν είναι ένας Ελβετός ο οποίος αγαπούσε πολύ τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, μελέτησε τα φυτά στην αρχαιότητα και το έργο του θεωρήθηκε πολύ αξιόλογο. Σε ό,τι αφορά την συγκεκριμένη έκθεσή του που φιλοξενήσαμε στο πανεπιστήμιο θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτό που μένει είναι η σχέση των ανθρώπων με τα φυτά που είναι μια σχέση πολιτισμική. Και μπορούμε να πούμε ότι τα φυτά είχαν ένα πολύ σημαντικό πολιτισμικό ρόλο στην πορεία του ανθρώπου. Επίσης μας δείχνει μια ενδιαφέρουσα μετάβαση ως προς την αντίληψη που υπήρχε με τα φυτά στην αρχαιότητα. Ενώ ξεκινάμε με μια μυθική αντίληψη ότι τα φυτά είναι μαγικά, έχουν υπερφυσικές ιδιότητες που συνδέονται με τους θεούς, σε μια αντίληψη η οποία παρατηρείται στον Όμηρο. Αυτή η αντίληψη μετεξελίσσεται και αποκτά πιο επιστημονικό χαρακτήρα με τον Αριστοτέλη και αποκορύφωμα τον Ιπποκράτη, όπου πλέον έχουμε την χρήση των φυτών στη θεραπευτική. Η ασθένεια αυτονομείται από το θείο και κατά κάποιο τρόπο έχουμε χρήση θεραπευτική. Το βλέπουμε και στο Δισκουρίδη όπου η θεραπευτική του Δισκουρίδη στήριξε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό μέχρι το 15ο αιώνα, δηλαδή η θεραπευτική στην Ευρώπη βασιζόταν στο Δισκουρίδη».
Η έκθεση που βρίσκεται στη βιβλιοθήκη από τις 29 Μαΐου ολοκληρώνεται σήμερα.
Ο Χ. Μπάουμαν επηρεάστηκε από τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική φύση. Ορειβάτης, φυσιοδίφης και εξαίρετος φωτογράφος ανέπτυξε μεγάλο ενδιαφέρον για το φυσικό περιβάλλον και κυρίως για την χλωρίδα και τη βοτανική. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το ρόλο που έπαιζαν τα φυτά στον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Το 1988, τιμήθηκε με το βραβείο του Ελβετικού Ιδρύματος «Δημιουργικότητα στην τρίτη ηλικία» και, το 1992, με το μετάλλιο της Φιλολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης. Στις 23 Νοεμβρίου 2000, αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βασιλείας, σε αναγνώριση του έργου του αλλά και της συμβολής του στην ανάπτυξη των πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας. Το 2001, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, της οποίας είναι επίτιμο μέλος από το 1984, του απένειμε το βραβείο «Βύρων Αντίπας», για την αδιάκοπη και πολύπλευρη προσφορά του στη διατήρηση και προστασία της ελληνικής φύσης και την ανάδειξη των πολιτιστικών αξιών της.