Με χαμηλές πληρότητες που δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο το 50-60% θα κλείσει ο Αύγουστος για τα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου, ενώ για τον επόμενο μήνα τα μηνύματα είναι αρνητικά καθώς οι ακυρώσεις τουριστικών κρατήσεων είναι καθημερινές αφήνοντας πικρή γεύση στους επαγγελματίες του κλάδου, πολλοί εκ των οποίων ετοιμάζονται να κλείσουν πρόωρα τις μονάδες τους.
Η αύξηση των κρουσμάτων διεθνώς αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που μεταβάλλονται διαρκώς αλλά και η επικείμενη έναρξη της σχολικής χρονιάς στις μεγάλες αγορές του ελληνικού τουρισμού, δείχνουν πως φέτος η σεζόν θα κλείσει νωρίτερα για τα περισσότερα ξενοδοχεία.
Και αυτό γιατί τον Σεπτέμβριο είθισται να κάνουν διακοπές άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, που δεν έχουν παιδιά σε σχολεία, οι οποίοι όμως ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες στην πανδημία, οπότε ακυρώνουν τις διακοπές τους στη σκιά του κορονοϊού.
Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί αφήνουν έξω από τον τουριστικό χάρτη της Κρήτης τη Φιλανδία και τη Νορβηγία, ενώ και η υποχρέωση test κορονοϊού 72 ώρες πριν την άφιξη για τους Σουηδούς δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για αναθέρμανση τουριστική κίνηση τις επόμενες μέρες για τη σκανδιναβική αγορά που αποτελεί μια τεράστια δεξαμενή επισκεπτών για τη δυτική Κρήτη.
Οι ξενοδόχοι του Ρεθύμνου εμφανίζονται ανήσυχοι και προβληματισμένοι βλέποντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την περιορισμένη τουριστική κίνηση και τις εισπράξεις τους να έχουν υποστεί καθίζηση καταγράφοντας πτώση που ξεπερνά το 70% σε σχέση με πέρυσι.
«Η σεζόν Covid ρίχνει αυλαία τον Σεπτέμβριο με χαμηλές πληρότητες, όμως τα ισχυρά μέτρα προστασίας που επιβλήθηκαν σε κάποιες περιοχές προκάλεσαν σύγχυση αναφορικά με ύπαρξη lockdown και αυτό έφερε νέες ακυρώσεις. Τολμώ να πω ότι η σεζόν τελείωσε άδοξα σε κάποιους προορισμούς», ανέφερε χθες σε δήλωση του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, ο οποίος «βλέπει» ανάκαμψη στα επόμενα τέσσερα χρόνια».
Ο κ.Τάσιος έκανε λόγο για απώλειες 15 δισεκατ. ευρώ, με βάση τα 18 δισεκατ. έσοδα που καταγράφηκαν το 2019, κάτι που δεν μπορεί να καλυφθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
«Η μέση πληρότητα εξαμήνου για όλη τη χώρα δεν ξεπέρασε το 35% με τα μισά ξενοδοχεία κλειστά ενώ το χειμώνα που μας πέρασε, η μέση πληρότητα εξαμήνου κυμαίνονταν μεταξύ 50-60% συνολικά. Καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για τεράστια πτώση και ότι έχουμε έναν χειμώνα μπροστά μας από όπου δεν θα υπάρχουν έσοδα», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΞ και επεσήμανε την ανάγκη για επιπλέον μέτρα στήριξης και διευκόλυνση των επιχειρηματιών, κυρίως σε ότι αφορά τις οφειλές τους στο δημόσιο αλλά και μέτρα στήριξης των εργαζομένων.
Αναλυτικά,
Έντονη ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στον τουριστικό κλάδο, με τις εξελίξεις να είναι αρνητικές για τους ξενοδόχους, οι οποίοι εμφανίζονται απογοητευμένοι από την πορεία της σεζόν, με τις πληρότητες να είναι πολύ χαμηλές και τις εισπράξεις να καταγράφουν καθίζηση καθιστώντας ιδιαίτερα δύσκολη τη βιωσιμότητα των μονάδων τους.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία ο Αύγουστος δείχνει να είναι ο καλύτερος μήνας από πλευράς πληροτήτων, καθώς εκτιμάται ότι αυτός θα κλείσει με ένα ποσοστό της τάξεως του 50-60%. Το δεύτερο δεκαήμερο του μήνα οι πληρότητες κατέγραψαν αύξηση φτάνοντας το 70% κατά μέσο όρο, καθώς υπήρξαν, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων, κρατήσεις της τελευταίας στιγμής από Γερμανούς, Πολωνούς, Βέλγους, Ολλανδούς, Σκανδιναβούς και Γάλλους. Δεδομένων των συνθηκών τη φετινή χρονιά, και συγκριτικά με τον Ιούλιο, ο Αύγουστος παρουσίασε μια μικρή αύξηση, που ωστόσο δεν επαρκεί αν αναλογιστεί κανείς πως τα συνήθη ποσοστά του Αυγούστου σε πληρότητες αγγίζουν το απόλυτο και κυμαίνονται από 95% έως και το 100% στις ξενοδοχειακές μονάδες του Ρεθύμνου κάθε χρόνο. Ωστόσο, η αύξηση των κρουσμάτων τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο όσο και στις χώρες που αποτελούν τουριστικές δεξαμενές για την Κρήτη και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που επιβάλλονται καθημερινά έχουν ως αποτέλεσμα η σεζόν να ρίχνει αυλαία πρόωρα. Ο μήνας Σεπτέμβριος που παραδοσιακά αποτελεί έναν καλό τουριστικό μήνα με αυξημένες πληρότητες, κυρίως από επαναλαμβανόμενους επισκέπτες, φέτος θα είναι στα επίπεδα του Ιουλίου με τις πληρότητες να μην ξεπερνούν το 40%. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ακυρώσεις είναι συνεχείς την στιγμή που η ροή των κρατήσεων είναι «παγωμενη». Οι φόβοι των ξενοδόχων είναι έντονοι, καθώς όπως δηλώνουν πολλοί από αυτούς θα αναγκαστούν να οδηγήσουν σε πρόωρο κλείσιμο των μονάδων τους, αφού δεν υπάρχουν κρατήσεις.
Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μπάμπης Μπιρλιράκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ανέφερε: «Γενικά το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου κινήθηκε σε υψηλές πληρότητες, δηλαδή περάσαμε το 70% σε γενικές γραμμές και όλοι οι συνάδελφοι κινήθηκαν στο ίδιο περίπου ποσοστό. Όλος ο Αύγουστος θα κλείσει με ποσοστό 50-60% σε πληρότητα. Αναφερόμαστε σε τουρίστες ως επί το πλείστον και ελάχιστους Έλληνες. Υπήρξαν πολλές κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, οι οποίες ουσιαστικά διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα αυτού του δεκαήμερου. Οι χώρες που κινήθηκαν αρκετά είναι Γερμανία, Πολωνία, Βέλγιο, Ολλανδία, Σκανδιναβία, Γαλλία και έπειτα όσες χώρες είχαν ανοικτά τα σύνορα. Δεν άνοιξαν ξενοδοχεία μετά τις 20 του Ιούλη. Η κίνηση έχει αρχίσει και πέφτει σημαντικά.
Το τελευταίο δεκαήμερο είναι πολύ πιο χαμηλά από το προηγούμενο (40% πληρότητας).
Ο κ. Μπιρλιράκης, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον Σεπτέμβριο, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ένας κακός Ιούλιος, αφού οι ακυρώσεις κρατήσεων πέφτουν «βροχή»:
«Ήδη ο Σεπτέμβριος δυστυχώς, ο οποίος είχε ξεκινήσει με τις καλύτερες προοπτικές τον Μάρτιο έχει πολλές ακυρώσεις. Φαίνεται δηλαδή ότι διαρθρωτικές αλλαγές και στις πτήσεις αλλά και στις διακοπές του κόσμου μας οδηγούν να πάμε προς τα πίσω. Το κλείσιμο της Νορβηγίας και της Φιλανδίας και επίσης τα τεστ που ζητήθηκαν από την Σουηδία και «πάγωσαν» την αγορά της αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα για την δυτική Κρήτη και τις κρατήσεις του Σεπτέμβρη. Παράλληλα η Ολλανδία και το Βέλγιο έχουν πολλές ακυρώσεις για τον Σεπτέμβριο και γενικά οι υπόλοιπες χώρες δεν εξελίσσονται καθόλου καλά και υπάρχει πολλή αργή ροή. Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, ο Σεπτέμβριος θα προσιδιάζει με τον Ιούλιο. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Ίσως να κλείσουν κάποια ξενοδοχεία ή όσοι είναι ιδιοκτήτες παραπάνω από ενός καταλύματος, μπορεί και να περιοριστούν σε ένα.
Η εξέλιξη της υπάρχουσας πανδημίας, τα περιοριστικά μέτρα και το γεγονός πως τον Σεπτέμβριο ανέκαθεν ταξίδευαν μεγάλης ηλικίας επισκέπτες, οι οποίοι οπωσδήποτε είναι πιο προσεκτικοί και αποτελούν ομάδες υψηλού κινδύνου έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση. Είναι λογικό ότι αυτοί οι επισκέπτες θα δυσκολεύονται να ταξιδέψουν. Το περιμέναμε, απλά θεωρούσαμε ότι αν τα πράγματα ήταν καλά επιδημιολογικά, θα ήταν καλυτέρα τα πράγματα. Δυστυχώς μόνο ο Αύγουστος είχε ένα θετικό πρόσημο και πλησίασε την αισιόδοξη εκδοχή που περιμέναμε, αλλά δυστυχώς συνολικά η κατάσταση εξελίσσεται αρνητικά. Το δεύτερο κύμα ήρθε πολύ νωρίς» είπε και πρόσθεσε ότι: «Οι εισπράξεις σε σύνολο χρονιάς βρίσκονται περίπου σε ποσοστό 70% κάτω, από ότι πέρυσι. Δύσκολο ακόμα και να καλύψουν τα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων. Κάποιες ακυρώσεις που έγιναν μεταφέρονται για την χρονιά 2021, αλλά και κάποιες ακυρώνονται με επιστροφή χρημάτων».
Ακυρώσεις πτήσεων προς Κρήτη από TUI και Aurinkomatkat
Η απόφαση της Φινλανδίας να επαναφέρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για αρκετές χώρες που θεωρούσε ασφαλείς προορισμούς, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Κύπρου, της Γερμανίας και των σκανδιναβών γειτόνων της, για να σταματήσει η εξάπλωση του COVID-19, προκάλεσε ακυρώσεις πτήσεων προς το νησί.
Όπως ανέφεραν σε ανακοινώσεις τους οι δυό tour operators Aurinkomatkat και TUI ακυρώνονται τα προγραμματισμένα για τις επόμενες βδομάδες ταξίδια τους προς Κρήτη και Ρόδο.
Μάλιστα, η Aurinkomatkat ανακοίνωσε ότι ακυρώνονται τα ταξίδια έως τις 9 Οκτωβρίου, ενώ οι ακυρώσεις της TUI αφορούν το χρονικό διάστημα έως τις 7 Σεπτεμβρίου. Στην ανακοίνωσή της η Aurinkomatkat με τίτλο «Οι περιορισμοί ταξιδιού επηρεάζουν τα ταξίδια τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο», αναφέρει τα εξής: «Λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών από τις αρχές, θα ακυρώσουμε τα ταξίδια στην Κρήτη και τη Ρόδο μέχρι τις 9 Οκτωβρίου. Οι πελάτες που βρίσκονται σήμερα σε ελληνικά θέρετρα θα επιστρέψουν στη Φινλανδία κατά την αρχική ημερομηνία επιστροφής, υπό την προϋπόθεση ότι η επιστροφή δεν είναι αργότερα από την Τρίτη 25 Αυγούστου. Τις επόμενες μέρες, θα είμαστε σε επαφή από την έγκαιρη επιστροφή των πελατών, των οποίων η επιστροφή είναι αργότερα από την Τρίτη 25 Αυγούστου. Θα ακυρώσουμε επίσης ταξίδια στις αρχές Οκτωβρίου στη Μαδέρα, στις ακτές της Αττάλειας και στις Καναρίους Νήσους στις 9.10 μέχρι 10.10. και τα επόμενα ταξίδια θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις τρέχουσες πληροφορίες και θα υπόκεινται σε πολιτική αλλαγής και ακύρωσης κατά τη στιγμή της κράτησης του ταξιδιού. Αποφάσεις σχετικά με την εκτέλεση των ταξιδιών του Οκτωβρίου θα ανακοινωθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν να αναβάλλουν την ώρα του ταξιδιού τους και να αλλάξουν τον προορισμό ή να πάρουν την τιμή του ταξιδιού πίσω. Θα στείλουμε στους πελάτες πιο λεπτομερείς οδηγίες για αλλαγή του ταξιδιού ή επιστροφή χρημάτων το αργότερο την Πέμπτη 20.8. Οι συστάσεις των αρχών και η ανάπτυξη της κατάστασης του κορωνοϊού σε διάφορους ιστότοπους επηρεάζουν τις αποφάσεις μας να οργανώσουμε ταξίδια. Λυπούμαστε που για ορισμένους από τους πελάτες μας οι πληροφορίες σχετικά με το ακυρωμένο ταξίδι έρχονται την τελευταία στιγμή ή το ταξίδι διακόπτεται. Δυστυχώς, η εξυπηρέτηση πελατών της Aurinkomatkat είναι επί του παρόντος κορεσμένη. Ελπίζουμε οι πελάτες να μην στέλνουν πολλά μηνύματα για την ίδια κράτηση, καθώς θα προκαλέσει περαιτέρω συμφόρηση στην εξυπηρέτηση πελατών μας».
Υποτονική κίνηση και στον κλάδο της εστίασης με εξαίρεση την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου
Η περιορισμένη τουριστική κίνηση, όπως είναι φυσικό και επόμενο είχε επιπτώσεις και στον κλάδο της εστίασης, που μόνο την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου κατέγραψε αυξημένους τζίρους, κυρίως λόγω των Ελλήνων επισκεπτών, γεγονός όμως που δεν μπορεί να εξισορροπήσει την κακή εισπρακτική κίνηση των τελευταίων μηνών.
Όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής, Χάρης Αυγουστάκης, συνολικά η πτώση του τζίρου ξεπερνά το 50% σε σχέση με την περσινή σεζόν, ωστόσο τα καταστήματα εστίασης δούλεψαν την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου. Επεσήμανε ωστόσο ότι το «πλαφόν» που έχει επιβληθεί στο ωράριο των επιχειρήσεων, οι οποίες πλέον κλείνουν στις 12 το βράδυ, παίζει σημαντικό ρόλο στην πτώση των εισπράξεων. Όπως εξήγησε ο ίδιος πλέον οι περισσότεροι πελάτες έχουν μεταφέρει νωρίτερα τις επισκέψεις τους στα καταστήματα εστίασης, κάτι ωστόσο που δεν συνάδει με τις συνήθειες των Ελλήνων ιδιαίτερα των επισκεπτών που είχαν συνηθίσει να κάνουν εξόδους πιο αργά.
Το επόμενο διάστημα πάντως, όπως ανέφερε και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, αφού πλέον ξεκινά η καθιερωμένη μείωση της κίνησης μετά τον Δεκαπενταύγουστο την ίδια ώρα που δεν υπάρχουν ευοίωνες προβλέψεις και για την τουριστική κίνηση του Σεπτεμβρίου.
Χαρακτηριστικά, ο Χάρης Αυγουστάκης, ανέφερε: «Ένα μήνα δουλέψαμε με ντόπιους. Τα μαγαζιά που απευθύνονταν στον Έλληνα, «έσωσαν» ένα μέρος της μείωσης, καθώς από το τέλος Ιουλίου μέχρι και τις 23 Αυγούστου, υπήρχαν αρκετοί Έλληνες και θα υπάρχουν και μερικοί μέχρι τέλη αυτής της εβδομάδας που διανύουμε. Το πρόβλημα δεν είναι αυτό, αλλά ότι οι τουρίστες έχουν ξεκινήσει και μειώνουν τις κρατήσεις και υπάρχουν και κάποιες ακυρώσεις. Οι κρατήσεις για τον Σεπτέμβριο είναι πολύ μειωμένες. Οι Νορβηγοί και οι Φιλανδοί είναι πολύ λιγότεροι και ελπίζουμε μετά τις αρχές του Σεπτεμβρίου να καταφέρουμε να μειώσουμε τα κρούσματα σε τέτοιο βαθμό, ώστε να επιτραπεί ένα μικρό άνοιγμα δύο εβδομάδων τουριστικά από αυτές τις περιοχές. Αν καταφέρουμε και έχουμε μία καλύτερη επιδημιολογική εικόνα μέχρι αρχές Σεπτέμβρη, ενδεχομένως να έχουμε παράταση για επαναφορά κρατήσεων, έστω και την τελευταία στιγμή. Παράλληλα, προφανώς και το κλείσιμο στις 12 το βράδυ έχει επηρεάσει κατά πολύ τις επιχειρήσεις μας. Από εκεί που παίρναμε παραγγελίες μέχρι τη 1, τώρα 11:30 έχουν σταματήσει όλα και αυτό οδήγησε σε μία πτώση 25%. Τα μεζεδοπωλεία, οι καφετέριες, τα μπαρ κτλ. έδειξαν μια πτώση πολύ μεγαλύτερη της τάξεως του 50-60%. Περιμένουμε την επιδημιολογική εικόνα και από εκεί θα εξαρτηθεί αν θα μπορέσουμε να ανακτήσουμε ένα μέρος της ζημιάς που έχει γίνει.
Εισπρακτικά η χρονιά κινείται, ούτως ή άλλως, περίπου στην πτώση 50% σε σχέση με τον περσινό τζίρο». Όπως πρόσθεσε ο κ. Αυγουστάκης επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος σε τουριστικές περιοχές που παρέμειναν κλειστές, άνοιξαν στην πλειοψηφία τους στις αρχές Αυγούστου όμως υπάρχει και ένα 5% των καταστημάτων που δεν άνοιξε καθόλου. Παράλληλα, τα τουριστικά καταστήματα που άνοιξαν φαίνεται πως θα οδηγήσουν ξανά σε λουκέτο περίπου στις 20 Σεπτέμβρη λόγω της περιορισμένης κίνησης».