Με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ Χανίων – Ρεθύμνης το Σωματείο ΑΜΕΑ Ρεθύμνου ζητά την εγκατάσταση φωτεινής φωνητικής αναγγελίας στις στάσεις των λεωφορείων, καθώς και φωτεινή και φωνητική αναγγελία των δρομολογίων. Η παρέμβαση αυτή όπως υποστηρίζει το σωματείο κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να διασφαλιστεί η προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στα λεωφορεία του ΚΤΕΛ.
Ειδικότερα, στην επιστολή που κοινοποιείται στον αντιπρόεδρο του ΚΤΕΛ Ρεθύμνης και στον δήμαρχο αναφέρεται:
«Το σωματείο μας που αποτελεί την αυτοεκπροσώπηση των ατόμων με αναπηρία όλων των κατηγοριών και των οικογενειών τους στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, αριθμεί σήμερα 1.520 μέλη και είναι μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας ατόμων με αναπηρία, με την παρούσα επιστολή σας ενημερώνει ότι: Με την ιδιότητα του κοινωνικού εταίρου σε θέματα αναπηρίας σύμφωνα με τον Ν.2430/96 συνεργάζεται θεσμικά και με τον Δήμο Ρεθύμνης σε όλα τα θέματα που μας αφορούν, ιδιαίτερα με τα θέματα της καθημερινότητας, της ποιότητας ζωής των ΑμεΑ και της προσβασιμότητας.
Η προσβασιμότητα στο φυσικό και στο δομημένο περιβάλλον καθώς επίσης στα μέσα μεταφοράς αποτελεί σημείο κλειδί για την εξίσωση των ευκαιριών και την κοινωνική ένταξη των ΑμεΑ.
Η συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνης έχει δημιουργήσει σημαντικά έργα τα οποία έχουν αναβαθμίσει τη ζωή και των ατόμων με αναπηρία.
Με τα παραπάνω δεν ισχυριζόμαστε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, στα υφιστάμενα έργα υπάρχουν κενά, παραλήψεις και λάθη τα οποία χρόνο με το χρόνο τα επιλύουμε. Παράλληλα και το ΚΤΕΛ Χανίων – Ρεθύμνης είχε ανανεώσει και εκσυγχρονίσει το στόλο του με σύγχρονα και προσβάσιμα λεωφορεία, καθώς επίσης τα κιόσκια και τα στέγαστρα των στάσεών τους.
Όμως για να θεωρηθεί καθολικά προσβάσιμη η αστική μας συγκοινωνία θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες των ΑμεΑ όλων των κατηγοριών και συγκεκριμένα: Αναπηρική τουαλέτα εντός του ΚΤΕΛ. Φωνητική αναγγελία στάσεων στην Ελληνική και στην Αγγλική γλώσσα εντός των λεωφορείων για την ενημέρωση των ατόμων με προβλήματα όρασης, καθώς και φωτεινή γραμματοσειρά για την ενημέρωση των κωφών και βαρήκοων το ίδιο σύστημα με τα δρομολόγια επιβάλλετε να εγκατασταθεί και στις στάσεις.
Τα παραπάνω έχουν εγκατασταθεί όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στις περισσότερες πόλεις της χώρας, μεταξύ των οποίων και το γειτονικό μας Ηράκλειο.
Ένας ακόμα λόγος που επιβάλλει τα παραπάνω είναι και το γεγονός ότι η πόλη μας είναι κατ’ εξοχήν τουριστική. Τα τελευταία χρόνια με συνεχή ανοδική τάση την επισκέπτονται για τις διακοπές τους κύματα επισκεπτών με αναπηρία όλων των κατηγοριών.
Θεωρούμε λοιπόν αναγκαία και τη συμβολή του ΚΤΕΛ μας, όπως άλλωστε έχει πράξει έως σήμερα, στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον φιλικό και προσβάσιμο σε όλους τους δημότες και τους επισκέπτες μας με ή χωρίς αναπηρία δεδομένου ότι κάθε παρόμοιο έργο προσδίδει υπεραξία στην ανάπτυξη κάθε τόπου, αναβαθμίζει το τουριστικό του προϊόν και προβάλλει τον πολιτισμό και τον ανθρωπισμό του.
Μετά από τα παραπάνω και γνωρίζοντας το ενδιαφέρον και την ευαισθησία σας για τα άτομα με αναπηρία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο παρόν αίτημά μας».