Αβέβαιο και ασαφές παραμένει το τουριστικό τοπίο στο Ρέθυμνο καθώς το πολυαναμενόμενο άνοιγμα της σεζόν δεν έχει επί της ουσίας ακόμα γίνει για τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων.
Τα ξενοδοχεία που είναι ανοιχτά στον νομό δεν ξεπερνούν σε ποσοστό το 25-30% με πολύ χαμηλές πληρότητες, ενώ δεν προβλέπεται να ανοίξει εντός του μήνα ποσοστό μεγαλύτερο του 10% λόγω των περιορισμένων κρατήσεων. Η κακή επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ο σταθερός αριθμός των κρουσμάτων και οι ταξιδιδιωτικές απαγορεύσεις, που εξακολουθούν να είναι σε ισχύ από πολλές χώρες που αποτελούν τουριστικές δεξαμενές για τη χώρα, δεν επιτρέπουν ενίσχυση της κίνησης.
Πράκτορες και ξενοδόχοι παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις βλέποντας να μετατίθεται χρονικά η σεζόν μαζί με τις ελπίδες τους για αύξηση των πληροτήτων στις μονάδες τους. Όπως επισημαίνουν μονόδρομος και βασική προϋπόθεση για την αναστροφή του σημερινού αρνητικού κλίματος είναι η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας και η αλλαγή του χρώματος στον επιδημιολογικό χάρτη, ο οποίος αποτελεί βασικό κριτήριο τη φετινή χρονιά για τον προγραμματισμό των διακοπών.
Προς το παρόν δεδομένες είναι οι χαμηλές πληρότητες για όλο τον μήνα Ιούνιο, τον οποίο οι ξενοδόχοι χαρακτηρίζουν ως έναν ακόμα χαμένο τουριστικά μήνα. Ενδιαφέρον αυξημένο υπάρχει ωστόσο για το επόμενο τρίμηνο με αρκετές κρατήσεις να έχουν γίνει για μετά τον Ιούλιο, δίχως όμως και αυτές να μπορούν να θεωρηθούν σίγουρες εξαιτίας της ευέλικτης πολιτικής των ακυρώσεων.
Οι περιορισμοί που υπάρχουν σήμερα από χώρες όπως η Αγγλία, η Γερμανία, η Ρωσία αλλά και η Σκανδιναβία στερούν επισκέπτες από το νησί. Στις 7 Ιουνίου η Μ. Βρετανία θα ανακοινώσει αν η Ελλάδα γίνει από πορτοκαλί πράσινη, ώστε οι Βρετανοί να μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς καραντίνα.
Σε κάθε περίπτωση η ελπίδα για την Κρήτη είναι ότι ο Ιούλιος, ο Αύγουστος, αλλά και ο Σεπτέμβριος θα είναι καλοί μήνες για την τουριστική βιομηχανία του νησιού με τους πιο αισιόδοξους να εκτιμούν ότι υπό την προϋπόθεση ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας θα βελτιωθεί θα επιτευχθεί ο στόχος του 50% της τουριστικής κίνησης του 2019. Σε διαφορετική περίπτωση οι ξενοδόχοι φοβούνται για μια χρονιά που ενδεχομένως να είναι χειρότερη από το 2020.
Οι ξενοδόχοι είναι βέβαιοι ότι φέτος το ταμείο θα είναι μείον γι’ αυτό και ζητούν τη λήψη στοχευμένων μέτρων στήριξης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων με σκοπό την επιβίωσή τους σε μια χρονιά που προμηνύεται ακόμα πιο δύσκολη από το έτος 2020, όπως σημειώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) με επιστολή της στους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας με κοινοποίηση στον υπουργό Τουρισμού.
Δυστυχώς, υπογραμμίζεται στην επιστολή, οι ελπίδες που είχαμε στις αρχές του έτους για μια σεζόν που θα πλησιάσει το 50% του έτους 2019 δείχνουν να εξανεμίζονται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μας και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Aναλυτικά,
Χαμηλές οι πληρότητες στα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου τον Ιούνιο
Υποτονική εξακολουθεί να είναι η τουριστική κίνηση και τον Ιούνιο με λίγα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου να έχουν ανοίξει και να φιλοξενούν ελάχιστους επισκέπτες. Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι κακή για τον τουριστικό κλάδο και οι επιχειρηματίες ανήσυχοι και προβληματισμένοι παρακολουθούν τις εξελίξεις κάνοντας λόγο για ένα ακόμα χαμένο μήνα. Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής τον μήνα αυτό και αν η εικόνα της χώρας δεν αλλάξει στον ευρωπαϊκό χάρτη και δεν χαρακτηριστεί ένας πράσινος προορισμός τότε δεν προβλέπεται καμία διαφοροποίηση.
Για τον λόγο αυτό στο σύνολό τους οι επιχειρηματίες του τουρισμού τονίζουν προς πάσα κατεύθυνση πως μονόδρομος για την ανάκαμψη του κλάδου και της ενίσχυσης της τουριστικής κίνησης είναι η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνα της χώρας. Μέχρι στιγμής τα κρούσματα παραμένουν σε σταθερά επίπεδα τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι κρατήσεις να είναι «παγωμένες» και όσες γίνονται να μετατίθενται για αργότερα και τότε όμως δεν θεωρούνται δεδομένες, αφού υπάρχουν οι ευέλικτες πολιτικές ακυρώσεων. Η κακή επιδημιολογική εικόνα έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρίσκεται στις πορτοκαλί ή στις κόκκινες περιοχές αποτελώντας απαγορευμένο προορισμό για χώρες της Ευρώπης, όπως συμβαίνει με την αγγλική αγορά που αποτελούσε μαζί με την Γερμανία μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές δεξαμενές. Πλέον η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια κυριαρχεί και η τουριστική σεζόν μετατίθεται από μήνα σε μήνα.
Οι επιχειρηματίες του τουρισμού προσπαθούν να διατηρήσουν την αισιοδοξία τους ευελπιστώντας ότι το επόμενο τρίμηνο οι πληρότητες στις ξενοδοχειακές μονάδες θα αυξηθούν, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα έχει βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου και γενικός γραμματέας της ΠΟΞ, Μανόλης Τσακαλάκης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν περιμένουμε τίποτα πια για τον Ιούνιο. Είναι ένας ακόμα χαμένος μήνα για τα ξενοδοχεία. Όσες μονάδες είναι ανοιχτές αυτή την περίοδο έχουν πολύ χαμηλές πληρότητες και ελπίζουμε απλά να πάμε καλύτερα τον επόμενο μήνα. Και τον επόμενο μήνα θα μεταθέτουμε τις ελπίδες μας στον επόμενο. Κάπως έτσι θα κυλήσει η σεζόν.
Θα πρέπει όπως είπε και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, να είμαστε προετοιμασμένοι και για τα χειρότερα. Ναι μεν ελπίζουμε για τα καλύτερα, αλλά θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για τα χειρότερα. Τον Ιανουάριο είχα πει ότι το 2020 ήταν η χειρότερη χρονιά όλων, αλλά είχα πει ότι το 2021 ενδέχεται να είναι ακόμα χειρότερο. Εύχομαι να μην επαληθευτώ. Βλέπετε τι γίνεται με την Αγγλία, μας έχει κατατάξει στις πορτοκαλί περιοχές, το καθεστώς με τους Ρώσους επισκέπτες είναι ακόμα ασαφές, οι Σκανδιναβοί έχουν απαγορεύσεις, έχουν μια πτήση από τη Σουηδία με πολύ μικρές πληρότητες, η Φιλανδία μάλλον θα παραμείνει κλειστή όπως και η Νορβηγία. Οι μόνοι επισκέπτες που μας μένουν είναι οι Γάλλοι και ελπίζουμε σε αυτούς. Αυτή την εβδομάδα θα αποφασίσει η κυβέρνησή τους αν τους επιτραπούν τα ταξίδια εκτός Ε.Ε. Αν αυτό γίνει θα χάσουμε και τους Γάλλους τουρίστες, διαφορετικά θα έχουμε επισκέπτες από τη Γαλλία, που ενδεχομένως να σώσουν κάπως την παρτίδα. Η κατάσταση δυστυχώς εξακολουθεί να είναι δύσκολη. Δεν θα ανοίξει πάνω από το 40% των ξενοδοχείων του Ρεθύμνου μέσα του Ιούνιο. Τον Ιούλιο θα ανοίξει ποσοστό που θα ξεπεράσει το 80%. Εμείς εξακολουθούμε να είμαστε αισιόδοξοι και να πιστεύαμε ότι θα κάνουμε κάτι καλύτερο σε σχέση με την περυσινή χρονιά, αλλά επειδή δεν ξέρουμε τι θα γίνει δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι».
Αισιόδοξος για σαφή βελτίωση της τουριστικής κίνησης το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου εμφανίζεται ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνου επισημαίνοντας βέβαια ότι θα πρέπει τα κρούσματα να υποχωρήσουν και η Ελλάδα να βαφτεί με πράσινο χρώμα στον ευρωπαϊκό επιδημιολογικό χάρτη.
«Η κατάσταση δεν έχει αλλάξει δυστυχώς. Το μόνο θετικό είναι ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση σε κρατήσεις για μετά τον Ιούλιο. Ο Ιούνιος όμως δεν θα είναι κάλος. Αν δεν πρασινίσει η Ελλάδα οι μεγάλες αγορές όπως είναι η Αγγλία, η Ολλανδία, η Γερμανία που έχει ακόμα περιορισμούς και δεν θα ξεκινήσει άμεσα και η ρωσική αγορά τότε τα πράγματα δεν θα είναι καλά.
Η ζήτηση για κρατήσεις για τους επόμενους μήνες είναι από Γάλλια, Πολώνια, Ολλανδία. Δυστυχώς οι Σκανδιναβοί καθυστερούν, καθώς κάνουν πολλές κρατήσεις για μετά το τέλος Αυγούστου. Ευελπιστούμε να αλλάξει αυτό. Όμως προϋπόθεση είναι βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, να προχωρήσει ο εμβολιασμός και να γίνει η χώρα ένας πράσινος προορισμός. Υπολογίζω ότι το σύνολο των ξενοδοχείων θα ανοίξει στο τέλος Ιουνίου με βάση τον προγραμματισμό που υπάρχει σήμερα. Αν τα πράγματα πάνε καλά τότε αισιοδοξώ ότι θα φτάσουμε το 50% της τουριστικής κίνησης του 2019» ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνου Στράτος Μπερέτης.
Πλήγμα στον τουρισμό από ακυρώσεις της TUI
Ένα ακόμα πλήγμα για τον τουρισμό θεωρείται η ακύρωση μια σειράς πτήσεων μέχρι και τις 13 Ιουνίου από την TUI UK προς τα Χανιά αλλά και άλλους οκτώ προορισμούς στην Ελλάδα. Ειδικότερα για την εβδομάδα που διανύουμε είχαν προγραμματιστεί πτήσεις τόσο σήμερα Δευτέρα, όσο και αύριο Τρίτη και την Παρασκευή από το Λονδίνο και άλλες Βρετανικές πόλεις.
Οι ακυρώσεις αφορούν περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινες» σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία σημειώνει πως «θέλουμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας ευελιξία και επιλογές αυτό το καλοκαίρι, οπότε όπου τα σύνορα είναι ανοιχτά και οι συμβουλές του FCDO επιτρέπουν τα ταξίδια, θα λειτουργήσουμε σε αυτούς τους προορισμούς όπως έχει προγραμματιστεί. Εξετάζουμε συνεχώς το πρόγραμμα διακοπών και τις ακυρώσεις σύμφωνα με τις κυβερνητικές ενημερώσεις κάθε τρεις εβδομάδες, με την επόμενη ενημέρωση να αναμένεται στις αρχές Ιουνίου.
Λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας, δυστυχώς έπρεπε να ακυρώσουμε όλες τις διακοπές στους ακόλουθους προορισμούς «κόκκινους» και «πορτοκαλί» προορισμούς».
Ειδικότερα έως και τις 13 Ιουνίου: Ακυρώνονται οι πτήσεις για Ελλάδα – Κρήτη (Χανιά), Χαλκιδική, Κεφαλονιά, Πρέβεζα, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος, Θάσος, Ζάκυνθος. Επίσης για Αρούμπα (νησί Καραϊβικής), Κροατία, Κύπρος, Ιταλία, Τζαμάικα, Ισπανία – Ηπειρωτική Ισπανία και Βαλεαρίδες νήσους και Τανζανία. Μέχρι τις 27 Ιουνίου έχουν ανασταλεί οι πτήσεις για Βουλγαρία, Πράσινο Ακρωτήρι, Κόστα Ρίκα, Δομινικανή Δημοκρατία, Αίγυπτος, Μεξικό, Μαρόκο, Τυνησία και Τουρκία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό πρόγραμμα ύψους 800 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του τουριστικού τομέα
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ελληνικό πρόγραμμα ύψους 800 εκατ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού και πλήττονται από την έξαρση του κορονοϊού. Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν.
Η εκτελεστική αντιπρόεδρος, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, αρμόδια για την Πολιτική Ανταγωνισμού, σημείωσε ότι «αυτό το ελληνικό καθεστώς ύψους 800 εκατ. ευρώ θα διευκολύνει την πρόσβαση σε ρευστότητα για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού. Αυτές οι επιχειρήσεις έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία και αυτό το καθεστώς θα συμβάλει στη συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητάς τους σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».
«Θα εξακολουθήσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τα κράτη-μέλη με σκοπό την εξεύρεση εφικτών λύσεων για να μετριαστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της έξαρσης του κορονοϊού σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ», συμπλήρωσε η κ. Βεστάγκερ.
Η Ελλάδα κοινοποίησε στην Επιτροπή, βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, καθεστώς ύψους 800 εκατ. ευρώ που θα παρέχει στήριξη σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα και πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού. Το καθεστώς συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και θα είναι ανοικτό σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους που παρουσίασαν μείωση του κύκλου εργασιών άνω του 30% κατά το 2020, σε σύγκριση με το 2019. Η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων, με ανώτατο ποσό ανά επιχορήγηση που αντιστοιχεί σε ποσοστό έως και 5% του ετήσιου κύκλου εργασιών του δικαιούχου ή σε 400.000 ευρώ ανά επιχείρηση, ανάλογα με το ποιο ποσό είναι χαμηλότερο. Σκοπός του καθεστώτος είναι να παρέχει στους δικαιούχους το κεφάλαιο κίνησης που χρειάζονται για την απόκτηση πρώτων υλών απαραίτητων για τις δραστηριότητές τους. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το καθεστώς που κοινοποίησε η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο προσωρινό πλαίσιο. Ειδικότερα, η ενίσχυση α) δεν θα υπερβαίνει τα 1,8 εκατ. ευρώ ανά δικαιούχο και β) θα χορηγηθεί το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.