Ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο στο νομό Ρεθύμνου η πιο φτωχή συγκομιδή ελαιοκάρπου των τελευταίων ετών. Αποχή από τους ελαιώνες και παραγωγή ελάχιστων ποσοτήτων ελαιολάδου ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της φετινής χρονιάς, η οποία χαρακτηρίζεται «καταστροφική» για την Κρήτη από άνθρωπο του κλάδου.
Η φετινή σοδειά στο νησί είναι μειωμένη κατά 65% έως και 85%, ανάλογα την περιοχή, γεγονός που σημαίνει συνολική παραγωγή 35 χιλιάδων τόνων περίπου. Κι αν η απώλεια αυτή μετατραπεί σε χρήμα «μεταφράζεται» σε οικονομικό πλήγμα που ανέρχεται στα 200 εκατομμύρια ευρώ περίπου.
Ο νομός Ρεθύμνου, κατ’ εξοχήν ελαιοκομική και ελαιοπαραγωγική περιοχή, στο σύνολό του δεν αναμένεται να ξεπεράσει στην καλύτερη περίπτωση τους 3.000 τόνους λάδι από τους 15.000-16.000 τόνους που είναι η συνηθισμένη ετήσια παραγωγή.
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου δεν έχει ακόμα συγκεντρώσει το σύνολο των στοιχείων από τα ελαιοτριβεία του νομού, ωστόσο σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα οι αρνητικές προβλέψεις επιβεβαιώνονται, κι αυτό σημαίνει ότι λόγω της έλλειψης ελαιολάδου πολλοί Ρεθεμνιώτες θα αντιμετωπίσουν φέτος προβλήματα ακόμα και σε ότι αφορά την καθημερινή χρήση του.
Ενδεικτικό είναι ότι δεκάδες ιδιοκτήτες ελαιώνων δεν ξεκίνησαν καν τη διαδικασία συγκομιδής ελαιοκάρπου, καθώς υπάρχουν περιοχές κατά τόπους, όπου η καταστροφή του είναι ολοκληρωτική και η σοδειά κυριολεκτικά μηδενική, γεγονός που παραδέχονται και οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Καθοριστικό ρόλο για την ιδιαίτερα φτωχή φετινή παραγωγή έπαιξαν οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και οι νότιοι άνεμοι, που έπληξαν την Κρήτη κατά την περίοδο της άνθησης – καρπόδεσης των ελαιοδέντρων, ενώ στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου αρνητικό ρόλο έπαιξε και η μη συνολική εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας.
Το χειρότερο είναι ότι εξαιτίας των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν την τρέχουσα περίοδο, εκφράζονται φόβοι και για την επόμενη ελαιοκομική περίοδο, προβλέψεις που αν επαληθευτούν θα προκαλέσουν πρωτοφανή προβλήματα στον κλάδο και γενικότερα στην αγορά του ελαιολάδου.
«Η φετινή χρονιά είναι καταστροφική. Δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν περίοδος με τόσο μικρές ποσότητες ελαιολάδου στο νομό Ρεθύμνου.
Το ζήτημα πλέον είναι τι θα συμβεί την επόμενη χρονιά, καθώς οι ενδείξεις δεν είναι θετικές. Οι ελιές χρειάζονται ψυχρές περιόδους, με χαμηλές θερμοκρασίες και έντονες βροχοπτώσεις. Μέχρι στιγμής η βροχόπτωση δεν είναι ικανοποιητική, αν εξαιρεθούν οι δυο-τρεις τελευταίες μέρες, κι αυτό όσο να ‘ναι δυσχεραίνει την κατάσταση» τόνισε στα «Ρ.Ν.» η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.
Το πρόβλημα όμως φαίνεται να αφορά όλη την Ελλάδα, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), η συνολική ποσότητα της χώρας είναι ζήτημα αν φθάσει τους 120 χιλιάδες τόνους, αφού εκτός από την Κρήτη, παρατηρείται φέτος η ίδια σχεδόν κατάσταση στην Λακωνία, στην Λέσβο, στην Χαλκιδική και τα Δωδεκάνησα.
Την ίδια ώρα, ωφελημένες θα είναι οι ανταγωνίστριές μας στο λάδι Μεσογειακές χώρες, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Μαρόκο που αντίθετα από την Ελλάδα, αναμένεται να έχουν μια καλή ελαιοπαραγωγική χρονιά, με αυξημένες σε σχέση με πέρσι ποσότητες.
Σύμφωνα με όσα έγιναν πρόσφατα γνωστά από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται να είναι αρκετά αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, που ήταν αρκετά χαμηλή λόγω της μειωμένης παραγωγής της Ισπανίας, αφού εκτιμάται σε 3,2 εκ. τόνους έναντι 2,7 εκ. τόνους της περσινής.
Με βάση τα στοιχεία αυτά αυξημένη παραγωγή θα έχουν φέτος Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Μαρόκο, ενώ μειωμένη παραγωγή θα έχουν Τυνησία, Τουρκία και Ελλάδα.