Το δικό της γραφειοκρατικό «Γολγοθά» περνάει η υπόθεση της λειτουργίας του «Μεσογειακού Κέντρου Αιγοπροβατοτροφίας και Γενετικής Βελτίωσης Επιτόπιων Φυλών», το οποίο έχει σχεδιαστεί για να λειτουργήσει στις κτιριακές εγκαταστάσεις της πρώην Γεωργικής Σχολής στον οικισμό Σχολή Ασωμάτων στο Δήμο Αμαρίου.
Προκειμένου να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός και να λειτουργήσει ένα σύγχρονο ερευνητικό κέντρο στην περιοχή, απαιτούνται μια σειρά από ενέργειες σε προκαταρκτικό στάδιο, που θα οδηγήσουν σε υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης, του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα» και του Δήμου Αμαρίου.
Το πρώτο και το κύριο ζήτημα είναι η χαρτογράφηση των εκτάσεων, πράξη που υλοποιείται στην παρούσα χρονική στιγμή από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.
Αυτό γίνεται καθώς το Τμήμα Διαχείρισης Ακινήτων της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παραχωρεί τα στρέμματα στη Σχολή Ασωμάτων αλλά ζητά τοπογραφικό διάγραμμα με συντεταγμένες στο Ελληνικό γεωδαιτικό σύστημα αναφοράς σε έντεκα αντίτυπα, στο οποίο θα αναφέρονται οι θέσεις των ακινήτων.
Η εργασία αυτή γίνεται για τα 788,5 στρέμματα που παραχωρεί το υπουργείο, καθώς και 50.103 στρέμματα που σήμερα ανήκουν στον σημερινό Γεωργικό Σταθμό Ασωμάτων.
Αφού καθοριστούν επακριβώς τα στρέμματα και οι θέσεις, θα προχωρήσει η σύναψη της προγραμματικής σύμβασης συνεργασίας και η διαδικασία ίδρυσης του ερευνητικού κέντρου, για το οποίο ο οργανισμός «Δήμητρα» θέτει ως δεσμευτικό όρο ως προς τα στρέμματα που παραχωρούνται, να δημιουργηθεί πρότυπο αγρόκτημα επιδεικτικού χαρακτήρα.
Σε ό,τι αφορά το σχέδιο συνεργασίας που καταρτίζεται παράλληλα, οι συμβαλλόμενοι φορείς βρίσκονται στη φάση καθορισμού των όρων αξιοποίησης των εκτάσεων και των κτιριακών εγκαταστάσεων που θα χρησιμοποιηθούν για να λειτουργήσει το φιλόδοξο σχέδιο του Μεσογειακού Κέντρου Αιγοπροβατοτροφίας και Γενετικής.
Η χαρτογράφηση των στρεμμάτων στο Αμάρι, η οποία ξεκίνησε μετά την σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τον περασμένο Απρίλιο, κρίνεται, από πλευράς αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κυρίας Μαίρης Λιονή, ότι δεν θα καθυστερήσει και η ίδια θεωρεί, ότι θα ξεπεραστούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς οι γραφειοκρατικές «διαδρομές», ώστε να διαμορφωθούν οι συνθήκες ίδρυσης και λειτουργίας του ερευνητικού κέντρου.
Υπενθυμίζεται, ότι η Περιφέρεια Κρήτης είχε συνάψει από τις 27 Απριλίου 2012 «συμφωνία συνεργασίας» με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Δήμο Αμαρίου, την Ιερά Μονή Ασωμάτων και τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, για την αναβάθμιση του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Ασωμάτων σε «Μεσογειακό Κέντρο Αιγοπροβατοτροφίας και Γενετικής Βελτίωσης Επιτόπιων Φυλών», με ειδικό σκοπό την διατήρηση και αναβάθμιση του γενετικού υλικού των ντόπιων αιγοπροβάτων της Κρήτης και άλλες σχετικές αναπτυξιακές δραστηριότητες, που αναφέρθηκαν στην συγκεκριμένη συμφωνία, η οποία ωστόσο παρουσίασε πρακτικές δυσλειτουργίες στην υλοποίησή της.
Συγκεκριμένα τέθηκε ζήτημα ως προς τις αρμοδιότητες των συμβαλλομένων μερών και κρίθηκε σκόπιμη η σύναψη νέας προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Αμαρίου και του ΕΛΓΟ Δήμητρα, με αντικείμενο την αξιοποίηση και αναβάθμιση του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Ασωμάτων και τελικά τη δημιουργία του πρότυπου αγροκτήματος επιδεικτικού χαρακτήρα, στην οποία προγραμματική σύμβαση θα αναφέρονται λεπτομερώς τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των συμβαλλομένων μερών.
Οι διαδικασίες τους τελευταίους δύο μήνες «κινούνται» προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης των συγκεκριμένων λεπτομερειών και την καταγραφή της γης που θα χρησιμοποιηθεί και υπολογίζεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να προωθηθεί το φιλόδοξο αυτό σχέδιο, το οποίο θα συμβάλει στην διατήρηση των γνήσιων Κρητικών φυλών αιγών και προβάτων, αλλά και στην γενικότερη διατήρηση και γενετική εξέλιξή τους, με στόχο την προώθησή τους στην κτηνοτροφία όχι μόνο του νησιού, αλλά και του Μεσογειακού χώρου γενικότερα.