Η Γενιά Υ ή αλλιώς η Γενιά Millennials, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1980-2000, είναι σήμερα η μεγαλύτερη αριθμητικά γενιά στον κόσμο και η μεγαλύτερη πληθυσμιακά εργασιακή δύναμη στη χώρα μας.
Στην Ελλάδα η Γενιά Υ έτυχε να έρθει αντιμέτωπη με τη μεγάλη οικονομική κρίση, με την ανεργία και την επαγγελματική ανασφάλεια. Οι νέοι που έχουν εργασία αμείβονται πολύ χαμηλότερα σε σχέση με την αμοιβή που επιθυμούν οι ίδιοι, πάρα πολλοί εργάζονται σε θέση εργασίας που δεν έχει καμία σχέση με το αντικείμενο των σπουδών τους, γεγονός που είναι συνυφασμένο με την οικονομική κρίση και τη στενότητα που υπάρχει σήμερα στην αγορά εργασίας. Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες δεν το βάζει κάτω.
Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε από την εταιρεία kariera.gr και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, βασισμένη σε ένα δείγμα 2.899 ατόμων της Γενιάς Υ, ηλικίας 18-37 ετών απ’ όλη την Ελλάδα, όπου αναλύει τις στάσεις που έχουν οι νέοι στη χώρα μας ως προς την καριέρα τους και τι είναι σημαντικό γι’ αυτούς όταν σχεδιάζουν και προγραμματίζουν την εργασιακή τους ζωή.
Σκοπός της έρευνας ήταν να καταγράψει τα χαρακτηριστικά της μεγαλύτερης πληθυσμιακά εργασιακής δύναμης στη χώρα και να κατανοήσει τους παράγοντες που παίζουν ρόλο στις επαγγελματικές αποφάσεις της καριέρας των νέων.
Σε σχέση με την εργασία τους οι νέοι της Γενιάς Υ στην Ελλάδα αναζητούν εργασία που θα τους δώσει ευκαιρίες για προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη και εργασιακό περιβάλλον με ήθος, ενώ οι αμοιβές και η εργασιακή ασφάλεια είναι σημαντικά στοιχεία στην επιλογή εργοδότη.
Η πλειοψηφία των νέων της Γενιάς Υ στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα, ιδανικά επιθυμεί να απασχοληθεί σε ελληνικές, μεγάλου μεγέθους εταιρείες, του ιδιωτικού τομέα, με τις εταιρείες πληροφορικής να συγκεντρώνουν τις περισσότερες προτιμήσεις.
Οι αμοιβές, η ανάπτυξη και το εργασιακό περιβάλλον είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες στην επιλογή εργοδότη. Ενώ το εταιρικό όνομα και η φήμη της εταιρείας παίζουν το σημαντικότερο ρόλο στην επιλογή συγκεκριμένης εταιρείας, οι νέοι θα αποχωρούσαν από την εταιρεία λόγω έλλειψης δικαιοσύνης, μη τήρησης των υποσχέσεων και κακών εργασιακών συνθηκών.
Σε ότι αφορά την αμοιβή των νέων που έχουν εργασία, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στον μισθό που παίρνουν, ανάλογα με το αντικείμενο σπουδών. Γενικά, φαίνεται από τα αποτελέσματα της έρευνας να αμείβονται με πολύ χαμηλότερους μισθούς από τους επιθυμητούς. Υπάρχει μια σταθερή τάση στη μέση ελάχιστη μηνιαία αμοιβή που επιθυμούν, σε σχέση με πέρσι.
Εκτός από την ανεργία η χαμηλή αμοιβή είναι επίσης σημαντικός λόγος για τον οποίο ένας νέος θα επέλεγε τον εκπατρισμό, αφού αν έβρισκε δουλειά με περισσότερα χρήματα στο εξωτερικό θα πήγαινε.
Από τη σύγκριση μεταξύ του μισθού που παίρνουν από την παρούσα εργασία τους (όσοι εργάζονται) και του μισθού που επιθυμούν, φαίνεται ότι υπάρχει πολύ μεγάλη διάσταση, πράγμα που φανερώνει τη μεγάλη δυσαρέσκεια των νέων ως προς τους μισθούς.
Άξιο αναφοράς είναι το εύρημα της έρευνας ότι περίπου ο 1 στους 3 νέους που απάντησαν, θέλει να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση. Ένα αντίστοιχο ποσοστό έχει μια επιχειρηματική ιδέα, ενώ λιγότεροι από 1 στους 10 δήλωσαν ότι έχουν προσπαθήσει να υποστηρίξουν ένα επιχειρηματικό ξεκίνημα κατά τον τελευταίο χρόνο.