Tης ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ
Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης την τελευταία πενταετία έχουν αφήσει έντονες πληγές στην τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου. Εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους, αρκετοί εξ αυτών τις περιουσίες τους και πολλοί οδηγήθηκαν χρόνο με τον χρόνο στα όρια της φτώχειας. Άνθρωποι της διπλανής πόρτας κάθε ηλικίας, οικογενειάρχες και νέοι, ωστόσο στην πλειοψηφία τους άνω των 60 αναγκάστηκαν να ζητήσουν βοήθεια για να μπορέσουν να επιβιώσουν, να συντηρήσουν τον εαυτό τους αλλά και την οικογένεια τους μιας και η οικονομική κατάσταση δεν τους άφησε άλλα περιθώρια.
Στήριγμα και χέρι βοηθείας για τους ανθρώπους αυτούς, που αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι του ντόπιου πληθυσμού που δοκιμάζεται ελέω κρίσης, αποτελούν οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, της περιφέρειας και η Εκκλησία που με κάθε τρόπο προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ρούχα, τρόφιμα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Τρία συσσίτια λειτουργούν καθημερινά στην πόλη του Ρεθύμνου προσφέροντας σε ημερήσια βάση περί τις 350-μερίδες φαγητό. Το 75% του συνόλου των πολιτών που εξυπηρετούνται από τις δομές της εκκλησίας είναι ντόπιοι και το υπόλοιπο 25% αλλοδαποί.
Παράλληλα σε μηνιαία βάση από το Φιλόπτωχο Ταμείο της Μητρόπολης δίδεται μια τσάντα με βασικά είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα μακράς διαρκείας.
Το μόνο παρήγορο είναι ότι το τελευταίο πεντάμηνο έχουν μειωθεί έστω και λίγο οι άνθρωποι που καταφεύγουν στα συσσίτια, γεγονός που αποδίδεται στο ότι κάποιοι από αυτούς βρήκαν εργασία σε επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό. Η εικόνα αυτή όμως είναι προσωρινή και θα διαρκέσει ως τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, όπως αναφέρει ο υπεύθυνος του Φιλόπτωχου Ταμείου ωστόσο αποτελεί μια σημαντική ανάσα για τα άτομα αυτά τα οποία συνήθως επιστρέφουν μετά από κάποιο διάστημα στο κατώφλι του Φιλόπτωχου Ταμείου.
«Από τον Φεβρουάριο μέχρι και σήμερα έχουμε μία εικονική σταθερότητα σε ότι αφορά τον αριθμό των εξυπηρετούμενων από τα συσσίτια της Μητρόπολης, διότι το πρόβλημα θα φανεί αφού κλείσουν τα ξενοδοχεία. Τώρα ένας μεγάλος όγκος ατόμων λόγω καλοκαιριού εργάζεται. Μάλιστα υπάρχουν κάποιοι που πέρυσι εργαζόταν και οι δύο, φέτος εργάζεται μόνο ο ένας και τα βγάζουν πέρα έστω και με δυσκολία και μόλις κλείσει το ξενοδοχείο συνήθως επιστρέφουν σε εμάς. Πάντα το καλοκαίρι έχουμε μία μείωση της ζήτησης για συσσίτιο, λόγω του ότι υπάρχουν καλύτερες προϋποθέσεις εργασίας. Σήμερα για παράδειγμα έχουμε παγιωθεί στους 350 ανθρώπους και στα 3 συσσίτια ενώ κάποιες μέρες φτάνουν και τις 380 οι μερίδες του φαγητού και το νούμερο αυτό είναι σταθερό από τον Φεβρουάριο. Πάντα το πεντάμηνο Σεπτεμβρίου- Γενάρη είναι διάστημα που αυξάνεται η ζήτηση με εξαίρεση τη διετία 2011-2013, όπου η ζήτηση όλο τον χρόνο ήταν σταθερά αυξημένη και οι ανάγκες πολύ μεγαλύτερες από ότι σήμερα. Από αυτούς τους 350-380 δικαιούχους το 75% είναι Έλληνες με μέσο όρο ηλικίας γύρω στα 60. Οι περισσότεροι είναι γέροντες γιατί στις νεώτερες ηλικίες συνήθως μοιράζουμε τα τρόφιμα κάθε μήνα και έτσι μαγειρεύουν στα σπίτια τους οι οικογένειες που έχουν ανάγκη. Τα δέματα τα οποία και δίνονται μηνιαίως είναι 610. Από αυτά τα 100-125 αφορούν ανθρώπους που προσέρχονται και στο συσσίτιο και τα υπόλοιπα άλλους που έχουν ζητήσει τη βοήθεια του Φιλόπτωχου. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι παρακολουθούμε με αγωνία τις εξελίξεις του αύριο και προσπαθούμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες. Πραγματικά ανησυχώ και φοβάμαι πάρα πολύ για τον χειμώνα. Ήδη ακούμε τη γκρίνια από ανθρώπους της αγοράς για την πορεία του τουρισμού αλλά και γενικότερα για τις εργασιακές συνθήκες και όλες οι συζητήσεις που γίνονται γύρω από αυτό γιατί πέρυσι κάποιοι δούλευαν 8ωρο αλλά φέτος 6ωρο μιλάνε για μείωση εσόδων άρα και αποθεματικού που αυτό σημαίνει ότι θα τελειώσουν πιο γρήγορα τα χρήματα που παίρνουν άρα νωρίς τον χειμώνα απευθυνθούν σε εμάς να ζητήσουν βοήθεια» είπε ο παπά Γιώργης Γαλεράκης μιλώντας στα «Ρ.Ν.».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2015 τα τρόφιμα μακράς διαρκείας που διανεμήθηκαν από την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου ανέρχονται σε 65 τόνους που αντιστοιχούν σε 490 (αιτήσεις-δέματα) ανά μήνα. Τα τρόφιμα συγκεντρώνονται και μέσα από δράσεις συλλογικές με προγράμματα στα οποία έχει ενταχτεί η εκκλησία της Κρήτης. Παράλληλα τα τρία συσσίτια διέθεταν 420 περίπου φαγητού ημερησίως. Από το 2014 παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των αλλοδαπών που υποστηρίζονται από την εκκλησία, κάτι που δικαιολογείται από την επιστροφή στις πατρίδες τους, την ίδια στιγμή που ο ντόπιος πληθυσμός αυξήθηκε σημαντικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Φιλόπτωχου Ταμείου οι Έλληνες που απευθύνθηκαν στην εκκλησία από το 2013 έως το 2014 μειώθηκαν κατά 27%, ενώ οι αλλοδαποί από το 2013 ως το 2014 κατέγραψαν μείωση της τάξης του 44%.
Ειδικότερα το 2012 υπήρξαν 770 αιτήσεις Ελλήνων και το 2014 είχαμε 643 ενώ το 2012 οι αιτήσεις αλλοδαπών ανήλθαν σε 320 και 145 το 2014. Στις 643 αιτήσεις για το 2014 οι 266 αφορούσαν ανέργους, 115 γέροντες-συνταξιούχους, οι 103 ασθενείς με συντάξεις απορίας και 63 με χρόνιες παθήσεις.
Η μεγάλη πίτα του λέοντος που εξυπηρετείται από την εκκλησία είναι άνεργοι και γέροντες. Παράλληλα το Φιλόπτωχο Ταμείο της Ι. Μητρόπολης προσπαθεί να καλύπτει τη φαρμακευτική περίθαλψη πολιτών μέσω σχετικής σύμβασης με τον φαρμακευτικό σύλλογο Ρεθύμνου και εξυπηρετούν όσους έχουν ανάγκη.
Μεγάλο μέρος των συσσιτίων καλύπτεται από την Εκκλησία μέσω της κληρονομιάς του Γιώργου Τσικόγια, ο οποίος στη διαθήκη του είχε καταστήσει σαφές ότι τα μισθώματα από τα τρία ακίνητα εμπορικά του καταστήματα επιθυμεί να διατίθενται στις τρεις δομές των συσσιτίων της Ιεράς Μητρόπολης. Ωστόσο δεν λείπουν και οι δωρεές των πολιτών.
Σημειώνεται ότι ο δήμος Ρεθύμνου μέσω του προγράμματος αντιμετώπισης της φτώχειας συμβάλλει στην αποτελεσματική λειτουργία των συσσιτίων με ανθρώπινο δυναμικό καθώς ήδη τα συσσίτια της Εκκλησίας έχουν ενισχυθεί με επτά εργαζόμενους και συγκεκριμένα τρεις μάγειρες, δύο βοηθούς μάγειρα, έναν κοινωνικό λειτουργό κι ένα διοικητικό στέλεχος.
Δεκατρία σπίτια για τους άστεγους της πόλης
Ήδη η Μητρόπολη έχει φροντίσει να μεριμνήσει για τη φιλοξενία δεκατεσσάρων αστέγων σε 13 σπίτια που έχει μισθώσει για τον σκοπό αυτό. Όσοι από αυτούς ανταποκρίθηκαν στην ευγενική προσφορά της Μητρόπολης απολαμβάνουν πλέον ένα ζεστό σπιτικό, μια μόνιμη κατοικία αλλά και την ευκαιρία να προγραμματίσουν τη ζωή τους και να γίνουν ενεργοί πολίτες. Η Μητρόπολη προχώρησε σε εκμίσθωση διαμερισμάτων στα οποία στέγασε τους ανθρώπους αυτούς, ενώ τα χρήματα που αξιοποιούνται για την εκμίσθωση προέρχονται από τα χρήματα που άφησε στη Μητρόπολη ο Γεώργιος Τσικόγιας. Στόχος της εκκλησίας είναι να βοηθήσει με κάθε τρόπο και να συμβάλει στην επανένταξη ανθρώπων που έζησαν στο περιθώριο, στην κοινωνία.
«Έχουμε 13 σπίτια για άστεγους και μένουν 14 άτομα. Στο ένα μόνο σπίτι μένουν 2 μαζί και οι υπόλοιποι είναι ανεξάρτητοι. Μοναδική υποχρέωση των ανθρώπων που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα και τους έχει εξασφαλιστεί στέγη είναι απλά να φροντίζουν τον εαυτό τους προκειμένου με σταδιακά βήματα να καταφέρουν να ενταχθούν ενεργά στην κοινωνία. Υπάρχουν όμως και 2 άστεγοι οι οποίοι και δεν ήθελαν κατ’ επιλογή να μείνουν σε σπίτι αλλά εμείς τους έχουμε ενημερώσει να έρχονται να παίρνουν τουλάχιστον φαγητό από το συσσίτιο» ανέφερε ο παπά Γεώργιος Γαλεράκης.
Σκέψεις για τη δημιουργία ενός ακόμα συσσιτίου
Στις σκέψεις της Μητρόπολης Ρεθύμνου μάλιστα είναι η δημιουργία ενός ακόμα συσσιτίου όπου θα μπορούν να εξυπηρετούνται οι δικαιούχοι όχι μονάχα το μεσημέρι αλλά και το πρωί και το βράδυ. Ο σχεδιασμός είναι ακόμα σε πρώιμα στάδια αφού περιμένουν πρώτα να ολοκληρωθεί η κατασκευή του κοινωφελούς ιδρύματος στην περιοχή του Τιμίου Σταυρού στο οποίο έχει προγραμματιστεί να γίνεται η παρασκευή συσσιτίων και ακολούθως θα ληφθεί απόφαση για το αν είναι εφικτή η λειτουργία ενός χώρου όπου θα προσφέρεται το φαγητό σε όσους έχουν ανάγκη.