«Θαυμάζεται ό,τι γίνεται διά την τέχνην» (Αριστοτέλης 384-322 π.Χ.)
Ο Αριστοτέλης, ο μεγαλύτερος φιλόσοφος της αρχαιότητας, αρχίζει το κεφάλαιο «Τα Μηχανικά» με την παραπάνω φράση και αναφέρεται στις περί τεχνολογίας αντιλήψεις και τις εφαρμοσμένες τέχνες.
Ο Πλάτωνας (428-347 π.Χ.) εκφράζει το πάθος των ανθρώπων «Υπέρ τεχνολογίας». Αυτό φαίνεται και από τα παρακάτω:
α) Θαυμάζει τους τεχνίτες, τους ναυπηγούς και όσους ονομάζει δημιουργούς.
β) Θαυμάζει το Θαλή τον Μιλήσιο ως μαθηματικό αλλά και μηχανικό μεγάλων έργων.
γ) Η προβολή του Προμηθέα στον «Πρωταγόρα», δείχνει άλλη μια εκδοχή, θετική, για τη σημασία της τεχνολογίας.
Η τεχνολογία και η τέχνη, κατά τους αρχαίους σοφούς, υπάρχουν για να υπηρετούν τον άνθρωπο και να εξυπηρετούν το συμφέρον του συνόλου. Για τους νεότερους όμως Έλληνες εξυπηρετούν, τις περισσότερες φορές, το συμφέρον των ολίγων.
Είναι γνωστό ότι σχεδιάζεται, ερήμην της πλειοψηφίας των πολιτών, ένα πρόγραμμα για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών στα βουνά μας για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος πολλαπλάσιου από αυτό που έχει ανάγκη η Κρήτη. Σχεδιάζεται ερήμην της πλειοψηφίας των Ελλήνων η λεγόμενη… «πράσινη ανάπτυξη».
Πράσινη ανάπτυξη είναι η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών κατόπτρων και ανεμογεννητριών στις πλάγιες και στις κορυφές των βουνών μας;
Πράσινη ανάπτυξη ονομάζεται η καταστροφή του φυσικού, απείρου κάλλους, περιβάλλοντος του τόπου μας;
Σε μια μεγάλη συγκέντρωση ευαισθητοποιημένων πολιτών στην αίθουσα του «Ξενία» στο Ρέθυμνο, αναφέρθηκαν από τέσσερις ειδικούς ομιλητές οι επιπτώσεις στη χλωρίδα και στην πανίδα του τόπου μας από το γιγαντιαίο υπό έγκριση πρόγραμμα για την τοποθέτηση 250 ανεμογεννητριών, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα των επιτροπών αγώνα του Δήμου Αγίου Βασιλείου.
Στη συγκέντρωση στο «Ξενία» παρακολουθήσαμε σε βίντεο τη δολοφονία σπάνιων πτηνών του τόπου μας, και την καταστροφή ορεινών δασικών τοπίων απείρου κάλλους για τη διάνοιξη δρόμων πλάτους μέχρι 12 μέτρων.
Σε μια μεγάλη συγκέντρωση που έγινε πρόσφατα στο Δήμο Αμαρίου εκφράστηκε η έντονη αντίδραση των πολιτών προς τις σχεδιαζόμενες τοποθετήσεις αιολικών πάρκων στις κορυφογραμμές του Δήμου Αμαρίου. Προγραμματίζεται η τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην κορυφογραμμή από τις Κουρούτες μέχρι το Άνω Μέρος (από τον Ψηλορείτη στο Κέντρος).
Αλλά και μια πρόσφατη ανακοίνωση στον τοπικό τύπο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αμαρίου εκφράζει την έντονη αντίθεση των Αμαριωτών προς τις σχεδιαζόμενες τοποθετήσεις αιολικών και φωτοβολταϊκών «πάρκων» στις πλάγιες και στις κορυφές των βουνών.
Σε μια μηχανοκίνητη μεγάλη πορεία οι Αγιοβασιλιώτες διατράνωσαν την αντίθεσή τους προς αυτούς που προσπαθούν, εξυπηρετώντας «άγνωστα» συμφέροντα (για το κέρδος), να καταστρέψουν το περιβάλλον αντί να το διαφυλάξουν και να το παραδώσουν, ακριβή κληρονομιά, στις επόμενες γενιές.
Κανένας δε μας ενημερώνει για τα ρυπογόνα κατάλοιπα από τη λειτουργία των ανεμογεννητριών και τί είναι οι δεξαμενές αντλιοταμίευσης που σχεδιάζονται π.χ. στο Αζιλακόδασος στα σύνορα Ηρακλείου-Λασιθίου.
Η σιωπηλή πλειοψηφία του λαού μας γνωρίζει τη θετική πλευρά των εναλλακτικών πηγών ενέργειας και λέει ΝΑΙ, αλλά με τις παρακάτω προϋποθέσεις:
1) Να εξασφαλιστεί επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος για τις ανάγκες ΜΟΝΟ της Κρήτης.
2) Να κατασκευαστεί σε ιδιαίτερα κατάλληλο σημείο σε κάθε νομό ΕΝΑ φωτοβολταϊκό πάρκο.
3) Να δημιουργηθούν, έστω λίγες θέσεις εργασίας για τους κατοίκους των πλησιέστερων περιοχών.
4) Να μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Η νέα κυβέρνηση και όλοι οι αρμόδιοι φορείς να λάβουν υπόψη τους τα παραπάνω και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να προστατέψουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, το περιβάλλον, τις περιοχές Natura, τη χλωρίδα και πανίδα του τόπου μας. Να λάβουν υπόψη τους τη θέληση της πλειοψηφίας των πολιτών και να σεβαστούν την αξιοπρέπεια του λαού μας.
* Ο Γιάννης Καλογεράκης είναι εκπαιδευτικός και τ. πρόεδρος του Συλλόγου Αμαριωτών Ρεθύμνου