Μια τέχνη που οι ρίζες της χάνονται στα βάθη των αιώνων, την κηροπλαστική και τις ιδιαίτερες τεχνικές της, αναβιώνουν στο εργαστήριό τους στο Ρέθυμνο η οικογένεια Μάνου και Καλλιόπης Δερμιτζάκη, ενώ το κατάστημα πώλησης που διατηρούν αυτές τις μέρες είναι πλημμυρισμένο από χρώματα και αρώματα των πασχαλινών κεριών που κατασκευάζουν.
Άνθρωποι με μεράκι για τη δουλειά τους μίλησαν στα «Ρ.Ν.» για την τεχνική που χρησιμοποιούν, ώστε το αποτέλεσμα της δουλειάς τους να είναι ποιοτικό.
«Ξεκινήσαμε πριν από δέκα χρόνια τη διακοσμητική κηροπλαστική και από την αρχή δώσαμε βάση στην ποιότητα των πρώτων υλών που χρησιμοποιούμε. Οι πρώτες ύλες δεν θα επέτρεπε να ενδιαφέρουν μόνο εμάς ως δημιουργούς αλλά τον καθένα μας. Στην ουσία είναι αυτό που αναπνέουμε όταν καίγεται ένα κερί, αυτό που εισπνέουμε και αυτό που μένει στην ατμόσφαιρα. Δυστυχώς όμως τα δέκα χρόνια που είμαι εδώ δεν είδα να υπάρχει η ευαισθητοποίηση που θα έπρεπε από τον κόσμο, ειδικά στην αρχή που ξεκινήσαμε η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη. Είναι βασικό οι πρώτες ύλες να είναι πιστοποιημένες πλέον, γιατί αν δεν είναι πιστοποιημένες προκύπτει ένα προϊόν το οποίο είναι αμφισβητήσιμης ποιότητας. Οι δικές μας πρώτες ύλες, δηλαδή η παραφίνη, το φυτίλι, το άρωμα και το χρώμα έχουν όλα τα πιστοποιητικά καταλληλότητας. Τα φυτίλια, για παράδειγμα, είναι χωρίς μόλυβδο, μιας και έχει χαρακτηριστεί καρκινογόνος ουσία. Η παραφίνη που χρησιμοποιούμε είναι πιστοποιημένη από το Γενικό Χημείο του Κράτους της χώρας προέλευσης. Προμηθεύομαι από τις καλύτερες εταιρείες παγκοσμίως τα υλικά που δουλεύω. Με ενδιαφέρει πολύ οι πελάτες να παίρνουν ένα καθαρό και υγιεινό προϊόν, δεν με ενδιαφέρει η εθνικότητα του προμηθευτή. Τα χρώματα που χρησιμοποιούμε είναι αυτά που μπαίνουν στις τροφές, καταλαβαίνετε λοιπόν ότι δεν εγκυμονούν κανένα κίνδυνο. Τα αρώματα είναι επίσης πιστοποιημένα και τα διαλέγει ο πελάτης ανάλογα με το τι του αρέσει. Οι άνθρωποι που μας εμπιστεύονται είναι σταθεροί και έχουν πλέον εξοικειωθεί με τη φιλοσοφία μας. Ξέρουν ότι το προϊόν που αγοράζουν εκτός από χειροποίητο είναι ακίνδυνο και καθαρό» υπογράμμισε ο κ. Δερμιτζάκης.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης και στον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν τις πρώτες ύλες τονίζοντας ότι όλη η διαδικασία παραγωγής των κεριών γίνεται στο εργαστήριό τους με το χέρι, χωρίς την παρέμβαση μηχανημάτων και μόνο με τη χρήση καλουπιών, όπως παραδοσιακά γινόταν πριν την εκβιομηχάνιση.
Την απροθυμία των νέων να ασχοληθούν με την τέχνη του χειροποίητου κεριού διαπίστωσε η κυρία Δερμιτζάκη, η οποία στάθηκε στις δυσκολίες αλλά και στις προϋποθέσεις για να ακολουθήσει κάποιος αυτό τον δρόμο. Όπως φάνηκε από τα λεγόμενά της χρειάζεται μεγάλη επιμονή αλλά κυρίως μεράκι για να τα καταφέρει κάποιος και ίσως αυτό να αποτελεί αποτρεπτικό για να πάρει ένας νέος αυτή την απόφαση. «Εμείς το κάνουμε από μεράκι και είμαστε αυτοδίδακτοι. Δεν είναι ένας κλάδος που θα σου ανοίξει τα μυστικά του. Εμείς δέκα χρόνια κάναμε προσπάθειες για να τα μάθουμε. Πειραματιστήκαμε , αποτύχαμε, πετάξαμε πράγματα που δεν μας είχαν πετύχει. Τότε όμως ήταν άλλες εποχές. Διαπιστώνουμε όμως δυστυχώς ότι αυτό που κάνουμε εμείς δεν υπάρχει κόσμος που είναι διατεθειμένος να το ακολουθήσει. Στις εκθέσεις για το αντικείμενό μας που παρακολουθούμε, δεν βλέπουμε δυστυχώς συμμετοχή από νέο κόσμο, δεν βλέπουμε να υπάρχει συνέχεια και ενδιαφέρον από νέους να απασχοληθούν με το χειροποίητο κερί και την διακοσμητική κηροπλαστική. Υπάρχουν δυσκολίες βέβαια, δεν μπορούμε να το αρνηθούμε» δήλωσε η κυρία Δερμιτζάκη.