Ειρωνεία και εμπαιγμό από πλευράς υπουργείου Υγείας και διοίκησης της 7ης ΥΠΕ, χαρακτηρίζουν την ανακοίνωση πρόσληψης 23 επικουρικών γιατρών στα νοσοκομεία της Κρήτης, 8 μέλη σωματείων εργαζομένων, ενώσεων γιατρών Ε.Σ.Υ. και ιατρικών συλλόγων, διαφόρων νοσοκομείων του νησιού. Σε κοινή επιστολή, την οποία υπογράφουν, αναφέρουν:
«Η Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ εξέδωσε την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου δελτίο τύπου για τη «θωράκιση» των νοσοκομείων της Κρήτης με 23 θέσεις επικουρικών γιατρών, αναφέροντας ότι έτσι «ενισχύουμε το δημόσιο σύστημα υγείας σε όλο το νησί».
Αποτελεί κοροϊδία να θεωρεί η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ «θωράκιση» των νοσοκομείων της Κρήτης την πρόσληψη 23 επικουρικών-συμβασιούχων γιατρών (εκ των οποίων οι 5 στο ΠΑΓΝΗ), όταν λείπουν εκατοντάδες γιατροί, δεκάδες συνταξιοδοτούνται και άλλοι τόσοι επικουρικοί απολύονται κάθε χρόνο από τα νοσοκομεία του νησιού.
Αποτελεί ειρωνεία να κομπάζει η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ για τις 23 θέσεις επικουρικών γιατρών, όταν δεν έχει προχωρήσει η προκήρυξη 70 μόνιμων θέσεων ειδικευμένων ιατρών Ε.Σ.Υ. στην 7η ΥΠΕ (14 εκ των οποίων στο ΠΑΓΝΗ), που είχε εγκριθεί τον Μάιο του 2019.
Αποτελεί εμπαιγμό να ισχυρίζεται το υπουργείο Υγείας ότι ενισχύονται τα νοσοκομεία με προσωπικό, όταν παραμένουν κενές τουλάχιστον 650 οργανικές θέσεις στο ΠαΓΝΗ, 221 θέσεις στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, πολύ μεγάλος αριθμός θέσεων στα Νοσοκομεία της υπόλοιπης Κρήτης, καθώς και 7.000 θέσεις γιατρών και 20.000 θέσεις νοσηλευτών και λοιπού παραϊατρικού προσωπικού πανελλαδικά (με βάση τους ξεπερασμένους οργανισμούς του 2012).
Αποτελεί υποκρισία η θέση της ΥΠΕ, και κατ’ επέκταση του υπουργείου Υγείας, ότι ενισχύεται το δημόσιο σύστημα υγείας, όταν οι εργαζόμενοι υγειονομικοί παλεύουν καθημερινά σε συνθήκες γαλέρας με εξαντλητικά ωράρια λόγω της στελέχωσης των τμημάτων κάτω από το όριο ασφαλείας, όταν κάθε μήνα οι γιατροί ξεπερνούν το πλαφόν των εφημεριών, παίρνοντας ελάχιστα από τα ρεπό που δικαιούνται, με συνέπεια να αναγκάζονται συχνά να δουλεύουν πάνω από 32 συνεχόμενες ώρες. Παραδείγματα δυσκολίας κάλυψης του εφημεριακού προγράμματος λόγω έλλειψης γιατρών αποτελούν η Παιδοψυχιατρική και η Παιδοχειρουργική Κλινική του ΠΑΓΝΗ. Στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου 10 ημέρες το μήνα δεν εφημερεύει το αναισθησιολογικό και το ακτινολογικό τμήμα, με αποτέλεσμα να μένει όλος ο νομός Λασιθίου χωρίς τη δυνατότητα να γίνονται αξονικές τομογραφίες.
Είναι απαράδεκτο να καυχιέται η διοίκηση της ΥΠΕ για στελέχωση των νοσοκομείων του νησιού, όταν υποχρεώνονται γιατροί να μετακινούνται από τη μία δημόσια δομή υγείας σε άλλη για να καλυφθούν οι ανάγκες, όπως έγινε πρόσφατα στο Ρέθυμνο και όπως γίνεται εδώ και χρόνια στο Λασίθι.
Ας ρωτήσουν τους ασθενείς, αφού όλες οι κυβερνήσεις «θωρακίζουν» τα νοσοκομεία, πόσοι μήνες πρέπει να περάσουν για να κλείσουν ραντεβού με οφθαλμίατρο, ενδοκρινολόγο κλπ. στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία ή πόσες ώρες χρειάζεται να περιμένουν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών για να εξεταστούν από γιατρό.
Η κυβέρνηση, αντί να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, επιχειρεί να καλύψει ένα μέρος των κενών με την ανακύκλωση προσωπικού με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, με αποτέλεσμα σήμερα να δουλεύουν με ελαστικές εργασιακές σχέσεις περισσότερο από το 20% του συνόλου των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία. Οι επιπτώσεις της ευελιξίας είναι τραγικές: διαρκής εργασιακή ανασφάλεια, περίοδοι ανεργίας με επακόλουθα οικονομικά, κοινωνικά, ψυχολογικά προβλήματα και επιστημονικό «ακρωτηριασμό», αναξιοποίητη πολύτιμη πείρα, δυσχέρεια στη λειτουργία τμημάτων, επισφαλή προγράμματα εφημέρευσης, και τελικά υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.
Η πραγματική στόχευση της ΥΠΕ και του Υπουργείου είναι η σταδιακή απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη για τη χρηματοδότηση της υγείας και η επέκταση των συμπράξεων δημοσίου-ιδιωτικού τομέα στα νοσοκομεία. Η διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων εντάσσεται στην ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των δημόσιων νοσοκομείων, που καλύπτουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας τους, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας του επικουρικού προσωπικού, από την «πώληση» υπηρεσιών στους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία».
Υπογράφουν οι:
Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος σωματείου εργαζομένων ΠΑΓΝΗ
Βασίλης Κούδας, μέλος Δ.Σ. Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου
Ράνια Μπέτση, μέλος Δ.Σ. Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου
Γεώργιος Ανδρουλάκης, πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) Κρήτης
Bασίλης Δασκαλάκης, μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Εργαζομένων Ρεθύμνου
Γιάννης Βαγιακάκος, μέλος Διοικούσας Επιτροπής για την ίδρυση του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού δημοσίου συστήματος ΠΦΥ Κρήτης
Γιώργος Μανουσάκης, νοσηλευτής, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων ν. Λασιθίου
Δαμιανός Χαλκιαδάκης, φαρμακοποιός, μέλος της Ε.Ε. του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ ν. Λασιθίου