Η Ελλάδα χάνει τη νέα γενιά της, αφού χιλιάδες άτομα κυρίως νεαρής ηλικίας μεταναστεύουν σε άλλες χώρες για να βρουν εργασία, ενώ τα ελληνικά νοικοκυριά εξακολουθούν να χάνουν την αξία της ακίνητης περιουσίας τους, όση τους έχει μείνει δηλαδή, διότι σε πολλές περιπτώσεις είναι υποθηκευμένη.
Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία της ανάλυσης που έκανε η Alpha Bank και δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, σχετικά με τις σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές μεταβολές που υπέστη η Ελλάδα τα τελευταία οκτώ χρόνια, ως απόρροια της βαθιάς οικονομικής κρίσης.
Συνολικά 228.000 νέοι μετανάστευσαν από την Ελλάδα μεταξύ του 2009 και του 2013, τάση η οποία συνεχίστηκε και το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία της ανάλυσης.
Το φαινόμενο της εκροής του ανθρωπίνου κεφαλαίου έχει λάβει διαστάσεις στην Ελλάδα την περίοδο της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, καθώς οι αρτιότερα εκπαιδευόμενοι εργαζόμενοι αναζητούν σε άλλες χώρες καλύτερες συνθήκες διαβίωσης με υψηλότερες αμοιβές και προοπτική κοινωνικής και οικονομικής προόδου.
Οι βασικοί λόγοι της εκροής του επιστημονικού και εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού από τη χώρα μας σχετίζονται με οικονομικούς αλλά και με άλλους μη-οικονομικούς παράγοντες.
Οι οικονομικοί παράγοντες αφορούν στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού ανεργίας, πρωτίστως της ανεργίας των νέων, σε συνδυασμό με ταυτόχρονη σημαντική πτώση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.
Η αδυναμία ευρέσεως εργασίας αλλά και η μείωση των αποδοχών οδηγούν τους επιστήμονες προς αναζήτηση εργασίας σε πιο ανεπτυγμένες από την Ελλάδα χώρες.
Σε ότι αφορά τις προϋποθέσεις που πυροδοτούν την εκροή του ανθρώπινου κεφαλαίου στην ανάλυση αναφέρονται τα εξής:
Πρώτον, το επίπεδο εκπαιδεύσεως των νέων είναι από τα υψηλότερα και πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Είναι ενδεικτικό ότι το ποσοστό των νέων ηλικίας 20-24 με δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση ανέρχεται σε 88%, ενώ στις χώρες της ευρωζώνης το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται σε 80%.
Επιπλέον στη χώρα μας, παρατηρείται ότι σε ορισμένες επαγγελματικές ειδικότητες, υπάρχει πληθώρα επιστημόνων που κατά την περίοδο προ της οικονομικής κρίσεως μπορούσε να απορροφηθεί, ενώ στην παρούσα συγκυρία πλεονάζουν.
Ειδικότερα, το 2013 η Ελλάδα είχε τον υψηλότερο δείκτη ιατρών ανά 1.000 κατοίκους και συγκεκριμένα 6,3 καταλαμβάνοντας έτσι την πρώτη θέση ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες, ενώ ο μέσος όρος του δείκτη στον ΟΟΣΑ ανερχόταν μόλις σε 3,3.
Σε ότι αφορά τις σοβαρές οικονομικές μεταβολές που υπέστη η Ελλάδα τα τελευταία οκτώ χρόνια, απότοκες της βαθιάς οικονομικής κρίσης, τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν απολέσει ένα τεράστιο μέρος του πλούτου που είχαν. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι έχουν απολέσει το 28,9 του συνόλου των υλικών στοιχείων ενεργητικού τους, σωρευτικά στη χρονική περίοδο 2008-2015 (Ιούνιος).
Η πτώση αυτή είναι η μεγαλύτερη ανάμεσα στις επιλεγμένες χώρες της ευρωζώνης και ακολουθούν η Πορτογαλία και η Ισπανία, ενώ η Γερμανία σημειώνει τις μικρότερες απώλειες.