Η «Αριάδνη» ταξιδεύει ξανά στο φυσικό της περιβάλλον
ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ GRECOTEL CRETA PALACE
- Δείγμα πολιτισμού η προστασία της χελώνας Καρέτα-Καρέτα
- Ειδικό κέντρο πληροφόρησης για τη φροντίδα τους στην ξενοδοχειακή μονάδα του ομίλου
Της ΜΑΡΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΥΛΑΚΗ
Στο φυσικό της περιβάλλον επέστρεψε χθες το απόγευμα η «Αριάδνη», η χελώνα Καρέτα -Καρέτα που βρέθηκε, πριν από δύο εβδομάδες, τραυματισμένη στη παραλία της περιοχής Σφακάκι από μέλη του Συλλόγου Προστασίας Θαλάσσιων Χελωνών «Αρχέλων». Μετά την αποθεραπεία της στο Ενυδρείο Κρήτης, χθες η χελώνα βρέθηκε ξανά στα γαλάζια νερά της θάλασσας σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην παραλία των Μισιρίων, μπροστά από το ξενοδοχείο Grecotel Creta Palace, παρουσία κόσμου και τουριστών πελατών της ξενοδοχειακής μονάδας που με συγκίνηση «αποχαιρέτησαν» την Αριάδνη.
Τα ξενοδοχεία της Grecotel, έχουν θεσπίσει συνεργασία με τον Σύλλογο Προστασίας «Αρχέλων», για την προστασία του υπό εξαφάνιση είδους, στα πλαίσια, της οποίας υιοθετούν όλα τα απαραίτητα μέτρα διαχείρισης των παραλιών τους για την απρόσκοπτη ωοτοκία των χελωνών, παράλληλα με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επισκεπτών τους.
Στην απελευθέρωση της χελώνας αναφέρθηκε σε δηλώσεις της στα «Ρ.Ν.» η υπεύθυνη Κρήτης του «Αρχέλων», Αθανασία Νικολοπούλου, η οποία ταυτόχρονα επέστησε την προσοχή σε επιχειρηματίες και ιδιώτες για τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνουν, προκειμένου να προστατευθεί η αναπαραγωγή της Καρέτα-Καρέτα στις παραλίες του Νομού. «Απελευθερώσαμε την Αριάδνη, μια χελώνα 65 ετών, που συναντάμε από το 1999 στο Ρέθυμνο. Οι εθελοντές μας την βρήκαν στο Σφακάκι, μπλεγμένη σε δίχτυα βάρους τριών κιλών στο λαιμό και τα πτερύγιά της, ενώ σήμερα μετά από επισταμένη φροντίδα, επανέρχεται στο περιβάλλον της. Το Ρέθυμνο αποτελεί προορισμό για τις χελώνες Καρέτα-Καρέτα και οι φωλιές τους υπολογίζονται στις 48 στον Νομό. Είμαστε τυχεροί που έχουμε συμμάχους όπως η Grecotel για την προστασία τους και προτρέπω όλους τους επιχειρηματίες και τους ιδιώτες να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα στη διαχείριση των παραλιών.
Εμείς προτείνουμε, τα νόμιμα μέτρα για να μην σταματήσει η αναπαραγωγή και να υπάρξει πλήγμα για τον πληθυσμό των χελωνών. Θα πρέπει να μαζεύονται οι ξαπλώστρες από τις παραλίες, να μην υπάρχει φωτισμός γιατί αποπροσανατολίζονται τα χελωνάκια και να μην υπάρχει ηχορύπανση γιατί προκαλούνται δονήσεις στο έδαφος, με αποτέλεσμα να εκκολάπτονται τα αυγά γρηγορότερα. Όλα αυτά τα μέτρα θα πρέπει να λαμβάνονται από 15 Μαΐου μέχρι 15 Οκτωβρίου, περίοδο ωοτοκίας, των χελωνών», επεσήμανε.
Συμφώνα με στοιχεία που ανέφερε η κυρία Νικολοπούλου, φέτος τα περιστατικά τραυματισμένων ή νεκρών χελωνών στο Ρέθυμνο, ανέρχονται σε εννέα, αριθμός κατά πολύ αυξημένος σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Η υπεύθυνη του Συλλόγου απηύθυνε, παράλληλα κάλεσμα σε όσους εντοπίσουν κάποια χελώνα χτυπημένη, να καλέσουν τον σύλλογο για να φροντίζει την αποθεραπεία της.
Αναφερόμενος στην πολιτική προστασία του περιβάλλοντος που εφαρμόζονται από τον ξενοδοχειακό Όμιλο και ειδικότερα στα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται για την προάσπιση των χελωνών, ο διευθυντής Λειτουργικού της Grecotel, Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης μιλώντας στα «Ρ.Ν.» υποστήριξε: «Η Grecotel είναι η πρωτοπόρος εταιρεία στην Ελλάδα στη φροντίδα για το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Για εμάς το περιβάλλον αποτελεί ανεκτίμητη αξία της κληρονομιάς που θα αφήσουμε στα παιδιά μας. Από το 1991 λειτουργεί στο Creta Palace, κέντρο περιβαλλοντικής πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης, με σκοπό να συνδέσει το ξενοδοχείο με πολιτισμικές δραστηριότητες του Ρεθύμνου, η βασικότερη από τις οποίες είναι η προστασία της Καρέτα -Καρέτα. Κάθε χρόνο σε συνεργασία με τον «Αρχέλων», παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να βοηθήσουμε την χελώνα να αναπαραχθεί. Κάθε βράδυ μαζεύουμε 400 ξαπλώστρες που επανατοποθετούνται στη θέση τους κάθε πρωί, αφήνοντας έτσι χώρο να ωοτοκήσουν. Επιπλέον, δεν χρησιμοποιούμε μηχανολογικό εξοπλισμό για τον καθαρισμό της παραλίας, δεν καθαρίζουμε τις ομπρέλες με νερό για να μην σαπίσουν οι φωλιές, παρέχουμε στους λουόμενους σε όλες τις ομπρέλες σταχτοδοχείο για να μην ρυπαίνουν την παραλία, καθώς τα αποτσίγαρα βλάπτουν τις χελώνες και δεν έχουμε καθόλου φωτισμό στην παραλία το βράδυ. Αυτή μας τη φιλοσοφία, κάνουμε προσπάθεια να την μεταδώσουμε και στους επισκέπτες μας, μέσα από πολλές δράσεις που στοχεύουν στην ευαισθητοποίησή τους».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης, εξήρε τις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες της Grecotel και τόνισε τη συνεργασία του Δήμου με τον σύλλογο «Αρχέλων». Ειδικότερα, δήλωσε: «To Creta Palace είναι ένα ξενοδοχείο που αντιπροσωπεύει τη σωστή αντίληψη για την οικολογία της περιοχής. Είναι πολύ σημαντική η συνεργασία των ξενοδοχείων της Grecotel με τους οικολόγους εθελοντές του Αρχέλωνα. Αυτή η πρωτοβουλία είναι μια ζωντανή διαφήμιση για τον τόπο μας ενώ ταυτόχρονα η παρουσία της Καρέτα -Καρέτα στις θάλασσές μας, είναι η τρανότερη απόδειξη ότι αυτές παραμένουν καθαρές. Όταν πάψουν να είναι καθαρές, θα μας εγκαταλείψει και η Καρέτα -Καρέτα. Οι επισκέπτες μας μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες αντιλαμβάνονται ότι βρίσκονται σε μια χώρα που σέβεται την οικολογία και έχει μια προσήλωση στην αειφορία. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο εμείς σαν Δήμος έχουμε εξαιρετική συνεργασία με τον Αρχέλωνα, και προσπαθούμε να προστατέψουμε αυτόν τον επισκέπτη, που για όσους γνωρίζουν είναι μια ευλογία και για όσους έχουν άγνοια θεωρείται πρόβλημα. Ελπίζω να μην πάψουμε να είμαστε προορισμός για τις χελώνες Καρέτα -Καρέτα. Όλες αυτές οι προσπάθειες, είμαι σίγουρος θα εξελιχθούν σε θετικές δράσεις για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας».
Τέλος, η αντιδήμαρχος Τουρισμού, Πέπη Μπιρλιράκη επεσήμανε : «Το Ρέθυμνο και οι παραλίες του, υποδέχονται ψυχές από όλο τον κόσμο. Κάποιες από αυτές είναι διαφορετικές, πρόκειται για τις Καρέτα -Καρέτα. Εμείς τις υποδεχόμαστε και τις θεωρούμε πολύτιμες για εμάς, γιατί η ύπαρξη τους αποδεικνύει την καθαρότητα των θαλασσών μας. Αποτελούν επίσης απόδειξη ότι ο άνθρωπος σέβεται και προστατεύει ακόμα το περιβάλλον. Είναι ο,τι καλύτερο μπορούμε να έχουμε σαν πόλη και θεωρώ ότι πρέπει να συνεχίσουμε να προστατεύουμε την Καρέτα- Καρέτα και να συνεργαζόμαστε με τους εθελοντές που έρχονται από όλο τον κόσμο για την προστασία και τη διάσωση των χελωνών».