Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν κτηνοτρόφοι της Κρήτης καθώς είναι πλέον θέμα χρόνου, όπως υποστηρίζουν, η έξαρση του καταρροϊκού πυρετού, από την στιγμή μάλιστα που δεν έχουν εξευρεθεί οι απαραίτητες πιστώσεις για την έναρξη εμβολιασμών. Στις τάξεις του κτηνοτροφικού κλάδου έχει σημάνει συναγερμός, καθώς σε περίπτωση που η νόσος κάνει και πάλι την εμφάνισή της, το πλήγμα για τους κτηνοτρόφους θα είναι μεγάλο, ειδικά σε μία περίοδο που η βιωσιμότητα του επαγγέλματός τους δοκιμάζεται ελέω κρίσης.
Η εντομολογική καταπολέμηση της νόσου με ψεκασμούς δεν αποτελεί από μόνη της λύση. Κρίνεται πλέον επιτακτική η ανάγκη έναρξης εμβολιασμών, κάτι το οποίο ωστόσο μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι, καθώς από την μία καταγράφεται έλλειψη εμβολίων και από την άλλη οι κτηνοτρόφοι από την στιγμή που δεν υπάρχει σχετική επιδότηση της διαδικασίας, θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να προφυλάξουν τα κοπάδια τους.
Η Περιφέρεια από την πλευρά της καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια τόσο για την ομαλή συνέχιση των ψεκασμών όσο και για την καλύτερη δυνατή ενημέρωση των κτηνοτρόφων για να προφυλάξουν τα κοπάδια τους. Οι κατά τόπους υπηρεσίες κτηνιατρικής βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με κτηνοτρόφους, προκειμένου μέσω μέτρων πρόληψης να μπει «φρένο» στην εξάπλωση της νόσου.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες συνιστούν στους κτηνοτρόφους να προστατεύουν τα κοπάδια τους από την ηλιακή ακτινοβολία, να αποφεύγουν την βόσκηση κατά τις απογευματινές ώρες, να συνεχίσουν εντατικά τους ψεκασμούς και να παραμένουν τα αιγοπρόβατα το βράδυ μέσα στον στάβλο. Τα παραπάνω αποτελούν μέτρα πρόληψης, τα οποία περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό την εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού.
«Προληπτικά οι ψεκασμοί συνεχίζονται, κάτι το οποίο γίνεται από την περυσινή χρονιά και αυτός ο τρόπος σαφώς και ενδείκνυται για την πρόληψη. Αυτό που ζητάμε εμείς και το επιθυμεί διακαώς και ο κτηνοτροφικός κλάδος είναι η έναρξη εμβολιασμών για τη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος. Θα πρέπει να γίνουν εμβολιασμοί και θα πρέπει να λειτουργήσουν και προληπτικά και για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την εξάλειψη του φαινομένου», υποστηρίζει η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου.
Οι κτηνοτρόφοι κρατούν στάση αναμονής περιμένοντας μήπως και στο και πέντε βρεθεί τρόπος να δοθούν αποζημιώσεις για την οικονομική καταστροφή που έχουν υποστεί και η απαραίτητη χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους για τον εμβολιασμό των κοπαδιών.
«Τα τελευταία χρόνια η κτηνοτροφία έχει παραμεληθεί σε μεγάλο βαθμό και με το πρόβλημα που έχει προκύψει τώρα και ένα χρόνο με τον καταρροϊκό πυρετό, οι επιπτώσεις για τον κτηνοτροφικό κλάδο είναι τεράστιες. Η πολιτεία από την πλευρά της θα πρέπει να λάβει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να γίνουν τόσο εμβολιασμοί όσο και ψεκασμοί σε επίπεδο περιφέρειας. Αν εξαπλωθεί η νόσος είμαστε βέβαιοι ότι σε ορίζοντα δύο ετών δεν θα υπάρχει κτηνοτροφική μονάδα στο νησί!
Οι αποστάσεις στην Κρήτη είναι κοντινές και με μία μετακίνηση από μία αγοραπωλησία μπορεί η νόσος να μεταφερθεί. Πρέπει να προστατεύσουμε την κτηνοτροφία μας και να βρεθούν κονδύλια, προκειμένου να απομονωθεί η νόσος που τόσο έχει πλήξει τον κλάδο. Ψεκασμοί και εμβολιασμοί κρίνονται πλέον επιτακτική ανάγκη», τονίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κόφινα, Γιώργος Ξυλούρης.