«Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στη μέση της θητείας της, έχει βάλει τη συντηρητική της σφραγίδα σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Μας ξαναγυρίζει στις αντιλήψεις της περιόδου 1990-93, μας γυρνά 30 χρόνια πίσω.
Ο δήθεν μεταρρυθμιστικός και προοδευτικός της λόγος και η προπαγάνδα, δεν μπορούν πια να κρύψουν τη βαθιά οπισθοδρομική πολιτική της.
Κυβερνά υπέρ της κομματικής και επιχειρηματικής «ελίτ». H κυβέρνηση με την πολιτική της για την αντιμετώπιση της πανδημίας εξάντλησε την υπομονή της κοινωνίας και τις αντοχές της οικονομίας» ανέφερε το Σάββατο, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννημάτα, σε ομιλία της στο Ηράκλειο, σε εκδήλωση της Ν.Ε. του ΚΙΝ.ΑΛ. για την Πράσινη Ανάπτυξη – Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο.
Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι: «Η λύση είναι μια για την αντιμετώπιση του ιού και των μεταλλάξεων του. Μαζικός εμβολιασμός. Δυστυχώς είμαστε ακόμα πίσω.
Ο φόβος και οι αναστολές που δημιουργήθηκαν στους πολίτες, ιδιαίτερα με τους χειρισμούς με το εμβόλιο Astra Zeneca, πρέπει να ξεπεραστούν με:
- Εκστρατεία ενημέρωσης και πειθούς σε στοχευμένα κοινά και ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους και τους νέους
- Υποχρεωτικό εμβολιασμό σε ειδικές ομάδες εργαζομένων.
- Κίνητρα για τους εμβολιασμένους και βέβαια συστηματικούς ελέγχους. Όχι άλλα λάθη, η Κυβέρνηση να κάνει σωστά τη δουλειά της και όχι να απειλούν οι αρμόδιοι με τοπικά lock down, είναι καταστροφικό».
Όπως επεσήμανε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., η Κρήτη έχει όλες τις προϋποθέσεις και δυνατότητες, να πρωτοπορήσει και στη μετά covid εποχή, αξιοποιώντας τη θέση της, το κλίμα, τους ανθρώπους της με βασικούς πυλώνες τον τουρισμό, τον αγροδιατροφικό τομέα, την ενέργεια και τις τεχνολογίες. Χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Με την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού, των δύο Πανεπιστημίων και του Πολυτεχνείου, του Ερευνητικού Κέντρου του ΙΤΕ μπορεί να συγχρονιστεί ταχύτερα με την 4η βιομηχανική επανάσταση στο δρόμο της ψηφιακής μετάβασης.
Προϋπόθεση, να υπάρξει σχέδιο και πολιτική βούληση που η Κυβέρνηση δεν έχει δείξει και πρωτοβουλίες της Αυτοδιοίκησης και των φορέων του νησιού.
Η πρόταση του κινήματος Αλλαγής για το Πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο είναι σε αυτή την κατεύθυνση.
Με συνδυασμό των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, ανάμεσα σε αυτά που πρέπει να δρομολογηθούν είναι:
- Η ολοκλήρωση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού. Χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης τα προβλήματα που σχετίζονται με τους δασικούς χάρτες και το κτηματολόγιο και σχετίζονται με την ιδιαιτερότητα του ιδιοκτησιακού στην Κρήτη.
- Το οδικό σύστημα Κρήτης και με αιχμή τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης. Οι πρόσφατες εξαγγελίες δημιουργούν ξανά προσδοκίες για την κατασκευή επιτέλους του έργου όμως πρέπει να επισημάνουμε ότι ο σχεδιασμός παραμένει ελλιπής, το χρονοδιάγραμμα ασαφές, η χρηματοδότηση χαμηλή με αποτέλεσμα ακριβά διόδια, ενώ συνεχίζει να απουσιάζει παντελώς το τμήμα της ανατολικής Κρήτης προς Σητεία που αποτελεί την λειτουργική ολοκλήρωση του έργου.
- Η ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης – που θυμίζουμε ήταν ιδέα πριν 30 και πλέον χρόνια του Ανδρέα Παπανδρέου, όταν οι τεχνολογικές δυνατότητες ήταν πολύ λιγότερες – πρέπει να σημάνει και την οριστική αποεγκατάσταση των μονάδων παραγωγής στα Λινοπεράματα με ενεργό ρόλο του Δήμου Μαλεβιζίου για τη δημιουργία μιας Ζώνης νέων ήπιων και καινοτόμων δραστηριοτήτων και βιοκλιματικών εγκαταστάσεων με κοινωνικές, πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις. Προς τούτο πρέπει άμεσα να εκπονηθεί ειδικό χωρικό σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής.
- Η δημιουργία του νέου διεθνούς αερολιμένα στο Καστέλι που θα συμβάλει στην τουριστική και γενικότερη ανάπτυξη του νησιού, συνοδεύεται από μια διπλή πρόκληση:
Την αξιοποίηση της έκτασης και των εγκαταστάσεων του σημερινού Αεροδρομίου στην Αλικαρνασσό του Δήμου Ηρακλείου και την προετοιμασία της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής του νέου Α/Δ με όλα τα αναγκαία συνοδά έργα.
- Παρεμβάσεις που σχετίζονται με την προστασία και αξιοποίηση του περιβάλλοντος της Κρήτης με αναβάθμιση των υποδομών αντιπλημμυρικής, θωράκιση προστασίας ακτών, διαχείρισης απορριμμάτων, στερεών και υγρών αποβλήτων, εγγειοβελτιωτικών έργων.
- Επιχειρηματικές ζώνες, ανοικτά εμπορικά κέντρα, δίκτυα και συμπράξεις επιχειρήσεων αλλά και αγροτικά πάρκα.
- Συμπράξεις του ΙΤΕ και των Πανεπιστημίων με όλους τους φορείς της ανάπτυξης ΟΤΑ, Επιχειρήσεων, ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών κ.λπ. για την εισαγωγή της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών».
Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Συνοχής, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. στην ομιλία της προσέθεσε ότι υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας, δεδομένου -όπως τόνισε- ότι η κυβέρνηση αποφεύγει συστηματικά το διάλογο «έχοντας παρουσιάσει το δικό της σχέδιο, που ικανοποιεί δήθεν τους γενικούς όρους της Ε.Ε., αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη πρόταση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας». Η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι τα 70 δισ. που μπορούν να αξιοποιηθούν για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, θα πρέπει να αφορούν τους πολλούς, ενώ με φόντο το δημογραφικό, ανέφερε ότι την ώρα που είναι επιβεβλημένο να υπάρξουν όχι μόνο οι αναγκαίες υποδομές, αλλά και οικονομικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των νέων ζευγαριών επί της ουσίας «απουσιάζει κάθε πρόβλεψη και κάθε μέτρο».
Όπως ανέφερε, «προτεραιότητα του ΚΙΝ.ΑΛ. είναι οι επενδύσεις που δίνουν προστιθέμενη αξία στην ελληνική παραγωγή», ενώ συμπλήρωσε ότι «μεγάλα έργα δεν σημαίνουν μόνο μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και ευκαιρίες για τις μικρομεσαίες με συμπράξεις και κοινοπραξίες».
Σε σχέση με την ιεραρχία της κατανομής των διαθέσιμων πόρων, ανέφερε ότι επιβάλλονται πρόσθετα άμεσα μέτρα, για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία, ελάφρυνση φορολογικών βαρών και θεσμοθέτηση κινήτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά και δημόσιες επενδύσεις για υποδομές και κοινωνική προστασία.
Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. ανέφερε ότι υπάρχει ανάγκη για ένα νέο, ολοκληρωμένο πρόγραμμα, που θα κάνει πράξη τη Νέα Αλλαγή, «ένα στοίχημα ζωής, ένα Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο, για τη χώρα και την κοινωνία, που θέτει τον στόχο της ισόρροπης βιώσιμης ανάπτυξης» καθώς, όπως προσέθεσε, «το αύριο μετά την πανδημία, πρέπει να είναι βιώσιμο αλλά και δίκαιο».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, η κ. Γεννηματά είπε ότι η πορεία του ΚΙΝ.ΑΛ. είναι αταλάντευτη προς την κατεύθυνση σφυρηλάτησης ενός νέου πράσινου κοινωνικού συμβολαίου, μια προοδευτική αναπτυξιακή πρόταση πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής. «Στο Κίνημα Αλλαγής ανοίγουμε έναν νέο -εναλλακτικό και αυτόνομο- δρόμο, το δρόμο της Νέας Αλλαγής μέσα από τις συμπληγάδες της συντήρησης και του λαϊκισμού. Μακριά από τις αποτυχημένες σκληρές συνταγές της λιτότητας, της διάλυσης του κοινωνικού κράτους, της απορρύθμισης της εργασίας, της διεύρυνσης των ανισοτήτων και απέναντι στις εύκολες φωνές της δημαγωγίας», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.