Για την εκπτωτική περίοδο του χειμώνα που ξεκινά τη Δευτέρα ετοιμάζονται οι έμποροι του Ρεθύμνου, που εμφανίζονται αποφασισμένοι να ρίξουν τις τιμές και να προσφέρουν το εμπόρευμα τους σε τιμές προσιτές και δελεαστικές για να προσελκύσουν τους καταναλωτές με μοναδικό στόχο την τόνωση των εισπράξεων τους. Αυτό άλλωστε αποτελεί για τους ίδιους το μεγάλο ζητούμενο τα τελευταία πολλά χρόνια της κρίσης. Να μπορέσουν στη διάρκεια των εκπτώσεων και στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου να ρεφάρουν για να καλύψουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και χρέη και, φυσικά, τα λειτουργικά τους έξοδα και τις φορολογικές υποχρεώσεις που μέρα με τη μέρα πληθαίνουν.
Οι προσδοκίες σε συγκεκριμένους κλάδους είναι καλές, με βάση τη εικόνα της αγοράς και την περίοδο των γιορτών, η οποία ήταν αντίστοιχη με πέρυσι, γεγονός που μπορεί να μην ικανοποιεί τουλάχιστον όμως δεν απογοητεύει τον εμπορικό κόσμο που μέχρι πρότινος έλεγε κάθε πέρυσι και καλύτερα.
Εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι ωστόσο αντιλαμβάνονται και τις οικονομικές δυσκολίες των καταναλωτών.
Κατά την περίοδο των εκπτώσεων τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά και την πρώτη Κυριακή της εκπτωτικής περιόδου, στις 14 Ιανουαρίου (11 π.μ. έως 8 μ.μ.) ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος καλεί το καταναλωτικό κοινό να επιλέξει τα καταστήματα του Ρεθύμνου για τις αγορές του.
Ωστόσο, το 2018, για τον εμπορικό κόσμο θα είναι ένα ακόμα δύσκολο έτος λόγω των νέων φορολογικών επιβαρύνσεων που οδηγούν σε αδιέξοδο το επιχερείν.
Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του προέδρου της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, ο οποίος επισημαίνει ότι το εμπόριο αναμένει την εξόφληση πέντε «μεταχρονολογημένων» επιταγών της κυβέρνησης, ώστε να τεθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στο επίκεντρο και να διαμορφωθούν προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης.
Πρώτον, τόνισε να θεσπιστεί ένα απλοποιημένο και σταθερό φορολογικό σύστημα, με βασικά χαρακτηριστικά την υιοθέτηση χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών στους συνεπείς φορολογούμενους και εργοδότες.
Δεύτερον, την εφαρμογή του επιχειρηματικού λογαριασμού με παράλληλη ισχύ του ακατάσχετου ορίου και του «κτισίματός» του μέσω ηλεκτρονικών αποδείξεων.
Τρίτον, να προωθηθεί η καθολική χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με εξορθολογισμό των χρεώσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα και τον εναρμονισμό τους με τις προβλεπόμενες κοινοτικές οδηγίες.
Τέταρτον, να διοχετευθούν πόροι στην πραγματική οικονομία, με έμφαση στις μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις, αρκετές εκ των οποίων έχουν ή τηρούν τις προϋποθέσεις για να αποκτήσουν προσανατολισμό ευκαιρίας.
Πέμπτον, να υπάρξουν βελτιωτικές ρυθμίσεις στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού και των 120 δόσεων ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, με κυριότερη όλων την ελαστικοποίηση των κριτηρίων ένταξης, προκειμένου να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ουσιαστικό ζήτημα επιβίωσης, προς όφελος όλων.
Σελ. 5